ef klavye diye okunmaması gerekendir. fe klavyedir zira. türk klavyesidir. türkçe'de en çok bulunan harflerin sırasına göre harfler ortada toplanmıştır. türkiye'ye dünya ve avrupa bazında çok daktilo birinciliği kazandırmıştır.*
belli bir süre alıştırma yaptıkdan sonra, kullanımı gayet kolay gelmeye başlar ve hızınız başını alır gider. ayrıca bazı meslek liselerinde verilen yazı derslerinde*f klavye kullanılmaktadır.
not : eskiden daktilo varmış ama modern çağın etkisiyle pc ortamına geçilmeye başlanmış bu derslerde. madem çağa ayak uydurcan niye f klavye kullanıyosun, her yer q klavye modunda.
10 parmak klavye kullanmayı kolaylaştıran klavyedir. ticaret liselerinde dersi de verilir. faydası da olmuştur, klavyeye bakmadan sadece kağıda ya da deftere/kitaba bakarak daha hızlı yazı yazmamı sağlamıştır.
diz üstünün tuşlarının üstüne, q harflerinin hemen altına f klavyenin harf dizilimini minik çıkartmalar biçiminde yapıştırdığınızda ve ardında klavye seçenekleri arasından f klavyeyi seçtiğinizde derdinizi %99 çözebiliyorsunuz. ha bir de ekranın sağ alt köşesine kolay biçimde q vve f dizilimini değiştirebildiğiniz anahtarı koyarsanız tamamdır. tek dikkat edilecek nokta kimi zaman klavye otomatik olarak f'ten Q'ya geçer ve sizin sizin yazdığını eften püften ama anlamlı yazılar bir garabete dönüşebilir. siz de bakmadan msn'de basarsınız tuşa ve karşı tarafı dumura uğratırsınız çünkü yazdığınız şeyler şöyledir:
- şf fmlrıyf mdıs btj ödedısştuakç
not: bu yazının f klavyede ne anlama geldiğini bugünün bilmecesi olarak sözlüğe armağan ediyorum.
ilk kez q klavye kullanıldığında nasıl alışma süreci geçirildiyse, f klavyeye geçişte de aynı süreç olmaktadır. F klavye gerçek anlamda bilimsel çalışma ile ortaya çıkmış bir eserdir. (bkz: ihsan sıtkı yener)
f klavye q klavye karşılaştırılması ile ilgili gerçekten özenerek yazılmış, somut verilere dayanan ve ilginç bilgileri içeren güzel bir makale için:
(bkz: http://www.kerkuk.net/hab...1055&metin=2009021839) *
milli eğitim bakanlığının f kullanalım genelgesiyle yeniden gündeme gelen konu.
haber şöyle: "Milli Eğitim Bakanlığı'nın, bilgisayarlarda Türk tipi F klavye kullanılmasını teşvik etmek için hazırladığı genelgeye rağmen okulların Q'da ısrar etmesi, öğrencileri zor durumda bırakıyor.
Okullar, bilgisayarları hayırseverlerin bağışladığını, yapabilecek fazla bir şeyleri olmadığını savunuyor. Zaman'da yer alan habere göre, bakanlık, Türkçeye en yatkın klavyenin F olduğunu, diğerinin ise hantal yapısı yüzünden tamamen kaldırılması gerektiğini söylüyor. Klavye yarışmalarında Türklerin 56, ABD'nin ise sadece bir şampiyonluğu olduğuna dikkat çeken F klavyenin mucidi, eğitmen ihsan Yener ise ısrarla Q klavye kullananları bilinçsizce sigara içenlere benzetiyor.
Ticaret meslek lisesi öğrencisi Arda Gün, okullarında birkaç tane F klavye olduğunu fakat çoğunlukla Q'yu kullandıklarını anlatıyor. Öğretmenlerin kendilerini yönlendirdiğini belirten Gün, Türkçe öğretmenlerinin F, bilgisayar öğretmenlerinin ise Q klavyeyi tavsiye ettiğini ifade ediyor. Arkadaşı Canan Yıldız da kafalarının karıştığına dikkat çekiyor: "Genelge var deniyor ama önce öğretmenler çiğniyor." isimlerinin açıklanmasını istemeyen bazı okul müdürleri ise bilgisayarları hayırseverler bağışladığı için klavyelerinin değiştirilmesinin mümkün olmadığını savunuyor: "Bakanlık bilgisayar vermediği gibi hayırseverin getirdiği klavyeyi de değiştirmemizi istiyor. Sanki ödeneğimiz var da biz değiştirmiyoruz. Bağış almak da yasak. Gelin işin içinden çıkın."
ticari kaygılar ve duyarsızlığa yenik düşmüş klavyedir. türkçe yazımın süper rahat yapıldığı, hatta nedense sembol yerleşimin bile çok ama çok rahat geldiği klavyedir. malum, 1950'lerde ciddi bilimsel araştırmalar sonucunda ortaya çıkmış bir eserdir ama, kim değerini anlayabilmiştir o muamma tabii.
bilinçli bilgisayar kullanıcısı için adeta dalgalanan al sancak olması gerekirken, ne pc parçası satan yerlerde, ne laptop lar üzerinde yerleşimi yapılmamış klavyedir. her türlü klavyede opsiyonel paket olarak sunulduğunu görebileceğimiz günlerin yakın olmasını umuyorum. kullanın , kullandırın.
