50' li yıllarda türk dilinin özelliklerine göre oluşturulmuş klavye türü. türkçede en çok kullanılan harfler ve parmakların işlerliği dikkate alınarak hazırlanmıştır. bu yüzden türkçe bir metni iyi bir f kulllanıcısı iyi bir q kullanıcısından daha hızlı yazar. nitekim uluslararası yapılan daktilo yarışmalarında, çoğunlukla türklerin birinci gelmesinin nedeni f klavyeye bağlanır.ancak q klavyeyle başlamış birisinin f ye dönmesi oldukça zordur. resmi kurumlarda özellikle okullarda f klavye tercih edilir.
q klavye kullanan biri icin olumcul derecede kullanmasi zor klavye çeşidir.Harflerin dizilimi farklidir.ikinci dünya savaşindan kalmiş kimi devlet dairelerinde gorulur.
Türkçenin sözcük yapılanmasındaki sesli, sessiz harflerin kullanımı, sıklığı, dizilişlerini dikkate alarak yaratılmış; sağ ve sol eldeki parmaklara yazı yazarken makul ve dengeli yük bindiren, bu nedenle de ülkemizi hızlı daktilo kullanma yarışmalarında sık sık birincilik kürsüsüne çıkaran; nasıl basiret bağlanmasıysa artık, terk ettiğimiz, dünya üreticilerine de bizim için özel ürün ürettirme fırsatını neredeyse kaçırdığımız; türkçeyi gerçekten yoğun ve hızlı yazmak isteyenlerin asla vazgeçemeyeceği, yalnızca bu soruna çözüm bulamadığı için dizüstü almaktan insanı vazgeçirtecek denli tutkunluk yaratan, uğruna azıcık fanatik olunabilecek belki de tek şey; f klavye kullananları sevelim, onları koruyalım.
Bunun kuralları, öğrenip yazması falan acayip zor.
Oturuş şeklinize dikkat etmeniz gerekiyor, bilekler masaya değmeyecek, sol baş parmak hep boşta kalacak, bazen parmaklarının yetişmediği tuşlar oluyor ona rağmen elini-parmağını kaldıramıyorsun vs. aşırı zor ve gereksiz.