f klavye

entry233 galeri6 video1
    32.
  1. Tamamen TÜRKÇE için düzenlenmiş, 10 parmak yazılabilen müthiş bir avantaj sağlayan aynı zamanda daktilo karşısında da tecrübe kazandıran klavyedir. Yazması çok zevklidir.

    Zabıt katipliği sınavına girenlerde daha kullanımı yaygındır. Yazmayı beceremeyenlerin aşağıladığı klavyedir.

    zabıt katipliği sınavı için başladım 6 yılı geçti bırakmadım asla bırakmam.. bakmadan bu kadar hızlı yazmak Q klavyede kesinlikle mümkün değildir.

    1 yıl boyunca Q klavye kullanmış kişi = 2 ay F klavye kullanmış kişi
    0 ...
  2. 31.
  3. 30.
  4. Türkçe konusunda hemen hemen herkesin mangalda kül bırakmayan yazılarına ilaveten ben de mr nobody arkadaşımızın bulduğu bir yazı okumuştum. durdum düşündüm neden?
    bence çok önemli bir konu. konuşmak kadar, dilimizi yabancı kelimelerden korumak kadar önemli bir olay olduğunu düşünüyorum. ve acilen F klavye için çalışmalara başladım. Hatta o kadar acele ettim ki, yeni bir klavye almak için zaman bile kaybetmeden ilgili yazıları okuduktan sonra hemen klavyenin tuşlarını söküp F klavye düzenine çevirdim :P
    Nasıl Pardus'u duyar duymaz, işletim sistemimi değiştirdiğim gibi...
    4 ...
  5. 29.
  6. bir ameliyat nedeniyle bir süre yatağa bağlı kalınca klavyesi f olan pc'den uzaklaşıp, zorunlu olarak dizüstüne geçiyorsunuz ve insanın karşısına devasa bir sorun gibi çıkıyor. Çünkü dizüstülerde f klavye bulunmuyordu. türlü seçenekler tartışıldı:

    1. bunu satın alın, teknik servise gönderelim ve tüm harfleri f klavyeye göre değiştirsinler. ancak sonradan çıkabilecek kimi sorunları üstlenemeyiz.
    2. bu operasyon, f klavyenin tüm harflerini kapsam içine alamayabilir.
    3. daha basit bir yol da var: tuşlarınızın üstüne f klavye harflerinin hemen altına f dizilimine uygun olarak şu harfleri yapıştırın. sonra ayarlardan f klavyeyi seçin. aynıca da ekran altına minik bir sanal düğme yaptırın. yani siteyen hemen q ile yazabilsin, isteyen de f'e dönebilsin. burada da bir iki az kullanılan harf değil ama karakterin yeri ile ilgili sorun çıkabilir ama o da istenirse sonradan çözülebilir.

    ne mi oldu?

    dizüstü bilgisayarı aldım, f klavyenin kağıttan harflerini güzelce tuşların alt kısımlara yapıştırdım. ayarlardan ayarladım, bir arkadaşım da sağ alt tarafta duran bir düğmecik oluşturdu, bir klavye resmi, üstüne basınca q ya da f seçeneğine geçişi sunuyor, isteyen istediğiyle yazabiliyor yani.

    1,5 yıl oldu, harflerimin bazıları -çok kullanılanlar- (u,i,e,a,t,k,m,n,r,l,y) biraz silinmeye başladı gibi ama onarılabilir; sistem işliyor, ben mutluyum, arasıra q kullanmak isteyen ev halkından birileri de isterlerse mutlu olabiliyorlar.

    f yazarken hızlıyım, düşünme hızıma uygun bir klavye çünkü; bir internet kafede q yazmak zorundaysam çocuklaşıyorum istemeden; geçmişte sözlüğe yazdığım alttaki yazıda olduğu gibi keşke f klavyeyi koruma ve geliştirme şansımız olabilseydi ve yeni kuşaklar bundan uzak durmasalardı.

