Faşizm totaliter bir tek parti rejimine dayanır, ekonomiye güçlü müdahalelerde bulunarak yönlendirmeci bir piyasa ekonomisi uygulanır, milliyetçilik ön plandadır.
Milliyetçiliğin makro ve mikro ölçekte birçok türü vardır. Dinsel, mezhepsel, ırksal, coğrafi, kültürel...
Bu "faşizm" denilen doktrin italyanlara özgü bir doktrindi. Faşist olabilmenin ön koşulu italyan olmaktı aslında. Tıpkı nasyonal sosyalist olabilmenin ön koşulunun alman olmak olduğu gibi. Ama sol - komünist tayfa dünya savaşı sonrası her totaliter karakterde yönetime "faşist" demeye başladı. Oldu sana faşizm "evrensel bir doktrin". Bu bakış açısına göre stalinin de faşist olması gerekir ama onun da başka bir isimde ideolojisi var. Hem komünist hem faşist de diyemediler. Kafalar bulandı.
insanlığın başındaki en büyük beladır. Bunu tartışmaya açmam tartışmaya açana selam vermem. Dünya üzerindeki en aşağılık ideolojileri listelesem 1-2-3. sıraya sadece faşizm yazarım.
dünyadaki bütün kötülüklerin anası olan, insanlığın en büyük kanseri olan ideoloji değil ruh hastalığıdır, insanlık suçudur.
aslında terörün eş anlamlı kelimesidir bence.
ortak özelliği; korku, baskı, yıldırma, katliam.
bu rejim ile yönetilen ülkelerde doğarsam ben öldürülür ya da tutuklanırdım yüksek ihtimalle fikirlerimden dolayı. ama en azından bu iğrenç ideolojiye, egoist liderlere boyun eğmeden, onurumla, gururumla ölürdüm.
Temelin Benito Mussoloni tarafından ortaya atılan Sosyalizmden izler taşıyan milliyetçilik esaslı ideoloji. Mussoloni'nin eski bir sosyalist olmasından ötürü gerek ekonomik gerek de sosyal bakımdan sosyalizmle önemli benzerlikler taşır.
sınıflar arası işbirliğini savunan ideolojidir. kapitalizm'den farkı mesela işçi fabrika yönetiminde ortak olabilir. kapitalizm ile sosyalizm arasında bir şey gibi duruyor.
Zaman içerisinde asıl benliğinden koparılan sözcük, kelime. ilk çıkışı italyan Milliyetçiliğine verilen bu isim zamanla, komünizm fikrini benimseyenler tarafından; kendi fikirlerine ters düşen, kendi milliyetini seven Türklere de söylenmeye başlanmıştır. Hayret verici durum da varıd tabii ki, rus milliyetçiliğini esas alan komünistlerin, işine gelmeyen herkese faşist demesi nasıl, ne kadar mantıklı tartışılır.
Komünistler kendi savunduklarına ilericilik diyor ve kendi savunduklarına da ırkçılık demiyorlar lakin sevmedikleri bir millet kendi ırkını savununca faşist damgasını yapıştırıyorlar. işte günümüzde faşizm bu hale geldi. Türkçülük yapanlara kullanılan sözcük.
bir torba bilinçsiz ve kara cahil komonun manasını bilmediği ideoloji. hakaret olarak algılanması aptalcadır. faşizm aşırı milliyetçi oluşunun yanında halkçılığı, halkın çalışkan olmasını ve bilimsel ilerleme gibi fikirleri savunur. muhafazakar ve liberal görüşleri reddeder. kadıköylü, cihangirli tatlı su solcularının önlerine gelen tüm anti-komünistleri de faşist diye tasnif etmeleri cahilliklerinin göstergesidir.
bireysellikten önce ulusun ve milletin çıkarlarının önde tutulmasını savunan ekonomik ve sosyal görüş. yapısındaki tekelcilik durumundan dolayı komünizm gibi sansüre ve diktatörlüğe yakın bir yapısı vardır.
Fetişizm nasıl bir objeyi kutsal kabul etmeye dayanırsa, faşizm de bir otoriteyi kutsal kabul etmeye ve ona boyun eğmeye dayanır.
Sağ faşistler ve sol faşistler bariz şekilde olagelmiştir. Bir bakıma stalin, insanlığın gördüğü en büyük faşistlerden biridir.