öyle ya da böyle imal ettiğimiz ilk uçaktır.
özal döneminde üretilmiştir.
gövdenin tamamı yerli imkanlarla gercekleşmiştir.
gövde denilip geçilmemelidir. araba karoseri ile karıştırılmamalıdır.
imalatı esnasında sıfır hatalı bir kaç adette üretilmiştir. önemlidir..
ayrıca mısır'a ihraç edilmiştir.
edit: ilk uçak değildir. atatürk döneminde yeşilköy de pervaneli uçaklar imal edilmiştir. f16 türkiye de imal edilen ilk jet uçağıdır.
2005 yılında sahip olduğuklarımızın revizyonunun ihalesini,amerikan lobisinde sözde ermeni soykırımının tanınmaması için normal tekliflerin bir-birkaç katı fiyatına israil e verdiğimiz savaş uçağı tipi.
Armament/silah donanımı: 1 x M61A1 Vulcan 20mm MG, 2 x AIM-7, 2 x AIM-9 x 2 x AIM-120 missiles in air-to-air missions/AA füzeler havadan havaya görevlerde
air-to-air missions/havadan havaya görevlerde:1 x 20mm MG, 8 x AA missiles/füze ( AIM-120, AIM-9, AIM-7)
air-to-ground missions/havadan karaya görevlerde: 1 x 20mm MG, 4 x AA missiles/füze ( AIM-120, AIM-9, AIM-7), laser guided bombs/lazer güdümlü bombalar
F-16...fighting falcon
Hava kuvvetlerimizin bel kemiği, dünyada bir zamanlar yine 1.no lu uçaktır
Kullanan pilotların söylediğine göre insanı en gaza getiren uçaklardan.
eski bir ucak.. 70'li yillara dayaniyor cikisi.. (bkz: general dynamics)tarafından üretilmiş...
general elektric f110-100 motoru var... cok iyi bir aerodinamik yapisina sahip avci/onleme gorevinde kullanilan bir ucak.. en buyuk tirmanma suratine sahip ucaklardan.. default tek kisiliktir "b" modelleri cift kisiliktir ve o model esas olarak egitim icin yapilmistir.. dizayninda hic bir sekilde bizle alakasi yoktur..
pilotlar arasinda ucan tabut diye de tabir edilir
klavyenin küçüklügü nedeniyle yerini alamamış tuş
(bkz: hani bana)
çok maksatlı bir avcı uçağıdır. Çok yüksek manevra yetenekleri olup havadan-havaya kombat ve havadan yere saldırı görevlerinde çok başarılıdır. Her türlü hava şartlarında hedef tespit edebilmekte, alçak irtifada uçan uçakları yakalayabilmektedir. Bütün hava şartlarında görev yapabilme yeteneğine sahiptir.Orijinal F-16 gündüz görev yapabilen hafif avcı uçağı olarak tasarlanmıştır. Havadan-karaya görevlerinin eklenmesiyle F-16 lar çok maksatlı avcı uçaklarına dönüştüler. c tipleri tek kişilik d tipleri ise çift kişiliktir.türk hava kuvvetlerinin en önemli vurucu gücünü oluştururlar.
bilgisayar sistemindeki denge ile ilgili birimindeki en ufak hatada düşen uçaklardır.
şöyle ki; bu uçakların aerodinamiği -yüksek manevra kabiliyeti kazanabilmeleri için- son derce kötüdür. bidiğimiz yolcu uçakları motorları tamemen sussa dahi düzgün aerodinakleri sayesinde bir planor gibi süzülmeye devam ederler. havaya atılan bir taş gibi yere çakılmazlar. ancak bu yüksek denge kabiliyeti onlara düşük manevra yeteneği olarak geri döner.
fakat f-16 gibi -nispeten yeni- ve yeni nesil savaş uçakları son derece dengesizdir. bu dengesizlik onlara en zor dönüşleri ve spinleri yapabilme şansını tanır. aslında burada olan şudur: uçağı başıboş bıraksanız dahi uçak bu hareketleri yapabilecek bir tasarıma sahiptir. sadece bilgisayar yardımıyla bu hareketleri yalnızca komutlar uyarınca ve kontrol altında tutulabilecek şekilde yapar. ve hatta düz uçuşu da kumanda eden tamamen bilgisayar sistemleridir.
