Bankalar, aracı kurum olarak parayi kiralar ve parayi daha yüksek bir meblağa satar. Her ne kadar bankalar, aracı kurumlar gibi görünse de para ticareti yaparlar.
günah falan olmadığını düşündüğüm eylem, ulan altın dolar euro ticaretide günah o zaman,
borcunu zamanında ödemezsen devlet bile bana faiz uyguluyor. benim paramın faizle kazanması mı yanlış karşim, çoğu kişi bankadan kredi çekip faiz ödemesine rağmen parasını faize yatırmanın günah olduğunu düşünmektedirler. bu da çok saçma gelmektedir bana.
Özetle haramdır, kazanç gibi görünse de faiz mal insana günahtan başka getirisi olmayan maldır. ''Allah, faizi yiyene de yedirene de, iki şahidine de, katibine de (faiz muamelesini yazana) da lanet etti (Ahmet ibn-i Hanbel, No:3809, 2/63)'' .
faizin devlete, oluşmuş toplumsal bütçeye, yatırım oranlarına etkisini ekonomik olarak inceledikten sonra bir de işin toplumsal boyutuna bakalım. türk toplumu, genellikle bu kurala uymamakla birlikte faizin haram olduğunu kabul eder. bu kuranda da ifade edilmiştir. (bkz: bakara suresi 275. ayet), (bkz: bakara suresi 276. ayet), (bkz: bakara suresi 278. ayet) ve (bkz: al-i imran suresi 130. ayet).
Parasıyla altın,dolar alıp allah'ı kandırma peşinde olanlar bilsinler ki ana paranız üretime girmeyip her nasıl katlanırsa katlansın bu haramdır. Borsa haramdır. Bankacılık haramdır.
Faiz paranın fiyatıdır.. Daha kapsamlı bir şekilde herhangi birşeyin kendince değeridir.. Arkadaşına 3 koyun verdin sonra 5 koyun istedin bu da faize girer..
insanın helak olmasını sağlayacak 7 büyük günahtan biri olmasına karşın, müslümanlığın zirve yaptığı günümüz türkiyesinde kaldırılmayan borç para kirasıdır. işin içine kazanç girince kimse din min tanımaz.
dünya ekonomileri için evrensel nitelikte kötü olan göstergedir. gelişmiş ülkelerin reel faiz oranı ortalaması sıfır civarındadır ve bu tesadüf değildir.
--spoiler--
Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve eğer gerçekten iman etmiş kimselerseniz, faizden geriye kalanı bırakın. Eğer böyle yapmazsanız, Allah ve Resûlüyle savaşa girdiğinizi bilin. Eğer tövbe edecek olursanız, anaparalarınız sizindir. Böylece siz ne başkalarına haksızlık etmiş olursunuz, ne de başkaları size haksızlık etmiş olur.
--spoiler--
Allah'la savaş anlamına gelmesine rağmen bugün bir sürü insanın kredi çekmesine insan gerçekten hayret ediyor.
Tekeleşmeyi hızlandıran en büyük aktördür. Kur an da Allah bir günah için ilk kez savaş ilan etmiştir. Çünki delik kap dolmaz.
Allah kendi sistemini kuruyor, buda parayı kontrol etmekle mümkündür. Iktısadın adil olmadığı bir yerde aşırı fakirlik ve zenginlik meydana gelir. Bu durum ise zenginin yoksulu kullanması, harcamasıdır. Yani eskıyalık ve terör dür.
Dinin iktisad bölümüne vurgu yapan ayettir.
günümüz gelir dağılımındaki devasa açıklığın ana unsuru.
yoksul zenginden faizle borç para alır, faiz ödendikçe sermayedarın hissesi ve faiz verdiği kişi sayısı artar. makas açılır, büyür, büyür ve her tarafında adaletsizlik bulunan sözde modern topluma ulaşılır.
mevcut banka sistemleri artık o kadar kurumsal hâle geldiler ki saniyenin onda birinde yapılan milyonlarca işlem insanları tek düzeliğe ve bu sistemin gerekliliğine itti. dünyanın her yerinde insanlar açlıktan, fakirlikten dem vurdu ancak ilk fırsatta gidip yine faizli borç alındı.
her fırsatta insanların eşit olmayışından şikayetçi olup her gün patronuna ve sisteme küfrediyorsun ancak birşeye ulaşmak istediğinde hızlı ve kolay yol olan krediyi es geçmiyorsun. bu çelişkiden vazgeç artık.
son söz: gün gelir de heves ve isteklerime yenik düşecek olursam umarım bunlar aklıma gelir.
haram olmasını anlayamadığım şeydir. sorduğumda emeksiz para deniyor. fakat mevcut sermaye ile iş yapılan bir işten farkı nedir. örneğin A nın parası bol B ile ortak iş yapıyorlar A parayı veriyor B işi yapıyor. A parasıyla para kazanıyor belki işe uğramıyor. B nin burda bankadan farkı ne ki. olay emekse ortada A nın bir emeği yok, buda mı haram oluyor o zaman ?
Bu tezimi benden dini bilgisi fazla arkadaşlarıma sunduğum zaman risk faktörünü ortaya atıyorlar. bankanın batma riski yok diyorlar. sanki bu ülkede daha önce bankalar batmamış gibi. 'imar mağdurları' diye bir tabir vardı arkadaşım. ayrıca aklıma şu geliyor diyelim ki biz çok köklü çok büyük bir firmadan hisse senedi aldık. aynı A gibi parayla ortak olmuş oluyoruz şirketin ettiği zarar kar bizi etkiliyor sonuçta. ali ekspres borsaya açıldı mesela . adamların ülkemizdeki çoğu bankadan daha büyük işlem hacmi var batma riski bizim bankalardan daha zor yani. şimdi ben ali ekspres e para yatırdım hisse senedi aldım ortak oldum ama bu işlem risksiz diye haram olacakta bakkal reşata, internet cafeci hasana, fırıncı hüseyine ortak oldum batma riskleri fazla diye haram olmuyacak. Bence bizim bu işte yanlış anladığımız bir şeyler var.
Faiz, ekonomi biliminde iki anlamda kullanılmaktadır. Birinci anlamda , bir borç anlaşmasının satışı sonucu elde edilen gelir oranıdır. ikinci anlamda ise üretim amaçlı girdi olarak kullanılan sermayenin gelir oranıdır.