F-15 Eagle her türlü hava şartlarında görev yapabilen, yüksek manevra yetenekli ve hava muharebelerinde üstünlük sağlamak üzere tasarlanmış bir avcı uçağıdır.F-15 manevra yeteneği,ivmelenme,menzil,silah donanımı ve gelişmiş avionikleri(radar,yön bulma sistemi vs. vs.) ile çok üstün bir ucaktır.
F-15 in elektronik sistemi birden fazla düşman uçağını tespit etme,bilgi toplama,izleme ve taarruz a uygundur.Silah donanımı bir kişinin güvenli ve verimli bir şekilde hava muharebesi yapmasına inkan verecek bir tarzdadır.
F-15 "Eagle" her türlü hava şartlarında görev yapabilen, yüksek manevra yetenekli ve hava muharebelerinde üstünlük sağlamak üzere tasarlanmış bir avcı uçağıdır. "Eagle"ın hava üstünlüğü manevra yeteneği, ivme, menzil, silah donanımı ve avioniklerinin karışımı ile sağlanmaktadır. F-15"in elektronik sistemi ve silah donanımı, dost veya düşman topraklarında görev yaparken birden fazla düşman uçağını tespit, bilgi derlemesi, izleme ve taarruza uygundur.Silah donanımı bir kişinin güvenli ve verimli bir şekilde hava muharebesi yapmasına imkan verecek tarzdadır. Düşman hatlarına sızabilir, mevcut veya tasarlanmış düşman uçaklarını yok edebilir.
F-15 "Eagle" 1960'ın ortalarında "FX" (Fighter Experimental- Deneysel Avcı) kavramı ile hayata geçirildi. Vietnam Savaşı'ndan öğrenilen derslerle USAF yalnız hava üstünlüğüne adanmış yeni bir avcı uçağının geliştirilmesi ve satın alınmasına yöneldi. Böyle bir uçak kötü bir şekilde isteniyordu çünkü F-86'dan bu yana üstün hava muharebe uçağı tasarımı gerçekleşmemişti. Geçen yirmi yıl içinde 'havadan-havaya' görev yapan uçaklar bunu ana görevlerinin yanı sıra küçük bir görev olarak yapıyorlardı. Esas görevi havadan-karaya olan F-4 "Phantom", F-102, F-104 ve F-106 gibi önleme görevli uçaklar bunlardan bazılarıydı. "FX" çalışmalarının gayesi eşsiz manevra yeteneği olan, çok iyi avioniklerle ve silah teçhizatıyla donatılmış bir avcı uçağıydı. Bütün sanayie açık rekabet 23 Aralık 1969'da sonuçlandı ve daha sonraları Boeing ile birleşecek olan McDonnell Douglas'a F-15 ihalesi verildi. USAF hayatındaki en başarılı uçak geliştirme ve siparişini içeren F-15A nın ilk uçuşu 27 Temmuz 1972'de gerçekleşti. Kazasız geçen bir deney ve değerlendirme sürecinden sonra uçak 14 Kasım 1974'de USAF'a teslim edildi. 1976 Ocak'ında da ilk "Eagle" 1inci Taktik Avcı Filosu'na teslim edildi. 1978'de F-15C'lerin imalatına geçilene kadar 365 F-15A üretildi.
F-15C tek kişilik hava üstünlük savaşçısı F-15A'nın geliştirilmiş bir modelidir. ilaveler geliştirilmiş avionikleri, arttırılmış dahili yakıt miktarını, ve daha fazla brüt kalkış ağırlığını içermektedir. Tek kişilik F-15C ile iki kişilik F-15D USAF'a 1979'dan itibaren girmeye başladı. Yeni modellerde "PEP 2000" olarak adlandırılan, 900 kg ilave yakıt, harici yakıt tankı taşıma olanağı ve 30,600kg'a yükseltilmiş kalkış ağırlığını içeren 'Üretim Kartal Paketi' vardı.
F-15'in sıfır kayıba karşılık 100,5 zafer gibi harika bir hava muharebe rekoru vardır. Balkan olaylarında dört MiG-29 düşürmüş, Çöl Fırtınası Operasyonu'nda düşürülen 35 sabit kanatlı Irak uçağından 33'ünü düşürmüştür.
