temelde, kısa vadeli alacakların, alacak haklarının üçüncü bir taraf* tarafından satın alınması yoluyla gerçekleştirilen finansman hizmetidir.
factoring kavramı çoğu zaman forfaiting ile karıştırılır. factoring ve forfaiting kavramları arasındaki en temel fark söz konusu alacağın vade süresidir. genellikle vade süresine 180 günden az zaman kalmış; yani kısa vadeli alacaklar factoring işlemine tabi olur.
benzer işlemin uzun vadeli alacaklarla, poliçe veya bono gibi kıymetli evraklar üzerinden gerçekleştirilmesi ise forfaiting işlemine tabidir.
likit değer taşımayan çek,senet ve vadeli tahviller gibi sermaye araçlarını hızlı nakite çeviren firmalardır.
Örnekle Bu işin faydasını anlatalım ;
factoring şirketlerine acımasızca yapılan saldırılara istinaden bir örnekle ticarete katkılarını şöle açıklayabiliriz.
x şirketi ürettiği ürün karşılığında %40 kar ile 30.000 tl lik ürün sattı ve karşılığında 6 aylık çek aldı bu şirketin 30.000 tl si 6 ay boyunca bloke , işte burada devreye faktoring şirketleri girer ve çek'i vadesine göre belirli oranlarda kırarlar diyelimki 25.000 tl ile kırdılar aradaki riske karşılık 5000 tl kazanırlar ama çeki kırdıran firmada kazanır çünkü firma nakit elde ettiği 25.000 tl'yi ticaretinde tekrar çevirerek karlılığını arttırır.
burada herkes faydalanır.
ayrıca birçok faktoring şirketi mafyada değildir vergi kaçıranda değildir , yapılan tüm işlemler faturası ve vergilidir , bddk bu şirketlerin arşivlerini bolca kurcalar aralarından vergi 1. si şirketlerde çıkar.
Factoring iç ve dış ticarette kullanılan bir finansman yöntemidir. Factoring vadeli satışlardan doğan alacak haklarının factor veya factoring şirketleri tarafından satın alınması faaliyeti şeklinde ifade edilebilir. Factoring, factoring yönetmeliğine göre faturaya veya mal veya hizmet satışlarından doğmuş veya doğacak alacakları temellük ederek tahsilini üstlenmek veya alacaklara karşılık ödemelerde bulunmak olarak tanımlanmaktadır.
kişinin alacağını (genellikle çek) ve aynı zamanda alacağını tahsil edememe riskini satın alan karşılığında belli oranlarda komisyon (faiz) alan firmalara verilen ad.
tefeci bazı factoring şirketleri dışında özellikle bankaların kendi bünyelerinden gerçekleştirdikleri factoring işlemlerinde piyasada geçerli olan faiz oranlarından işlem yapan kuruluşların var olduğu çekin vadesinden önce likite çevrilmesi işlemidir.