f klavye q klavye karşılaştırılması ile ilgili gerçekten özenerek yazılmış, somut verilere dayanan ve ilginç bilgileri içeren güzel bir makale için:
(bkz: http://www.kerkuk.net/hab...1055&metin=2009021839) *
ilk kez q klavye kullanıldığında nasıl alışma süreci geçirildiyse, f klavyeye geçişte de aynı süreç olmaktadır. F klavye gerçek anlamda bilimsel çalışma ile ortaya çıkmış bir eserdir. (bkz: ihsan sıtkı yener)
diz üstünün tuşlarının üstüne, q harflerinin hemen altına f klavyenin harf dizilimini minik çıkartmalar biçiminde yapıştırdığınızda ve ardında klavye seçenekleri arasından f klavyeyi seçtiğinizde derdinizi %99 çözebiliyorsunuz. ha bir de ekranın sağ alt köşesine kolay biçimde q vve f dizilimini değiştirebildiğiniz anahtarı koyarsanız tamamdır. tek dikkat edilecek nokta kimi zaman klavye otomatik olarak f'ten Q'ya geçer ve sizin sizin yazdığını eften püften ama anlamlı yazılar bir garabete dönüşebilir. siz de bakmadan msn'de basarsınız tuşa ve karşı tarafı dumura uğratırsınız çünkü yazdığınız şeyler şöyledir:
- şf fmlrıyf mdıs btj ödedısştuakç
not: bu yazının f klavyede ne anlama geldiğini bugünün bilmecesi olarak sözlüğe armağan ediyorum.
10 parmak klavye kullanmayı kolaylaştıran klavyedir. ticaret liselerinde dersi de verilir. faydası da olmuştur, klavyeye bakmadan sadece kağıda ya da deftere/kitaba bakarak daha hızlı yazı yazmamı sağlamıştır.
belli bir süre alıştırma yaptıkdan sonra, kullanımı gayet kolay gelmeye başlar ve hızınız başını alır gider. ayrıca bazı meslek liselerinde verilen yazı derslerinde*f klavye kullanılmaktadır.
not : eskiden daktilo varmış ama modern çağın etkisiyle pc ortamına geçilmeye başlanmış bu derslerde. madem çağa ayak uydurcan niye f klavye kullanıyosun, her yer q klavye modunda.
ef klavye diye okunmaması gerekendir. fe klavyedir zira. türk klavyesidir. türkçe'de en çok bulunan harflerin sırasına göre harfler ortada toplanmıştır. türkiye'ye dünya ve avrupa bazında çok daktilo birinciliği kazandırmıştır.*
neden bu denli az kullanıldığını anlamadığım klavye.
hoş şaşacak bir şey yok, bakkal adları bile ingilizce.
kendisi ile şöyle bir anım vardır ki, dayanamayacağım şimcik paylaşacağım.
gazetenin birinde staj yaptım ben.
gittim o ilk günün uğursuzluğu ve mutsuzluğu ile oturdum bi sandalyeye ki sandalye monitörün karşısında. dediler takıl ilk gün böyledir. takılowski dediler resmen. iyi dedim napalım, idealler bekler bi gün daha.
açtım bilgisayarı (ki şimdi bilgisayar derken yabancılaştım sözcüğe ne bilgisi allah aşkına canım) habala habala çıktı ekran karşıma berbat bi masaüstü fotoğrafı. dedim önce bunu değiştir sonra msn diyarlarına göçersin. neyse o iş bitti msn'i açıcam da nikimi yazıverecem. ne mümkün. onların dilinde namümkünowska.
n ile başlayan nick ağladı içinden benim gibi.
yok amınakeyim. n yok. birden dedim medya dedikleri böyle bir şey heralde. n bile araştırmaya dayalı. alt tarafı bir harf değil n. (araştırma ve medya tabi manidar iki başlık değil artık)
sonra buldum ona sarıldım sarmaladım onu. seninle başlayan bi hayvan adı yok da bu ne gizem dedim. şımardı.
ama aynı şey ikinci harf olan e için de geçerliydi. sonrası için de. saflık yapıp mail adresimi vermeyeyim ama u harfini epey bi aradım.
sonra dedim ki bu klavye daha öncekilerine benzemiyor. dedim bu farklı.
bu denli kapitalizme boyun eğmiş bir sektörde bir ulusal kahramandı benim için f klavye. hala da öyle.
ne kadar kolaydı her şey. en sevdiğim harfler tam ortadan parmaklarımın ucundan sarkıyordu artık. iki üç günde alıştık birbirimize.
aldatıyorum bazen mecburen ama senin yerin başka f klavyem.
babamın Q klavyedeki kaplumbağa hızında yazışıyla dalga geçişimizde söylediği bir şey vardır hep. " kızım napalım yıllardır f'le yazıyoruz, getir bir tane f bak nasıl yazarım."
uluslararası kullanımda tanınmayan ülkeme has klavye türü. harf dizilimini daktilo tuş takımından almıştır. alışkın insanlar için uygun olduğu düşünülse de aslında farklılık yaratacağı açıktır.
sayesinde bilenlerin makina gibi yazıp çevresine hava yaptığı klavyedir.ayrıca q klavye kullanıcıların yüz yüze geldiklerinde garip iniltiler çıkarıp çaktırmadan küfür yağdırdığı türk icadı bir klavye türüdür.
q ya alışkın olduğumuzdan kullanımı zor olan klavye. muciti alfabemize daha uygun olduğunu, daha rahat kullanabileceğimizi iddia eden yaşlı bir amca. şimdi baktım hakikaten haklıymış. bunda kelimelerimizde sık kullandığımız harfler parmaklara daha uygun yerlere konmuş. şimdi tekar düşündümde zaten on parmak yazmıyorum ki. * standart türk klavyesi olduğunu bir zamanlar ülkemize q klavye ithal edilmediğini hatırlatıp bitirelim.