eski adıyla özel finans kurumlarının yeni adıyla katılım bankalarının, bankacılık sektörüne girmek ve özellikle müslüman kesimin elinde bulunan ama aynı zamanda bankalara * yatırılmayan nakit sermayeyi toplamak ve mudilerine faiz değil kar payı dağıtmayı taahhüt etmesiyle oluşmuş bir kavram. tasvip edilir bir yanı olmadığını belirtenler olduğu kadar tasvip edip de kar payı alan insanlar da vardır bu faizsiz bankalardan.
faizsiz bankacılığın kökü mudaraba kelimesinden gelir. (bkz: mudaraba)
bilgi notu: faizsiz bankacılık ülkemize rahmetli turgut özal'ın büyük çabaları ile girmiştir.
önce paranızı alırlar, sonra sizin paranızla iş yaparlar, sonra kazandıkları işten size belli ölçülerde kar payı verirler. faiz yoktur, paranız işletilir ve size karı verilir. faizi tercih etmeyen kişilerin bankasıdır.
koskoca sabancı, koç parayı çalıştırıp faizsiz veremiyor da hiçbir yatırımı olmayan bu kurumlar mı veriyor sorusunu akla getirmesine rağmen, bu adamlar yanlış iş yapmaz mantığıyla kabul edilen, faiz yemeyen insanların paralarının yastık altına girmemesi için kurulmuş, sigorta kapsamına da alınmış bankalardır.
ne güzel bir hayal. ben de isterim ki yeşiller daha yeşil olsun, sular daha ıslak, insanlar dürüst, dünya temiz bir yer olsun. ama olmuyor a can olmuyor.
ortada bir havuz vardır, ve bu havuza yatırımcılar tarafından ki mevduat sahipleri diyebiliriz yoktur bi sakıncası, islami bankacılıkta hesap isimleri de farklıdır biraz, katılım hesabı gibi her neyse fazla detaya gerek yok şimdilik. bu mevduat sahiplerinden ve diğer iştiraklerden gelen para bu havuza akar. sonra bu paralardan ihtiyacı olanlara belirli bir ücret karşılığında yararlanması sağlanır ki bu katılım bankalarında para-mal şeklindedir ve önemli farklardan biri budur, yani diğer bankalar da böyle bir şart aranmazken bu adamlar kredi verirken parayı kredi talep edenin değil, satıcının yani kredi talebinde bulunan kişinin mal alacağı şirketin yada kişinin işte herneyse hesabına aktarılmasıdır. Ve islamda bir işin ticaret sayılabilmesi geçerli sanırım 4 şart yerine getirilir, bunlar el sıkışma-anlaşma, protokol(hiç bir şekilde içerik değiştirilmesi yapılmayacak bir sözleşme, bu şu anlama gelir biz seninle %45 den anlaştık ama ülke iyiye gitti oranlar %5 e düştü bu beni ırgalamaz, çünkü biz anlaşmışız, hııı ama oran 90 a çıkarsa bu da seni ırgalamaz ben zararı kabul ederim,çünkü biz ticaret yapıyoruz(konjonktür olarak çok dalgalı ülkeler de bu nasıldır tartışılır ama ülkenin durumu iyiyse bu oran zaten hep anlaşma değerine yakın kalır)) para karşılığı mal ve bir şey daha vardı hatırlayamadım. hıh şimdi hatırladım fatura, yani malın belgelenmesi. islami bankacılıkta konu ticaret yapıldığı üzerinedir.
diğer en önemli fark ise başta bahsedilen havuza hiç bir şekilde faiz getirisi olan şeyin koyulmaması ve böylece mevduat sahiplerinin paralarının faize bulaştırılmaması esastır. haa bu nasıl olur? şöyle efendim bu kurumlar büyük miktarda ama düşük faizle de olsa sendikasyon kredisi almazlar, hisse senedi, tahvil falan almazlar. çünkü bu iş paranın her hangi bir ticarete konu olmadan çoğalmasıdır ki mantığına aykırıdır. yani bu adamlar diyor ki kardeşim biz ticaret yapıyoruz ve size her hangi bir garanti vermiyoruz mevduatınız karşılığında çünkü biz sizin adınıza ticaret yapacağız ve ticarette kaybetmek de vardır. amma ve çok önemli bu kurumların hiç biri bildiğim kadarıyla zarar açıklamadılar, açıklayamazlar da bu onların sonu olur çünkü, bir daha kimse de oraya mevduat aktarmaz. yani zarar da etseler de onu kurumun daha önceki karlarından aktararak mevduat sahiplerine artı para verirler.
efendim diyeceksiniz ki peki ya kredi kartları ve hatta bunların oranları niye hep çok yakın diğer bankalarla falan da fıstık da yüreğim en azından şimdilik açıklamaya yetmez bunları, sonra belki..
kar payı adı altında uygulanan bir bankacılık sistemidir.yalnız anaparaya verilen kar! her nedense diğer bankaların faiz oranlarıyla aynıdır.hal böyle olunca,diğer bankaların da faizsiz çalıtığı ya da bu bankaların faizle çalıştığı sonucu ortaya çıkmaktadır.akıl sır erdirmek zordur.
