bütün ülkelerin; ekonominin dar bogaza girmeye başladıgında ilk basvurdukları yöntemdir. türkiyede de merkez bankası ürken yatırımcıyı hareketlendirmek için sık sık faiz indirimine gitmektedir.
Faizleri indirerek istiflenmiş paraların kar getirisi az olacağı için istifnin bolzulması yoluyla ticarete katmayı hedeflemektedir.
Şöyle düşünün ey halkım !
Bankada 100 milyarınız var,ayda 2 milyar faizini alıp çatır catır yiyorsunuz.
Banka faizleri düşürüyor ve sizin aldığınız faiz diyelim ki 1 milyar oluyor oluyor.
Tabi siz alıştınız öküzler gibi para harcamaya, bu fazi size yetmiyor sizde bankadan parayı alıp ticarete atılıyorsunuz.Bu sayede ekonomiyi canlandırıyorsunuz.*
gelişmekte olan ülkelerde fazla işe yaramayacak yöntemdir. zira tasarruflar yetersiz olduğundan yatırıma yönlendirilmesi pek de mümkün değildir. fazlası bünyeye zarardır
(bkz: likidite tuzağı)
Dolar fırsatçılığı yapanları sevindiren, kredili satışları artırıp inşaat gibi sektörleri besleyerek talep enflasyonuna sebep olan durum. Olmayan paranızı taşa toprağa yatırmanız içindir. Enflasyon ve kur düşmüyor, satışlar katma değeri yüksek yatırım harcamalarına dönüşmüyosa, size iş ve aş olmuyorsa bu indirimler ancak hazırdan kazananları memnun eder.