abd hava kuvvetlerinde kullanılan ilk tek kanatlı avcı uçağı.
brewster adlı firmanın ürettiği buffalo 1939 yılında rakip grumman firmasının ürettiği f4f wildcat ile kıyaslandı ve her nasıl olduysa wildcat'ten daha başarılı bulunarak hava kuvvetlerinin ve deniz piyadelerinin avcı uçağı oldu. buffalo aynı zamanda finlandiya, ingiltere, belçika ve hollanda hava kuvvetlerine de satıldı ancak abd politikası olarak bu ülkeler için üretilen uçaklar abd'dekilerden daha düşük beygir gücündeki motorlarla yapılmıştı. uçak 3 adet 50'lik bir de 30'luk makineli tüfekle donatılmış olup, maksimum hızı saatte 480 km idi.
buffalo'yu kullanan ülkelerin finlandiya hariç hepsi büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. belçika, ingiltere ve hollanda'nın buffalo'ları karşılarında nazi almanyasının ölümcül avcıları messerschmit 109'lar olduğu için zaten savaşı baştan kaybetmişlerdi. finlandiye ise savaşta almanya'nın yanında yer aldığı için oldukça mütevazi olan hava kuvvetleri buffalo'yu doğu cephesinde ruslara karşı kullandı ve bazı başarılar elde etti. belki de savaşın ilk yıllarında rus pilotların henüz deneyimsiz olması ve luftwaffe'nin doğu cephesinde yaptığı amansız saldırılar sonucu yüzlerce rus uçağının daha yerdeyken imha edilmesi nedeniyle böyle yüzeysel başarılar kazanmış olabilirler. biz konumuza dönelim.
japonların pearl harbor'ı vurmasıyla (bkz: pearl harbor baskını) savaşa giren abd buffalo'larını ilk kez midway deniz savaşı'nda kullanma fırsatı buldu. abd pilotlarının deyimiyle buffalo'lar 'uçan tabuttu'. bu uçağın o dönemde japon donanmasının birincil avcı uçağı olan a6m zero ile ki 43 hayabusa'ya kafa tutması her yönden imkansızdı. midway ve takip eden aylardaki savaşlarda buffalo'ları karşılarında bulan japon pilotları abd pilotlarının bu uçaklarla uçmasının adeta intihar olduğunu belirtmiştir.
midway savaşında 36 zero ile mücadele eden 30 buffalo'dan 20'sinin düşmesi ile buffalo'nun modern japon uçaklarıyla boy ölçüşemeyeceği anlaşıldı ve yerlerini süratle f4f wildcat ve curtiss p40 warhawk'lar aldı.
buffalo'yu asya sömürgelerinde konuşlandırdığı birliklerine gönderen hollanda ve ingiltere de amerikalılar gibi büyük hayal kırıklığı yaşadı ağır kayıplar verdi.
amerikalılar 1944'ten itibaren hemen hemen tüm uçak gemilerinde f6f hellcat uçaklarını taşımaya başladığında artık japon hava gücüne karşı koyabiliyordu. aynı başarı avrupa cephesinde ise almanların messerschmitt bf 109'larına karşı p51 mustang ile elde edilmeye başlanmıştı.
toplamda 509 adet buffalo üretildi ve ikinci dünya savaşının bitimiyle 3. dünya ülkeleri bile bu uçağa rağbet etmedi. savaşın yıldızı şüphesiz messerschmitt 109, spitfire ve p51 mustang gibi uçaklar oldu. me 109'lardan daha fazla üretilmedi, mevcut uçaklar savaşı kazanan müttefikler arasında paylaşıldı ancak spitfire ve mustang'den binlerce daha üretildi, türk hava kuvvetleri de 1930'ların sonlarından 50'lerin ortasına kadar aldığı spitfire'lardan yaklaşık 300 tanesine sahip oldu. bunlar spitfire'ın çeşitli varyasyonlarıydı.