donald trump'ın türkiye'ye f35'lerini vermeme tasarısını onaylaması ile yıllarca emek güme gitti diyebiliriz.üreticilerinden biri olduğumuz için diğer ülkelerede teslimat yıllarca aksayabilir.
verse bir dert vermese. Şimdi efendim artık eskisi gibi öyle f-4 müş f-100 müş gibi değil. her şey elektronik sırlarla bezenmiş bürünmüş bir dünya sanki.
savunma platformlarının hardware ve software lerine baktıığınızda matruşka bebekleri gibi iç içe geçmiş bir sürü karmaşa göreceksiniz.
Hadi software e bakılır da bütün platformun donanımına nasıl bakacaksın? (Sözüm ak çomarlara değil onlara bir şey anlatılmıyor zaten)
zamanında National Geographic (evet çomarım amerigan dergisi) de bir abd deniz kuvvetleri helisinin hint okyanusunda neden düştüğüyle ilgili makaleyi okuyordum.
aslında makalenin konusu donanım içine gizli bir dünyaydı. Bir sürü örnekten biriydi bu helikopterin düşüşü...
Araştırdılar
suçlu görev bilgisayarı kim üretmiş abd bir firma fabrikasına gittiler araştırdılar
suçlu bilmem ne kartı kim üretmiş alman bir firma fabrikasına gittiler araştırdılar
suçlu bilmem ne çipi kim üretmiş çinli bir firma fabrikasına gittiler araştırdılar
Çipin bilmem ne parçası kim üretmiş ... firma yok kayıplarda...
Radyo dalgası ile uçağın uçuş statiklerini kontrol eden bilgisayarın içindeki bilmem ne görevinde olan donanım anında farklı çalışabiliyor be bu onun içine yerleştirilmiş nano boyutlarda yapılarla bile olabiliyor.
Kısacası her bokunu kendin üreteceksin. F-35 i alırsak sadece abd nin istediği düşmanlara karşı kullanabiliriz.
Aklıma 1.dünya savaşı öncesi sipariş edilen iki savaş gemisinin parası ödendiği halde yakın savaş ihtimali gerekçe gösterilerek Osmanlı Devletine teslim edilmemesi geliyor.
Sonrasında 2 alman gemisi icin satın aldık denilerek rus limanları vurulmuştu.
Bu uçaklardan 2 si teslim edilecek deniyor ben ihtimal vermiyorum.
Batı kulübünde olup da abd'den bagimsiz operasyon yapan ulke "yoktur". Abd'nin tum avrupa ulkelerinde benzer bir ağırlığı var olmakla birlikte biz avrupa ulkelerininde abd'de ağırlığı vardır.
https://galeri.uludagsozluk.com/r/1674917/+
Saatlik uçuş maliyeti görseldedir. Ayrıca tanesinin 88 milyon dolar olan bir makinedir.Tamamen show amacı taşır. Bizim ülkemizde bunu kullanacak lüks fazla göremiyorum f16 devam.
Yukarıdaki ticari hayat yazısında zırvalayan kim bilmiyorum ama kaynak kod konusunda bir sikim bilmediği kesin. Burada bahsi geçen mühimmat ve görev tanımlama meselesi doğru. Uçağa müdahale veya atışı engelleme gibi bir şey mümkün değil bunu belirtmek isterim...
başlık altında herkes atıp tutmuş, f 22 varken f 35 tırt vs diye. f 22 air süperiority amaçla tasarlanmış, f 35 ise multirole bir uçaktır. f 22 raptor f 15 eagle'ların görevden çekilmesinden sonra doğan boşluğu f 35 ise f 16'ların çekilmesinden sonra doğacak boşluğu doldurmak için hizmete girmiştir.
Türkiye'nin F-35'i geç almasının en temel 2 nedeni bulunuyor. 1. Sipariş geç verildi.Nedeni ise kullanan ülkelerin teknik şikayetleri olursa düzeltilsin ve bize en sorunsuz modeli gelsin. 2.Paranın geç verilmesi.Bunun nedeni ise maliyetin daha da aza indirilmesi (ki bu konuda başarılı olduk. Yaklaşık 50 Milyon dolar kar ettik.) Birde F-35'in tüm ülkelerle geciken teslimatları var.Böylece bize teslimi 2019'a kaydı.
Abd nin müttefiklere attığı en sağlam kaziklardan biridir. Belki bir ıtalya bir ıngiltere ye fazla koymaz ama bizim etimiz ne budumuz ne abicim? Su jsf projesine bağladığımız parayi keşke tfx projesine harcasaydik.