fabl

entry23 galeri0
    23.
  1. Bazı konuşmalara şahit oluyorum. Fabl gibi geliyor.

    Edebiyat türü.
    0 ...
  2. 21.
  3. kişileri genellikle hayvan, bitki ve cansız varlıklar olan, ders verir nitelikli, kısa masalımsı öykülere verilen ad. siyasetnamelerde çok kullanılırdı bu örneklemeler.
    0 ...
  4. 20.
  5. fabl, insan özelliklerini hayvanlara aktararak yazılmış eğlenceli, ders verici veya hicvedici hikâyelerdir.
    0 ...
  6. 19.
  7. Latince'de hikaye anlamındaki "fabula" kelimesinden gelen, ders verme amacı güden manzum öykülerdir. Kahramanları genelde hayvanlardır. Teşhis ve intak sanatından yararlanılarak yazılır. Basit ahlak ilkelerine ve insanların kusurlu yönlerine değinilir. Giriş, gelişme, sonuç ve ders olmak üzere dört bölümden oluşur.
    0 ...
  8. 18.
  9. 18.
  10. Ülkemizde ilk defa ŞEYHi adlı yazar Harname adli eseri yazmıştır.
    1 ...
  11. 17.
  12. Doğu ile batı'nın kültür bakımından birbirinden çok farklı olduğunu gösteren en iyi yazı türlerinden biridir. Doğu'nun kültür bakımından çok daha ağır bastığını okuyacağınız birkaç şeyle anlarsınız.

    (bkz: kelile ve dimne)
    (bkz: leylek ile tilki)
    0 ...
  13. 16.
  14. 15.
  15. Fabl bitki cansız ve hayvanları konuşturarak ders verme amacı güden yazı türüdür.
    0 ...
  16. 14.
  17. otu boku öküzü camışı konuşturan zevzeklikler.
    1 ...
  18. 13.
  19. insan dışındaki varlıklara insansı özellikler vererek, başlarından geçen olayların bir ibret dersi verilecek şekilde anlatıldığı kısa manzum hikayelerdir.

    fabl türünün ilk örneklerini hint edebiyatında beydeba, yunan edebiyatında aisopos ve fransız edebiyatında la fontaine vermiştir.

    (bkz: recep ivedik)
    1 ...
  20. 12.
  21. şöyle bir çeşit,
    "insanlar arasında cereyan eden olayları hayvanlar bitkiler ya da cansız varlıklar arasında geçiyormuş gibi göstererek bu yolla insanlara ahlak ve ibret dersi vermek örnek göstermek ya da bir düşünceye güç kazandırmak isteyen..."
    masaldır.
    *
    3 ...
  22. 11.
  23. tarihçesine bakıldığında hint edebiyatında beydeba, yunan edebiyatında hesidos, fransız edebiyarında la fontaine' in ilk örneklerini vermiş olduğu türdür.
    2 ...
  24. 10.
  25. 9.
  26. Aisopos'un kurucusu sayıldığı, daha sonra Fransız yazar La Fontaine'nin geliştirdiği edebiyat türüdür. Hayvan masalları olarak da bilinir. Kişileştirme ve intak (konuşturma) sanatlarının yaygın olarak kullanılması söz konusudur. Yaygın kişileştirme metafora da yol açmış olur. Öğretici tarzda yazılan ders veren tür olarak da bilinir.
    0 ...
  27. 8.
  28. bir diğer adı da öykünce olan öykü türü. *
    0 ...
  29. 7.
  30. insana insanı hayvanla anlatma sanatıdır.

    (#783723)
    1 ...
  31. 6.
  32. Fabl içinde bir ders ya da öğüt bulunan öyküdür. Yazar genellikle bu dersi öykünün sonunda, 'gülme komşuna, gelir başına' gibi bir cümleyle özetler.
    0 ...
  33. 5.
  34. böcük börtü ve bilimum hayvanatın insanlardan daha iyi konuştuğu manzum ederlerin adıdır.en iyi yazarlarından biri ezoptur
    1 ...
  35. 4.
  36. 3.
  37. önce ezop un sonra ondan öykünen la fontain in hayvanları konuşturan didaktik yazıları.
    0 ...
  38. 2.
  39. şimdi ezop olsun la fonten olsun bu tip şahsyetsizlerin abi ben bi kant alayım * bahanesiynen kave ye gelip,bizlerin * kendi aramızdaki muhabbetleri yalan yanlış not alarak sağa sola satmasıdır. ha ondan sonra ünlü olur edepsizler sosyetik hatunları götürürler.biz yine fıss.tilkiymiş ne tilkisi lan...
    2 ...
  40. 1.
  41. hayvanlari dillendirerek, cocuklara mesaj verme kaygisi tasıyan bir cesit masaldir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük