kaynak, kanal ve alıcıdan oluşan iletişim süreci içerisinde bir nevi eli sopalı denetçidir eşik bekçisi. bilgi akışına yön verici bir yapıya sahiptir.
örneğin gazete bir haber mi çıkacak, bu bir şekilde ucu rahatsız edilmesi istenmeyen insanlara mı dokunacak eşik bekçileri devreye girer ve bu haber gazetede yer almaz.
ya da mesela gazeteden örnek vereyim yine, bir basın bülteni gazeteye ulaştırıldı diyelim. bu bültenin gazetede yer alıp almayacağına karar verenler de yine eşik bekçileridir.
kitle iletişim kanallarına gelen haberler 2ye ayrılır, heran olabilecek olan haberler(trafik kazası, intihar vs.) ve her an olamayacak olan haberler(deniz sekinin hapse girmesi, susurluk kazası) bunların kitle iletişim araçlarında yayınlanmadan önce belli bir düzene sokulur. bu işi yapan kimselere eşik bekçileri denir.
kitle iletişim araçlarının edindiği, sayısız seviyedeki enformasyon arasından, basılmaya ve yayımlanmaya değer olanlarını, çok çeşitli etkileri göz önünde bulundurarak seçen kimseler.
Bir mesaj kitle iletişim araçlarından bireysel okuyucu, izleyiciye geçerken bu mesaja müdahale edenleri tanımlayan bir terim. Eşik bekçileri bir mesajın göndericiden alıcıya giderken geçtiği kişiler ya da gruplar olabilir.