    (bkz: f klavye/#1130851)

    işin ayrıntılı öyküsü için de ilginç bir yazı buldum:
    http://www.izmirguncel.co...e=viewtopic&p=201#201
    3 ...
  7. 28.
  8. alışıldığı zaman, türkçe için hızlı ve rahat kullanımı ile bilinen, q kullanıcıları için saçma gelen ancak kullandıktan sonra vazgeçilemeyen, harf diziliminden oluşan tuş takımı. mac kullanıcılarının çoğunluğu f klavye kullanır genellemesi doğrudur. warcraft ta q dizilimine göre çalıştığından q bilmeyenlere ve şaşıranlara zorluk çıkartır, level geriliğine sebep olur.
    0 ...
  9. 27.
  10. q türkçe klavte olarak bilinen, q klavyenin sağına türkçe harferin monte edilmiş olduğu sisteme göre türkçe'de harflerin kullanım sıklığına daha uyumlu bir dizilime sahip ve dolayısıyla 10 parmak kullanımda daha hızlı yazılabilen harf dizilimidir.

    biz q klavye ile büyüyenlere ilk başta zor gelir ama q klavye bırakın sonradan adapte edildiği türkçe'yi ingilizce için bile düzgün bir dizilim içermez. sanki hızlı yazmayı yavaşlatmak için hazırlanmış gibidir. mesela, her latin alfabeli dilde en sık kullanılan harflerden olan a harfi sol serçe parmağınıza e harfi ise sol orta parmağınıza düşer. en sık kullanılan harfler kesinlikle işaret parmaklarında yer almaz.
    2 ...
  11. 26.
  12. 11 yıl q klavye kullandıktan sonra anca 1 ayda zar zor alışılan klavye.burda tecrübe konuşuyor. (bkz: babam sağolsun)
    1 ...
  13. 25.
  14. "ef" klavye diye okunmaması gereken klavye çeşidi.
    2 ...
  15. 24.
  16. Askerde yazıcı olma sorunsalıyla karşılaşan üniversite mezunu arkadaşlardaki ortak sıkıntı.
    1 ...
  17. 23.
  18. yeryüzünde bir tek benim kullandığıma inandığım klavye çeşidi.
    2 ...
  19. 22.
  20. Vakti zamanında okulumuza gelen bilgisayarın klavyesi f klavyeydi. Öğretmene klavyelerin Q klavye olarak değiştirilmesini söyledik. kendisi; "Hehehe, F klavyeye alışın değişmeyecek bakın biz de kullanıyoruz." demişti ancak birkaç gün sonra kendi bilgisayarına bakınca q klavye olduğunu öğrendik ve dumurlara uğradık. Ancak 2 ay sonra tamamen alıştığımı hatırlıyorum. Gerçekten Q klavye ile 180 derecelik fark var bu f klavyenin. Ama yazması zevkli oluyor yine de...
    1 ...
  21. 21.
  22. bir çok okulun bilgisayarr laboratuvarına milli eğitim tarafından yollanan, okullarda kullananlarında bir çoğunun zorlandığı klavye türü.*
    3 ...
  23. 20.
  24. adliye önlerinde gördüğümüz arzuhalcilerin kullandığı klavyedir.
    2 ...
  25. 20.
  26. büyük bir işkencedir. kesinlikle q klavyecilerin korkusudur. *
    2 ...
  27. 19.
  28. ticaret lisesi okuyanların kazandığı tek güzel şey, acaip keyifli, çok hızlı yazabiliyosunuz, etrafa hava atabiliyosunuz, canım benim...
    3 ...
  29. 18.
  30. on parmak eğitimini aldığım klavye dizilimidir, halen daha gözlerim bağlandığında etarfımda duyduğum sözleri yazabilirim, q klavyeye tercih ederim.

    harf dizilimi ise şu şekildedir;

    f g ğ ı o d r n h p q w
    u i e a ü t k m l y ş x
    j ö v c ç z s b . ,
    4 ...
  31. 17.
  32. genelde türkiyedeki kamu dairelerinde hala kullanılmakta olan ve bilgisayarlarımızda hala var olan daktilodan gelenler için bilgisayara aktarılmış olan bir klavye türüdür.
    1 ...
  33. 16.
  34. şu anda üzerinde işkence çektiğim klavye çeşidi. Q klavyeye alışan bir insanın daha önce hiç klavye görmemiş gibi hissetmesine neden olan hede.

