her ne kadar iyi bir durum olsa da göründüğü kadar iyi olmayan bir durumdur. zira %7 bankaların mevduat sahiplerine verdiği faiz oranıdır. ülkenin borçlanma oranı değil. yine devlet vadesine göre değişmekle birlikte oldukça yüksek oranlardan borçlanmaktadır. tabi nominal faiz oranlarının %90 olduğu dönemlerdeki kadar yüksek değil ama yine de nispeten oldukça yüksek. ayrıca bu faiz oranlarındaki düşüş ekonominin gidişatına paralel şekilde olmamış doğrudan önceki hükümetlerin yüksek faiz düşük kur mantalitesinden vazgeçilmesi sonucu hükümet kararıyla olmuştur. tabi bedel olarak da cari açık almış başını gitmiştir. hayırlısı diyoruz.
bu duruma çok sevinen hükümet hızını alamamış kendinden önceki tüm hükümetlerden daha fazla dış borç yapmıştır. burdan kendilerini tebrik ediyor başarılarını muz cumhuriyetinde sürdürmelerini temenni ediyoruz.
80 yılda 250 milyar dolar olan borcun düşük faiz sonucu(?) 8 yılda 500 milyar dolara çıkmasıyla tezat durumdur.
en son yunanistanda görülmüş,ekonominin mükemmel olduğu söylenmiş; halkın maaşlarına oy amaçlı %100 zamlar yapılmış promosyonlar dağıtılmış, oylar tavan yapmıştır. allah bu hükümeti başımızdan eksik etmesin denmiştir. oysa hükümet bir el değiştirince görülmüştür ki ekonomi bitmiştir. ab bizi kurtar diye bağırılmaya başlanmış. özelleşmeyen bir yer kalmadığı için topraklar satılmaya başlanmıştır.
(bkz: satılık yunan adaları)
yok hayır nominal faiz oranı yüzde 7ye bakmayın reel faiz oranlarına bakın. o kadar başarılı bir ekonomiye sahibiz ki görünen reel faiz oranı yüzde 1 seviyelerinde (görünmeyen reel faiz oranları eksi 15lerde) çünkü enflasyon hesapta yüzde 6lara indi. doğalgaz, petrol, elektrik gibi tüm sektörlerdeki maliyetleri doğrudan etkileyen unsurların fiyatları her yıl yüzde 30 artarken bizim enflasyonumuz ne hikmetse yüzde 6larda. maaşlarımız enflasyon oranında artıyor. satınalma gücümüzün de bu enflasyon seviyesinde aynı kalması gerekir değil mi başarılı hükümetin başarılı sempatizanları. sizi bilmem ama benim satınalma gücüm her yıl yüzde 20den fazla eriyor.
bankaların faiz gelirleri düşmüştür böylece faiz dışı gelirlere yönelmişlerdir. ayrıca faiz oranından banane diyenler için de benzin fiyatları örneği var ki ulaştırma, tarım, gıda, taşımacılık, enerji pek çok sektörü etkilemektedir. biz de enflasyon oranı civarlarında zam aldığımıza göre zarardayız sanırım.