iÇ yazınca ilçeyi ya da MH yazınca mahalleyimi kurtarıcaz?.. oyleyse bence en ufak yerleşim birimi olan SK yani sokaklardan baslıyalım.
Hem en küçük birimlerden başlıyarak kurtarmış oluruz memleketimizi hemde gittikçe büyüyen temeli sağlam bir yapı kurmuş oluruz.
En önemlisi de bunu sadece klavyenin tuşlarına basarak yapmamız hem kıcımız yerinden kalmamış olur.. hemde biz yastığa kafamızı rahatca koymus oluruz.. Çünkü en asil olan görevimizi yerine getirmiş olup vatanımıza milletimize karşı ne kadar duyarlı olduğumuzu göstermiş. sosyal paylasım sitelerinde görevimizi yapmışızdır...
Tepkinin bir şekilde gösterilmeye çalışılmasıdır. Ha ne kadar işe yarar bunu zaman gösterecektir. Benim yapmadığım ve içten içe faydasız olduğunu düşündüğüm eylemdir.
arabanın ardına 'k.atatürk' imzası yapıştırmaktan daha tehlikesiz olduğu bir gerçek zira, sizinkini çizemezler ama park halindeki arabanızın kıçını çizebilirler bundan sebep.
ha! bir kemalistler mi yapıyordu bunu? elbette hayır! osmanlıcılar da fatih'in tuğrasını yapıştırıyorlardı bunlara karşılık. eh! kısa bir zaman sonra bu 'tc' uygulamasına bir alternatif de onlar geliştirir, hiç merak etmeyin.
sırf bu olsa iyi; eline, koluna, ensesinin köküne bile 'k.atatürk' dövmesi yaptıranlar var. yakında alnının ortasına 'tc' yazdıranlar görürseniz hiç şaşırmayın. hatta! belki üç boyutlu çıkarmaları da çıkar bunların; 'trt bandrolü' gibi ışığın gelişine göre yanar-dönerler; bir beyaz 'tc', bir kırmızı 'tc'.
sözlüklerin, dahası sosyal medyanın kısa sürede kitleleri nasıl mobilize edebileceğini görebilme açısından yadsınamayacak bir eylemdir. troll çalışması olarak başlamış, araştırma potansiyeli zayıf insanların olaya dahil edilerek hadisenin ses getirmesi amaçlanmıştır! doğru ya da yanlış, gerçeklik payına bakılmaksızın hadise gündeme oturmuştur. sosyal medyanın gündem belirleme gayretinin bir ürünü olduğu açık ve nettir!
sazan.avi de olabilir, bilinçli bir eylem de olabilir. aptallik olarak da nitelendirilebilir vatanseverlik diye de nitelendirilebilir. ben kendim bu eyleme katilmadim. ama bunu yapanlara saygim var. insanlar özgürdür. tepkilerin bir sekilde dile getirilmesi çok dogal. klavye üzerinden devlet kuranlara, klavye üzerinden bir cevap niteligi de tasiyor olabilir. sorun; bu olayin da her zaman oldugu gibi çarpitilmasidir. ilk önce insan olunmali, sonra bir ideoloji benimsenmeli. ben galiba insan oldugum için hiçbir ideolojiyi benimseyemedim. iki arada bir derede kaldim, insanlari izliyorum acaba ne olacak bunun sonu diye. çok komik.
Pek çok insanın en az iki kimliği var artık: Biri Facebook, Twitter vb. gibi interaktif ortamlar için kullandığı efendi, kibar, naif, saf, yardımsever, duygusal kişi; diğeri ise iş hayatı, sosyal hayat vb. fiziki ortamlar için kullandığı sert, acımasız, hodbin, saldırgan, çıkarcı, bencil kişi.
Bu tür bir interaktif hamasi kitle eylemi söz konusu olduğunda, naif kişi eyleme katılmadan edemiyor, zira katılmazsa kendisi gibiler arasındaki sosyal statüsünde zedelenme yaşayabilir yahut en azından bu eyleme katılarak sosyal statüsüne artı puan kazandırabilir. Aynı eylemin, farz-ı muhal fiziki bir mecraya taşındığını düşünecek olursak, hodbin kişi bu eyleme katılmak istemiyor, zira bunun için kalkıp da eylemin gerçekleştiği yere gitmesi gerekecek, hem de bu isteksizliğini, iş yoğunluğu gibi "katılmayı çok isterdim ama"larla maskelemesi de mümkünken.
Aslında, daha ahlaklı, daha yaşanılır bir toplum için, burada anlatılan interaktif kimliklerin gerçek olması, yahut en azından, burada anlatılan fiziki kimliklerin gerçek olmaması dilenebilir.