    *
    2 ...
  35. 15.
  36. Hakkında her türlü kötü düşünce ve planlara * * sahipken, çok sevdiğim bir arkadaşım ile hakkında yaptığımız tartışma sonucu saygı duymaya başladığım klavye çeşidi. Öğrenmenin yaşı yok ne de olsa.

    Sonuç: Bir neslin q klavyeye alışmasına neden olanlar yakılmalı!
    2 ...
  37. 14.
  38. f klavyenin tarihçesi ve konuyla ilgili yazı arşivi için:

    http://dosya.hurriyetim.c...lerimiz/fklavyebabasi.asp

    "F klavyenin öyküsü

    Bilimsel temellere dayalı standart bir Türk klavyesi geliştirilmesinin zorunluluğuna inanan ihsan Yener, bu konuda 1946'dan itibaren daktilo öğretmeni sıfatı ile sürdürdüğü çalışmalarının dikkate alınmasını ancak 1955'te başarabilmiş. 'Yabancı uzmanlarla da pekiştirilmiş ihtisas Komisyonu'nca oluşturulan 'On parmak yöntemi ile Türkçe için ideal Klávye'yi 20 Ekim 1955'te 'Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi'ne 'Standart Türk Klavyesi' olarak kabul ettirmiş.

    Türkiye'deki tüm daktilo makinelerinin Millî Klavyeye dönüştürülmesi, 1963 yılında Gümrükler Kanunu'na eklenmesi ve 1974 yılında 'Türk Standartları Enstitüsü' tarafından 'Zorunlu Standart' olarak kabul edilmesiyle kesinleşmiş. 25 yıllık bir mücadelenin sonunda kendisine inananların da yardımları ile o günlerde 'Klavye inkılabı' olarak anılan bu standardizasyonu gerçekleştiren ihsan Sıtkı Yener , bu sebeple 'F Klavyenin Babası' olarak da anılıyor."
    4 ...
  39. 13.
  40. u, i, e, a, t harflerinin yanyana olduğu benim de kullandığım klavye. nickimin fikir babası.*
    2 ...
  41. 12.
  42. q klavyeyi bilen birinin alışmasının bir kaç gün alacağı klavyedir. parmaklar kendiliğinden gidiyor sonrasında. ayrıca memur klavyesidir.
    2 ...
  43. 11.
  44. insan sabrını zorlamakta son nokta.
    1 ...
  45. 10.
  46. Türkçenin sözcük yapılanmasındaki sesli, sessiz harflerin kullanımı, sıklığı, dizilişlerini dikkate alarak yaratılmış; sağ ve sol eldeki parmaklara yazı yazarken makul ve dengeli yük bindiren, bu nedenle de ülkemizi hızlı daktilo kullanma yarışmalarında sık sık birincilik kürsüsüne çıkaran; nasıl basiret bağlanmasıysa artık, terk ettiğimiz, dünya üreticilerine de bizim için özel ürün ürettirme fırsatını neredeyse kaçırdığımız; türkçeyi gerçekten yoğun ve hızlı yazmak isteyenlerin asla vazgeçemeyeceği, yalnızca bu soruna çözüm bulamadığı için dizüstü almaktan insanı vazgeçirtecek denli tutkunluk yaratan, uğruna azıcık fanatik olunabilecek belki de tek şey; f klavye kullananları sevelim, onları koruyalım.
    6 ...
  47. 9.
  48. Normal bilgisayar klavyesini ' F' Klavyeye çevirerek, yazma konusunda biraz olsun tecrübe kazanabilirsiniz....! ! ! (öğrenmenizi önemle rica ederim, çünkü dışardan gözüktüğü kadar zor değil, hatta harfleri bu kadar rahat kullanabildiğiniz için, yazı yazmak hobiye dönüşebiliyor)

    (bkz: nolur silme)
    6 ...
© 2025 uludağ sözlük