şener şen'in sadece komedi değil, dram konulu filmlerde de ne kadar başarılı oyunculuk yaptığını gözler önüne seren film. hemen hemen her sahnesi tekrar izlenir. hele; eşkıya, mafya babasını öldürürken bir arka fon müziği vardır ki; sahneye cuk diye oturmuş.
Türk sinemasının dönüm noktası olan 1996 yapımı yavuz turgul filmi. Sadece Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük oyuncusu Şener Şen değil, filmdeki tüm oyuncular müthiş performans göstermiştir. Yeşim Salkım, Cumali tarafından Otel odasında basıldığı sahnede tek bir bakışla oyunculuğun kitabını yazmıştır mesela. Mutlaka izlenmesi gereken bir başyapıttır bu film.
uğur yücelin oynadığı cumali karakteri, hem karakter , hem oyunculuk anlamında, normal hayatta görebileceğiniz en ideal bitirim adamı olan, efsane filmdir. hani, hem istanbul kenar sokakları bitirim tiplemesi, hem de sonunda, büyük lokmalar tarafından yenen bir karakterdi cumali.
türk sinemasının en iyi filmlerinden biridir. erkan oğur imzası taşıyan etkileyici müziği, konusu ve başarılı aktör şener şen'in mükemmel oyunculuğuyla tavan yapmış bir filmdir.
izlemek isteyenler için an itibariyle kanal 7'de yayınlanmaktadır.
Çocukluğumda gidip sinemada izlediğim film. Bugün düşünüyorum da keşke gitmeseydim. Çünkü bu film Doğuda PKK ile çatışmaların sürdüğü bir dönemde vizyondaydı. Ayrılıkçı-kürtçü pkklılara bir saygı duruşu özelliğini taşıyordu. Dahası filmde her tür pislik normal gösteriliyordu. Uyuşturucu, sigara, Kadına şiddet, fuhuş, çağdaş bir toplumda yeri olmaması gereken feodal değerler, ataerkillik...vs.
Benim dediklerimi daha iyi anlamak için bu filmden Şener şen ve Uğur yücel'in oynamadığını düşünün. Mesela Baran'ı *gürkan uygun'un , Cumali'yi * de Necati Şaşmaz'ın canlandırdığını hayal edin. Ne dediğimi daha iyi anlarsınız. Kurtlar Vadisi'nden pek bir farkı yok...
O zaman da pompalanmıştı bazı çevreler tarafından. Belki de bu yüzden yüksek bir gişe yaptı. Bilemiyorum. Açıkcası düpedüz "operasyonel" bir propaganda" filmiydi. Sanırım yabancı fonlardan da desteklenmişti bu film. Yoksa 1996 koşullarında böyle ortalamanın üstü bir film nasıl çekilir? Şimdi aynı çevrelerce Türk sinemasının klasikleri arasında sayılıyor.
Haydut sürüsü. Şaki’nin çoğulu olup üçü beşi bir araya gelerek toplum güvenliğini bozan, silahlı baskınlarda bulunan, yol kesen, adam öldüren zorbalara denirdi. ikinci Mahmud’un caydırıcı temizliğinden sonra Anadolu'daki şakavet olayları bir ölçüde azalmıştı. Ancak 19. yy sonlarına doğru yeniden arttı. Örneğin Ege havalisinde Çakırcalı eşkıyası uzunca bir zaman devlet güçlerini zor durumda bıraktı.
Yavuz turgul Şener şen birlikteliğinin en nirvana filmidir. Uğur yücelin gençliğini görürsünüz . Son derece samimi ve içten oyunculuklarla doludur film bir külttür.
90’lı yıllarda can çekişmekte olan Türk sinemasına nefes aldırmış ve 2 milyondan fazla izleyiciyi sinema çekmiştir.
Şener şen’in filmin sonlarına doğru bir terminatör havasına bürünüp adalet dağıtma sahneleri harikadır. Rahmetli kamran Usluer de enfes bir performans ortaya koymuştur.
Bugün yine denk geldi biraz izleyeyim derken filmi bitirdim.