kısaca bilgisayar sistemindeki en ufak hatada tıpkı bir kanadı uzun ve yukarıya bakan, diğer kanadıysa kısa ve yere paralel bir kağıt uçak gibi dönerek, spinler atarak yere çakılabilecek bir tasarıma sahiptir.
hakkında çok spekülasyon olan savaş uçağı tipidir.bir hava subayımızın 5 te biri maliyetine üretebileceğini üstlerine bildirmesine rağmen, yetkisizlik kararı verilmesine neden olan uçaktır. ayrıca bir diğer olayda, her 3 ayda bir uçaktan bir kutunun amerika ya yollanıp bakımı yapıldığı ve buna da 25 bin dolar verildiğidir. bir subayımız merak edip bu kutuyu açtığında da sadece iki kalme pil bulmuştur. konuyu üstlerine bildirdiğinde de ne oldu dersiniz? görevden ihraç....
Türkiye'de TAi tarafından üretilmiştir. Locheed martin lisansı ile %49 Türkiye nin % 51 i amerika'nın olarak üretilmiş,
daha sonra her uçak amerika'dan satın alınmıştır. Teknolojisi gelişmiş bir uçaktır. Düşme sebepleri genelde plotaj hatasıdır, ki uçakta nerdeyse her sistemin bir yedeği vardır . Düşürülmesi zor olarak nitelenen nadir uçaklardan biridir . Tasarımı kararsızdır, bu da onu mükemmel savaş uçaklarından birisi yapar. Tırmanma ve dönme kabiliyeti yüksektir. Ortak saldırı uçağırıdır avcı ve hafif bombardıman görevlerinde kullanılabilinir. Blok 60 modeli türkiye'de kullanılmaktadır.
kalem pil malem pil geyiklerini bir kenara bırakalım. bol keseden sallamayalım. bu uçağı 5 te 1 maliyetinede 10 da 1 maliyetinede üretemeyiz. çünkü bu uçağın aviyonik teknolojisi bizde mevcut değildir. bu teknoloji olmadan f-16 havada kalamaz, düşer. hatta düşemez çünkü havalanamaz. ülkemiz bir tek bu aviyonik sistemini üretememektedir. amraam füzelerine vs hiç girmiyorum zira bu füzelerin teknolojisi sır gibi saklanır, ülkemiz bu teknolojiye sahip değildir. ayrıca f-16 uçaklarının hiçbirinde kalem pil bulunmaz. bakıma giden parça yoktur. bakımı yapılabiliyorsa zaten burda yapılır. yok eğer yapılmıyorsa yeni parça alınır. zaten uçuş bilgisayarı bozulursa tamiri imkansıza yakındır.
insanoglunun yeteneklerinin cok uzerinde bir makine. yillarca bununla ucmus birisi bile tam cozemiyor aletin neler yapabilecegini.
eger ki bir f-16, it dalasi sirasinda f-4'un arkasina duserse 30 saniye, bilemedin 45 saniye icerisinde f-4'un arkasina gecerek target kitleyebilir. manevra kabiliyeti oyle boyle degil.
hakkında bilip bilmeden elli bin adet teorem, şehir efsanesi, kıraathane dedikodusu çıkarılmış av-av önleme uçağı. 1970 yılında ilk prototipleri uçtuğu için kimileri bu uçağa eski teknoloji der. ancak bir uçağın aviyonik sistemlerinin gelişmesiyle geliştriğini ve üstünlük kazandığını bilmez. böyle bşr ortamda bir insanın dayanabileceği en yüksek G miktarı olan +9.00 G referanstır. bir uçak çok iyi bir menevra kabiliyetine ve aerodinamik açıdan da tasarım üstünlüklerine sahipse geliştirilebilmesi için sadece aviyonik sistemlerinin değiştirilmesi, geliştirilmesi, coşturulması yeterlidir. bugün amerikan hava kuvvetleri'nin (usaf) elindeki en iyi av önleme uçakları f 15 ve f 18'ler de 1970 civarı tasarlanmış uçaklardır. ama gökyüzünde bir uçağın bir başka uçağa üstünlük sağlayabilmesi için hedefleme podunun ve diğer elektronik donanımlarının daha üstün olması gibi bir atraksiyon şarttır. dolayısıyla bir uçağın beyni olan güncel uçuş yazılımları ne kadar geliştirilmişse o denli uçağı şahlandırmışsınız demektir.
