Engin altan dizide ertuğrul oldu diye osmanlı faiz...
Ya ben cümle kuramadım.
Siz gerçek misiniz?
Evet faiz haramdır. Ve bunun engin altan, osmanlı, ertuğrul ile bir bağlantısı yoktur.
Bunun islamiyetle bir alakası vardır.
(Evet biliyorum. Sizi bu kadar ciddiye almamam lazım. Ama sizde biliyorsunuz. Bunu benden daha ciddiye alıp "anaaa harbi doğru lan" diyen minnoş beyinler var.)
fais haram fais haram diye riyakarca dolaşıp dünyada en büyük faizi bile vermeye razı ama para bulamıyor yani en büyük faizcilere bu halkın kaynaklarını çar çur etmeye razı birileri hala riyakarlık yapma sefilliği içerisinde bu kadar berbat insanlar içinde yaşıyoruz.
Küresel piyasa ekonomisinin oluşmadığı 1500 sene öncesinde fırsatçılık ve yavşaklık olarak görülüp “haram” kılınmış olabilir. Fakat günümüzde faiz o günlerdekinden çok farklı bir işleve sahip. Dünya ekonomisi bambaşka bir şekle dönüştü. Faiz şuan fırsatçılık değil zorunluluk. Son din olup da bi çok konuda bu kadar çağdışı olmak da ne bileyim biraz şov bence.
1. 1500 yıl önce küresel piyasa şartları büyük oranda oluşmuştu (iskender tetradrahmisi, roma dinarı, roma solidusu, venedik dukası, thaler ve amerikan doları tarihteki geçer akçelerdir).
2. Eskiden para, değerli maden üzerine basılırdı ve 16 yy’da güney amerika’dan gelen büyük çaplı kıymetli madenlerin yarattığı devalüasyon ve paralardaki ayar düşürme faaliyetleri haricinde, paranın icat olduğu 2600 yıl içerisinde reel değer düşüşü olmamıştır.
3. islam’da faiz olarak tanımlanan şey, kağıdın değerinin kaybolmasına engel olma çabaları değildir, günümüzde tefecilik olarak tanımlanan değer artışlarıdır.
4. insanın ocağını söndüren borçlandırmalar dine veya vicdana uymuyor. En azından benim vicdanıma.
işin özeti.. birinden 240 bin lira borç aldın. Aldığın adam senden Gelecek yıl bugün 380.000 lira olarak ödemeni isterse, “doğru, enflasyon da o kadar, dolar da o kadar artar, adam haklı” dersin, yüreğine bir şey oturmaz.
Ama adam senden 2 milyon ister, veremezsen de evine el koyarsa; bunu haram edersin, düzenin bozulur, hayatın sıkıntıya girer…
işte, karşındakinden 2 milyon değil, 380.000 lira isteyeceksin.
Üçüncü maddede ve özet kısmında zaten benim dediğimin aynısını demişsin. Katılıyorum islamiyette yasaklanan faiz tefecilik tarzı benim de fırsatçılık olarak belirttiğim faiz. Fakat günümüzde kredi çekmenin bile haram olduğunu söylüyor çoğu islami kişi ve kurum. Ben buna istinaden bir eleştiri yaptım.
Enflasyon sıfır bile olsa paranın zaman maliyeti denen bir şey var. Sen o parayı o kişiye vermek yerine başka bir yatırım aracına koyabilir veya mal alıp satabilirsin. Dolayısıyla borç verdiğinde bunlardan vazgeçmiş olursun. Bunun karşılığında “makul” bir faiz istemek hakkın.
Bence direkt haram diyeceklerine binlerce yıl her toplumun her şartta uygulayabileceği bir faiz politikası önerselerdi de kafamız rahat olsaydı.
Gelelim diğer maddelere…
1) küresel piyasaları para birimlerinin varlığı üzerinden örneklendirmenin konuyla hiçbir alakası yok. Biri elma biri merzifon eşeği. Benim kastettiğim o günlerdeki küresel ticaret hacmi, yöntemleri, ürünlerin çeşitliliği ve içeriği, ülkeler arası ilişkiler. Daha ne coğrafi keşifler yapılmış ne sanayi devrimi gerçekleşmiş. 1500 yıl önce ticari savaş diye bir şey var mıydı? Çin ürettiği ürünü satamasın diye amerika ambargo uyguladığında bu diğer ülkeleri ne kadar etkiliyordu? Ülkeleri misal veriyorum yani. Enflasyonu düşürmek için faiz arttırılıyo muydu mesela ülkelerde merkez bankası genel bi faiz oranı mı belirliyordu?
Sen bu sorulara bi yanıt araştır istersen ha bi de küreselleşme konusunu ekonomik pencereden oku öğren sonra konuşalım.
2) bu maddeye yazacak cevap bile bulamadım. Paranın reel düşüşü olmamıştır ne demek? Hangi paranın? Kağıt para dediğin şey ülkelerin altın karşılığı verdiği senet gibi bir şeydi ilk başta. Her ülkenin para birimi altina bağlıydı. 1944te tüm paralar dolara, dolar da altına bağlandı ve bu 1971e kadar böyle devam etti. O tarihte amerika altının dolarla bağlantısını kesti. O günden beri de bütün para birimleri değer kaybedip kazanıyor. Para diyerek altını kastediyorsan o bile değer kazanıp kaybediyor.
Çok merak ediyorum faiz konusunda kuralları olan bu din borsa hakkında ne diyor, devlet tahvilleri hakkında ne diyor.