Şu anda USAF'a ilaveten Suudi ve israil hava kuvvetlerinde 1,300'den fazla F-15 görev yapmaktadır.
sahip olduğu dual Pratt & Whitney jet motorları sayesinde dik yükseliş yapabilen tek uçaktır. utanmadan 2,5 mach gibi insanlıktan uzak hızlarda uçar.
aynı zamanda uzaydaki bir hedefi yok eden tek uçaktır. 1986 yılında amerika tarafından yörüngedeki bir casus uyduya atılan füzeyi atmosfere çıkartmıştır. evet, hem de 65 derecelik yükseliş açısına rağmen 1.5 mach hızla.
atmosfer sınırına ulaşınca hedefe kitlenen füzeyi serbest bırakmış ve uydu bu sayede yok edilmiştir.
Bu dik yükseliş yapma fetişizmi nereden geliyor bilmiyorum ama dik yükseliş yapmaz. Dışarıdan bakınca dik gibi gözükür, Burun doksan derece dik dursa bile uçuş vektörü ( Flight Path ) 70-75 derece arasında gezer, aradaki farkada hücum açısı denir.
en iyi videodan izlenip performans tahmin edilebilir bu sebeple güzel bir video ekledim. türkiye de sadece bir filo olması dengeleri ciddi derecede değiştirebilecek bir uçaktır efendim. yukarıda verilen güzel bilgilere herhangi bir ekleme yapmayacağım fakat şu sorunun cevabını bilen yanaşsın bu yana. türkiye bu uçaklardan almamak gibi bir hatayı nasıl yaptı?
edit: ah ulan şu f-15e strike eagle uçaklarından bizde bir iki filo olsaydı. ne güzel olurdu. ikmalsiz 2000 km uç, vur, dağıt, parçala, üsse geri gel, kimsenin ruhu duymasın. hava kuvvetlerine bakış değişirdi yemin ediyorum.
edit: gerçi 116 tane f-35 alınacağından gerek kalmadı daha. hedefin üzerine uçmadan vurabilecek seviyeye geliyoruz böylece.
f-15, f-15e strike eagle, f-15se silent eagle şeklide üç farklı varyasyonu bulunan savaş uçağı. her üç model de birbirinden tam anlamıyla farklı 3 uçaktır. karıştırılmaması gerekir. öncelikle f-15 uçağına gelecek olursak bu en eski varyasyondur. günümüzdeki her f-16 uçağından eski ve 1976 teknolojisidir c ve d modellerinde ufak farklılıklar olmak üzere. israil'de ki abartılan f-15 uçaklarının genelini bu eski model oluşturur 25 adet strike eagle uçağı hariç olmak üzere.
f-15e strike eagle uçağı ise günümüz teknolojisine sahip son derece etkili ve zorlu görevleri alabilecek kabiliyete sahip uçaklardır. yine de 1980'li yıllara dayanmaktadır teknolojisi ve üretimi. bunlar dahi günümüzde belli miktar modernizasyon gerektirmektedir. yine de çokta geride kalmaz uçurulabilitesi var denebilir. halen daha üretimdedir ve sipariş beklemektedir. başta abd, japonya, suudi arabistan ve sınırlı sayıda israilde uçmaktadır. türkiyenin almaması ciddi bir hataydı kanaatimce. fakat 116 adet f-35 olayı olduğu için bizde çokta gerek kalmamıştır. aşağıda bahsedeceğim en teknolojik silent eagle uçağı bile f-35 ten geri kalmaktadır.
f-15se silent eagle uçağı ise beşinci nesil f-35 gibi uçaklara para yetiremeyen ülkeler için tasarlanmakta olan ihracat versiyonudur. her ne kadar f-35 160 milyon dolar olsa da bu f-15 modelleri de 100 milyon dolar civarındadır. dolayısıyla f-35 e parası yetmeyen fakirlerin buna da parası yetmez muhtemelen. mig-29 ve mig-21 ile uçmaya devam ederler. silent eagle, f-22 uçağının çakmasıdır, yandan yemişidir denebilir. uzun menzilli hava hava füzelerini gövde içinde taşıma kapasitesine sahiptir. bu uçakla ilgilenen ülkeler sınırlı sayıda da olsa f-35 almaya yönelmişlerdir. kısacası günümüzde pek ilgileneni kalmadı.
her ne kadar performansına hayran olduğum bir uçak olsa da, günümüzde strike eagle versiyonu dışındakilerde pek bir cacık yoktur. emeklilik yaşı gelmiş uçaklardır. kokpit farklarına gelecek olursak:
bir zamanlar yunailar bu f15e modelinden almaya niyetlenince bizimkilerde siparis verdiler abd ye. yunanlilar almaktan vazgecince bizimkilerde vazgecti. pahali bir ucak. hava kuvvetlerimizde bir kac filo olmasini isterdim.