Milliyetçi klavyedir. Milli Eğitim Bakanlığı zaman zaman yazılar çıkarır. Tüm okul ve kurumlarımızda f klavye kullanılacak diye. Yani yasaktır aslında q klavye Milli Eğitim'de. Bir de ingilizce'yi de Milli ingilizce yapsalar. Anladınız siz onu.
yaklaşık 10-12 yaşlarındayken bilgisayarcıdan klavye alıp eve geldiğimde tuşların yerlerinin değiştirilmiş olduğunu görüp bilgisayarcıya götürmeme bu klavye bozuk tuşlarının yeri değişmiş dememe ve bilgisayarcının ilk önce dediğimden birşey anlamamsına ve anladıktan sonrada benimle taşşak geçmelerine vesile olan klavye çeşidi.
pekin'de düzenlenen dünya bilgisayar klavye şampiyonasında türkiyenin 57. rekorunu kırmasını sağlamış * klavye türüdür. ha unutmadan, 3. ve 4.'de türk milli takımından çıkmıştır. halen daha beğenmeyenlere duyurulur.
ilk kullanılan daktiloda da düzenlenmiş olan klavye sistemi. En üst, soldaki ilk harfi f olduğu için f klavye denilir. ilk kez kullanıldığı dönemlerde, daktilografların çok seri yazmaları nedeniyle daktilolarda arıza oluşturması; bu klavye dizilişinin değiştirilmesine neden olmuştur. Buradan da anlaşılacağı üzere q klavye daktilografların daha yavaş yazmalarını sağlamak için düşünülmüş klavye şeklidir.
F klavyeyi öğrenmek birkaç saati almasına rağmen; istenilen hızda yazmaya yol açacağı için; bu kolay, rahat klavye dizilişi kimsenin kabusu olmamalıdır.
uzun süre gazetecilik yapmış kişilerin hala kullandığı klavyedir. eskiden gazetelerde kullanılan daktiloların etkisi, bunu kullanmalarındaki en büyük etkendir. böylece daha hızlı yazabilirler.
q klavyeye alışmış biri olarak ilk başlarda kişiye çok zor geliyor gerçekten. hele hele harflerin yerlerine ellerinizin kendiliğinden gittiği bir kavyeden f klavyeye geçince sanki ilk kez bilgisayar kullanıyormuş gibi, işaret parmağıyla tek tek, yavaş yavaş basıyorsunuz tuşlara. ama zaman geçtikçe bu kez f klavyeye alışıyorsunuz ve o q klavyede su gibi akıp giden parmaklar bu kez tökezliyor. geçen sefer internet cafede q klavyeye denk gelince bunu gördüm. sonuç, f klavyeye alıştım ama parmaklarım q klavyedeki gibi akıp gitmiyor. q klavyede de çuvalladık zaten. yani ortada kaldık. eskiden en azından bir tanesinde çok iyiydim. şimdi hiçbirinde ...
latin harfleri ile lisan farketmeksizin en hızlı yazı yazılabilirliği su götürmeyen klavye dizilimidir.
1965 yılında fransa'da yapılan uluslararası çapta daktilografi ve hızlı yazım yarışmasından birincilikle* dönmüş, o günden bu zamana 50 yılda yapılan her yarışmada mutlak bir birincilik sahibi olmanın yanında 50 yılda 27 kez rekor kırılmış klavye düzenidir.
öyle ki 2008 yılında roma'da düzenlenen yarışmada dakikada 151 kelime(!) gibi ulaşılması bırakın zor, imkansız gibi bir derece elde ederek dünya tarihine geçmiştir.
bu yıl da "uçan parmaklar" çin'de düzenlenen yarışma için 11 kişilik ekip olarak f klavye'nin gücünü her zaman olduğu gibi dünyaya göstermek adına yola çıktılar.
basin sektorunde yaygin olarak kullanilan, harf diziliminin turkceye daha uygun oldugu iddia edilen, genelde iki parmaktan oteye gecilemedigi icin bu iddianin kolayca curutulebilecegi, sirf alismam gerektigi icin eve de bir tane aldirdigim, kalbim kadar temiz bu sayfaya su an bu satirlari yazdigim klavyedir.