bu tarz bankacılık yapan kurumlar, diğer bankalardan farklı olmayan şekilde paranızı alır başkasına borç olarak verir ve o kişiden fazlasıyla geri alır. ama tabi sizi günah işlemiş olmaya itmemek için kazandıkları bu fazladan paradan size vermezler. onun yerine sizin paranızı borç alan kişiye/firmaya ortak olduğunuz yalanını sıkarlar. böylece nolur? siz asla başka birisinden borç faizi almazsınız ve günah işlemezsiniz. onun yerine hiç tanımadığınız birisiyle ortak olursunuz(!) ve işin karını bölüşürsünüz. alın size günahsız faiz, pardon kar payı !!
para her şeyi satın alabilir, ruhları, evleri, arabaları...
ancak galiba allah'ı satın alamaz.
bu bankalarla para değerlendiren insanlar, eğer bunun altında "islam'a uygunluk" gibi bir motifle hareket ediyorlarsa,
* ya akılları başlarında değildir
* ya cahildir (üsttekine benzeyen şekilde)
* ya da dinle imanla alakası olmayan, ancak alakası varmış gibi görünmesinden kar eden kimselerdir.
misal, barakal türk bankasına gidiyorsunuz,
kredi alacaksınız. banka böyle döner. bazı müşteriler hesaplarına para yatırır, bankalar da o paraları yine bazı müşterilerine kredi olarak sunar.
1000 ytl almak istiyorsunuz. 10 ayda vereceksiniz.
Finansman Tutarı : 1.000,00 YTL
Vade : 10 AY
Kar Oranı : %1,69
Taksit Tutarı : 111,49 YTL
Geri Ödeme Toplam Tutarı : 1.114,90 YTL
şeklinde bir belge gelir.
ve siz, dersiniz ki, "allah'a şükür"
hangi kur'an'daki allah faizi haram kılmıştı merak ederim...
ilginçtir, 1970'de petrol fiyatlarının uçmasına artmasına kadar islam coğrafyasıdna "faizsiz bankacılık" diye bir olay mevcut değildir. ancak o zaman, bu paranın değerlendirilmesi gerektiğini anlayan batılı yatırımcılar petrol ülkeleri başta olmak üzere islami ülkelerde faizsiz bankacılık kavramını ortaya atarak bu bankaların temellerini oluşturmuşlardır.
özetle yapılan eylemlerin "dine uygun" olduğuna kanaat getirmiş birkaç ulema'nın -ki türkiye'de ne yazık ki böyle bir sistem olduğuna delil yoktur- kontrol ettiği işlemlerle yönetilen büyük islami bankalar, adeta laikliği arkadan dolaşan tayyip efendi hükümeti gibi, açık kur'an hükmünün arkasından dolaşmaya çalışmış ve konsepti oturtmuştur.
ancak para ile para kazanmanın, adı her ne olursa olsun, faiz olarak lanetlenen eylemin ta kendisi olduğunu göz ardı etmemek gerekir.
faizli bankacıların parayı bir kavanoza koyup izlediklerini ve bir süre sonra sahiplerine geri verdiklerine, kendilerinin ise parayı işletip kar payı verdiklerine inanmamızı isteyen, cin olmadan adam çarpmaya kalkan (nitekim çarpan) soytarıların uydurmasıdır.
islam'ın bugünün ekonomik hareketlerine göre yeniden yorumlanması gereğini en fazla hatırlatan iktisadi davranıştır faiz. nitekim 1400 yıl önce sadece alış-veriş işinde kullanılan para, bugün bizzat kendisi alınıp satılan bir metadır.
bu demek değildir ki faiz artık haram değildir. faizin yeniden tanımlanması, islamın emrinin ruhunun anlaşılması gerektir. mesela işe, karşıdakinin zaruretinden faydalanarak haksız kazanç sağlama durumundan başlanabilir. paranın piyasadaki diğer aktörlerin davranışlarına göre değer kaybı ve kazancından, enflasyonun servet üzerindeki etkisinden vs.
bugün elimizde olan entellektüel islami bilgi ile dahi bu sorunun cevabını tam olarak veremiyoruz malesef. umarız faizi meşru kılıp müslümanların sermayesini sömürmekten başka amaçla hareket eden birileri çıkıp bütün bu karışıklığa son verir.
bu iddiada bulunan bankalardan kredi cekmeye kalkın bakalım kredi olarak verdikleri
paranın geri odemesinde sizden fark almayacaklar mı?
hani faiz haramdı,cocuk mu kandırıyorsunuz?
bankacılık sistemine ters bir algılama yaratılarak neymiş faiz demeyelim eee nediyelim? "kar payı" güzel bak, e başka? "getiri" güzel diyerekten; çayı ince belli bardaktan içip oh be daha hoş tat alıyorum demeye benzer. ulan çay, çay'dır işte..