fabrika kızı şirrettir. ikinci kadındır tamirci çırağı nezninde.
çünkü tamirci çırağının aşkı başka birisidir. (bkz: safinaz)
bu bağlamda tamir çırağıda şerefsizdir.
fabrika kızını, mevki ve para sahibi biri beğenirse yalan olacak aşktır. fabrika kızı tamirci çırağını bırakacak ve bir çok kızın yaptığı gibi maddi menfaatler uğruna diğer adama gidecektir.
(bkz: erkeğin güzelliği parasıdır, kadının parası güzelliğidir.)
belki de aşkların içinde mutlu olma ihtimali en yüksek olanıdır.çünkü maddi durum bakımından arada büyük bir boşluk yoktur."Allah bozmasın" denilmesi gereken bir durumdur.
öncelikle tamirci çırağının fabrika kızının fabrikasında çalışmasıyla başlar herşey. oğlan kıza yazmaya başlar.görüşürler,aşık olurlar.aileleri tanıştırmaya karar verirler ki fabrika babası olaya müdahele eder,çocuğa para teklifinde bulunur çocuk da nayırr nolamaz fakirim ama gururluyum der aşkına sahip çıkar.sonra fabrika babası tarafından bir iftiraya kurban gider.*fabrika kızı yıkılır başka bir genç ile evlenmek üzeredir.sonra fakir ama gururlu genç hapisten çıkar ve suçsuz olduğunu ispat eder.genç kız evlenmekten vazgeçer ve fakir ama gururlu eski aşkına döner.ailenin izni olmadan evleneceklerdir ki birden fabrika babası çıka gelir.durun siz kardeşsinizder nayırr nolamazz sesleri yankılanır.daha sonra da evlenip mutlu olurlar
platonik aşktır. zira fabrika kızını konu alan şarkı üçüncü tekil şahıs ağzıyla, kendi durumunu da kendi ağzıyla yazmıştır. hem zengin kızlara bakar, hem de fabrika'da çalışıp iyi bir yuva kurmayı ümit eden kıza da yazar. otomatik olarak kalkan hilal kaşlı tiki hatun yüz vermeyince fabrika kızına döner sonra:
dışarıda bir yağmur başlar,
yüreğinde derin sızı,
gözlerinden yaşlar akar,
ağlar fabrika kızı.
sana burdan sesleniyorum tamirci çırağı, ben o fabrika kızının babasıyım, ustana da seslendim uzaktan; kıçına basacak tekmeyi!