Adımı yazarken terlediğim klavye. "Alışınca" konusuna katılmıyorum. Bu bir alışkanlık meselesi olmamalı. Hangisi ile rahat iseniz onunla yazınız. Birçok bilim insanı uluslararası dillerde makaleler, bilimsel yazılar hazırlıyorlar. Bu anlamda Q klavyenin konforu yüksektir. Fakat Türkçe dizin söz konusu olduğunda F klavye kullanmak daha rahatlık sağlar. Devlet memurlarının çoğunun her iki klavye türüne de ihtiyacı olmayacaktır; çünkü tetris sadece ok tuşları ile oynanır; ki bu her iki klavyede de aynı yerdedir.
f klavye ile ilgili bu başlıkta da sıkça görülen bir yanlış bilgiye parmak isterim.
f klavye; (bkz: #12731171) numaralı entry'deki ya da internetteki diğer sitelerden usulüne göre 10 parmak kullanılırsa (ki q klavyeden 10 parmak f klavye kullanmaya başlamak günde en fazla yarım saat alıştırma ile en fazla 1 aydır) tuşlara bakmadan yazmayı sağlayan bir klavyedir.
yani sol ve sağ işaret parmaklarınızı a ve k tuşlarının (q klavyedeki f ve j harfleri) üzerine koyarsınız, akabinde diğer parmaklarınızın yazacağı harfler bellidir.
bu yüzden f klavye ile yazarken otomatikleşir, klavyeye bakmaz, sadece her parmak altına denk gelen sıradaki harflere basarsınız.
çoğu yerde okuyorum. "piyasadaki çoğu laptop q klavye ile üretiliyor, o yüzden f klavye kullanmak, alışmak ve f klavye geçmek zor" diye.
bu çok ta doğru değildir. f klavyeye alıştığınızda, önünüze q klavye bir laptop konsa bile işiniz çok kolaydır aslında.
bilgisayara denetim masası bölümünden f klavyeyi eklersiniz. artık her ctrl+shift'e bastığınızda o bilgisayar q klavye ile f klavye arasında geçiş yapar. siz de önünüzde q klavyeli bir bilgisayar olsa bile, f klavye tuşlara bakmayı gerektirmeyen bir klavye olduğundan, ctrl+shift tuşlarına bastıktan sonra f klavye olarak 10 parmak yazmaya başlarsınız o bilgisayarda.
kısacası: f klavyeye alıştıktan sonra, q klavyeli bir bilgisayarın klavyesini değiştirmeden, f klavyeye çevirerek, kolayca kullanırsınız.
(bkz: http://www.turkegitim.net/FKlavye/) linkindeki dersleri günde yarım saat çalışarak 1 ayın sonunda 10 parmakla hızlı bir şekilde kullanabileceğiniz klavyedir.
öğrendikten sonra yazması ve kullanması kesinlikle çok zevklidir, yazarken tuşlara bakmazsınız, hızlı yazarsınız.
şahsen bendenizin de ticaret lisesinde öğrendiği, klavyeye bakmadan şakır şakır halen yazabildiğim klavyedir efendim, sözlükte millete cevap yetiştirmesi, gerektiğinde ayar vermesi gayet güzel olmaktadır, insanı yazarken üşendirmez, üç beş satırı bir iki dakka içinde yazmaktan güzel ne var, konuşma hızında yazmanın keyfi başkadır efendim.
Q klavye, daktilo döneminde, daktiloların hızlı yazma nedeniyle bozulmasını önlemek için geliştirilmiş bir klavye dizilişidir. Asıl geliştirilme amacı, yavaş yazmayı sağlamaktır. F klavye ise, Türkçe'de en çok kullanan harflerin, kolay erişilecek şekilde dizilmesiyle ortaya çıkmış ve bu alandaki yarışmalarda yazma hızındaki rekorlarla kendisini ispatlamış bir standarttır. Ancak daktilolardan bilgisayarlara geçişte bilgisayar ithalatçıları, ithal ettikleri bilgisayarlarda ek maliyet getirdiği için F klavye talep etmemiş, Q klavyeli bilgisayarları piyasaya sürmüş, Türkiye daktilodan bilgisayara geçerken, klavye standardımız ithalatçılar eliyle değiştirilmiştir.
hayatımda ilk defa bu gün kullanmak zorunda kaldığığım klavye türü. q klavyeden f klavyeye geçen bir insanın kendini aptal, gerizekalı, embesil gibi hissetmesine neden olur.
işin iğrenç yanı yanınızdaki yaşlı kişiler, her ne kadar bilgisayar kullanmayı sizin %10'nunuz kadar bilmese de, size tip tip bakarlar. içlerinden "bi de üniversite mezunu olacak" diye düşünürler yaa...
anadilimize uygundur ondan kullanmalıyız diyenleri tekrar düşünmeye davet ediyorum. artık öyle ya da böyle ingilizce kelimeleri veya türkçe'de olmayan karakterleri yazmak zorundayız. w, x, q harfleri farklı bir yerde. alışılmasına alışılır ama ne gerek var? hepimiz hızlı yazma yarışmasına mı giricez?
f klavye ile q klavyenin mücadelesi ne olur bilemem, birinin arkasında devlet diğerinin arkasında halk var...
benim ilgilendiğim tek nokta artık dizüstü bilgisayarlarda da f klavye olsun...
işte f evde q bunalıma girdim.. işte f ile yazarken "mrb oktay nasılsın " dediğim birine akşam eve gelince "sıç oktay nasılsın " diyebiliyorum....
Alışınca q kalvyeden farkı kalmayacaktır. Neden mi ?
Çünkü şundan ötürü:
Anamızın karnından q klavye ile doğmuyoruz ya.
f'e alışınca q klavye bize zor gelecek.
(bkz: Tercih meselesi)