türk hava kuvvetleri, TAI'nin de çabalarıyla amerika bile f 16 block 40 modellerini kullanırken f 16 block 60 modelini geliştirmiş ve kullanmaya başlamıştır. içeriğindeki bir çok yazılımı da değiştirerek kullanmaya başlamıştır böylece. aynı dönemde avrupadaki en yüksek f 16 modeli block 30'lardı bu arada. yani amerika istemezse hiçbir yeri vuramaz gibi bir kıraathane dedikodusu saçmalıktan öteye gidip "adamlar yapıyor yahu sıtkı abi" tadından uzaklaşamaz bile. o halde dünyadaki tüm ordularda yer alan f 16'lar sayesinde tüm ülkeler malın önde gideni, bir bu dedikodu sahipleri iq sıçıyor. yok efendim öyle bir şey. soğuk savaş döneminde de rusya'nın tamamen gizli tuttuğu ve süper silah olarak lanse ettiği mig 29'ların ne kadar traş olduğu daha sonra çıktı ortaya. yani amerikasız hiçbir yeri vuramaz, hele birbirlerini hiç vuramaz gibi deli saçması şeyler dedikodudan öte birşey değildir, var olduğunu iddia edenin de uçuş saatini sorarım bir sonrakine.
bilinmeyen bir konu üzerinde totemleştirici etkisi olan dedikodular hep olur. mesela f 117 hayalet uçağın da pek bir numarası yoktur, aksine dünyan ın en basit eko/akustik sistemiyle dizayn edilmiştir. bilindiği gibi bir radar gönderdiği sinyalin başka bir cisim üzerinden yansıyarak dönüşünü alarak görüntüye çevirir*. f 117'yi farklı kılan geriye yansıtmaması için yüzeyinin keskin yüzeylerden oluşmuş olması ve yüzeyindse kullanılan emici ve dağıtıcı boyasıdır. içindeki sistemlerin f 18, f 16 kırması olduğunuysa not düşelim. zaten eurofighter yani f 2000 modelinin son versiyonu da bu boyayı geliştirerek kullanmış, keskin kenarlara ihtiyaç duymadan da ekrandaki radar izini minimuma düşürmüştür.
--spoiler--
şöyle ki; bu uçakların aerodinamiği -yüksek manevra kabiliyeti kazanabilmeleri için- son derce kötüdür. bidiğimiz yolcu uçakları motorları tamemen sussa dahi düzgün aerodinakleri sayesinde bir planor gibi süzülmeye devam ederler.
--spoiler--
aksine aerodinamik açıdan en iyi tasarıma sahip uçaktır f 16, bu nedenle halen yaratıcısı amerika dahil olmak üzere hemen tüm nato ülkelerinde kullanılmaktadır. diğer ifadeyse son derece yanlış. turboprop ya da pal tepkili motorlu uçaklar dışında hiçbir jet veya türbin kategorisindeki uçak süzülerek iniş yapamaz. hele ki yolcu uçakları taş gibi düşer. bu da görecelidir. eğer uçak stall hızının üstündeyken yere yaklaşmışsa sert de olsa inişini yapar.
türk hava kuvvetleri pilotları dünyada amerikadan sonra f 16larla gece görevi icraa edebilen tek hava kuvvetidir. f 16 pilotlarımızın ortalama uçuşu 5.000 saatin üzerindedir ki amerikan pilotlarıyla aynı, avrupadaki benzerlerininse 3 katıdır bu rakam. bu yüzden nato tatbikatlarında hep red flag olurlar.
dünyada amerikadan sonra en fazla f 16 uçağı da ülkemiz hava kuvvetlerinde uçmaktadır.