bir mavi otobüs gelirdi
seni alır giderdi
o mavi otobüs var ya
seni alır giderdi
kaldırımlar kaldırımlar var ya
seni alır giderdi
o mavi otobüs var ya
seni alır giderdi
bir bora ayanoğlu şarkısıdır. alpay yorumuyla dinlemek büyük bir keyif verir.türk kadınının çektiği cefayı ve ne kadar vefakar olduğunu anlatan ender eserlerdendir. her dinlediğimde canını dişine takmış, yuvasını mutlu etmeye çalışan o kadın aklıma gelir ki, varmı acaba bu zamanda da fabrika kızı tadında biri ?diye sorarım. değer verilip yüceltilmesi gereken ,dimdik durup eşine güç kuvvet verebilecek kadın gibi kadın.
bir dönemin en belirgin kahramanı, birnevi karakalem çalışmasıdır. bir de bunun ekürisi vardır ki o da tamircide çıraklık yapmaktadır. çok tanıdık bir manzaradır, çok bildik, çok rastlandık... ama resmedilişleri, nüfusları kadar çok değil gibi sanki.
oysa yatağında bile
birgün uyku göremez
ihtiyar anası gibi
kadınlığını bilemez
bir dönemin en aydınlık yüzüdür fabrika kızı, en masum tarafı belki, en kırılgan... hayatın o kadar içinden, hayalleri o kadar sıradan ve fakat ulaşılmaz. oysa nüfusları, seslerinden çok daha fazla günümüzde dahi. tamirci çırakları da eşlik ediyor bütün ahengi ile...
hayatın acımasız yüzünün; ekmek bulma,aç kalmamam kavagsının narin yaratıklar olan kadınlara bile neler çektirebileceğini anlatan.dinlendiğinde insanı duygulandıran çok güzel bir parça.
bir kadından yani bir kızdan bahsetmene rağmen aşk'ın işlenmediği, enfes dokunaklı ve temasında ekonomik sosyal hayattaki gündelik hayatları ve hayalleri insanlara; genç ve körpe bir kadın fonu üzerinde anlatan şarkıdır. 80's galiba.