Ülkemizdeki eğitim resmen kocaman bir saçmalık. Öğrencilerin hayatı bir sınava bağlı bu tamamen çok yanlış bir sistem ve maalesef bu saçma sistem sadece bizim ülkemizde var. Bu saçma sistemin öğrencilerin üzerindeki olumsuz etkileri hiç düşünülmüyor bazen şahit oluyoruz sınava geç kalan öğrenci yetişemeyince hakkını kaybetti ve üzgün. Kimsede o öğrenciyi düşünmüyor emekleri boşa gidiyor psikolojisi bozuluyor ve bir çok olumsuzluklarla uğraşmak zorunda kalıyor. Bu eğitim sisteminin acilen değişmesi lazım yoksa bu gidişle daha çok öğrencinin geleceği bu saçma sapan sistem yüzünden kararacak.
Unicef yasalarına göre çocuklar çalıştırılamaz. Bir diğer yasaya göre ise bireyler 6 saatten fazla çalıştırılamaz. Bizim ülkemizde ise çocuklar okullarda günde 8 saatlerini geçiriyorlar. Üstüne bir de kimisinin kursları var. Ki bence kafayı çalıştırmak fiziksel bir çalışmadan daha zor. O yüzden bence günümüz eğitim sistemi insanlık suçu işlemekte.
din kültürü ve ahlâk bilgisi dersi öğretmenlerinin tamamen tarafsızca anlatması. tüm dinleri eşit şekilde sunmak, anlatmaktır. din bireyselde kalmalıdır, sadece sunarsınız insanlar düşünür karar verir kabul eder ya da etmez. bir müslüman olarak sadece islamın anlatılmasını doğru bulmuyorum bu ayrıca seçmeli ders olabilir bir şekilde. ortak dersin tarafsız olması gerekir.
öğrencilerin din kültürü açısından bir birikim kazandırmak adına yapılması gerekendir.
fen ve edebiyat fakültelerine dahil olan bölümlerin kontenjanları şimdikinin dörtte biri kadar olmalı.
kendi branşım için konuşacağım. sanat tarihi bölümünde 65 kişilik sınıfta okudum. bunun ikinci öğretimi var, hemen hemen her üniversitede bu bölüm var. senede 5 kişilik atama ya oluyor ya olmuyor. mezun olan ve atanamayan yüzlerce sanat tarihçisinin ettiği beddualarla normal şartlarda bu ülkenin helak olması gerekirdi.
yurt dışında fen ve edebiyat fakülteleri bilim adamı yetiştirir. Kontenjan az, eğitim kaliteli.
bazen bi şeyleri eleştirirken, birden susup oturuyorum. değişen bi şey olmadıktan sonra eleştirsen ne olur eleştirmesen ne olur.
Öncelikle felsefe derslerini en az 9.sınıftan beri olması gerek
Sonra hayatımıza bir şey katmayacak bilgileri (fazlalık bilgileri ) kaldırılması gerek
Ve 4 yılımızı 2 tane sınavla değenlendirmemek
Ayrıca insanları yetenek istek şeklinde eğitmek
Saçma sapan derslerin kaldırılması
O kadar çok eleştirilmesi gerek şey var ki .
birilerinin kafasına göre yaşatıp kanun çıkarttığı, saçma sapan insanların elini kolunu sallaya sallaya girip çıktığı, adaletsizlikle dolu bir ülkede hiç kimsenin umrunda olmayacak ve çözüm getirilmeyecek olan eleştirilerdir. ama eleştirmeyin demiyorum siz hobi olarak eleştirin yine de.
bizim eğitime yapılacak eleştiri yok.başka eğitim sisteminde adamlar cetvelle ev çizdirip tahtaya yaptığı resmi deftere geçirmesini istiyolar olmayınca da kızıyor.
maşallah bizim çocuklara şurdan kalk şuraya otur denmiyor aman psikolojisi bozulur diye.
-Kaynaştırma öğrencileri arada kaynayıp gidiyor maalesef.Bu öğrencilerin eğitimi ciddiye alinmali.
-Üstün zekalı ve üstün yetenekli öğrenciler için özel eğitim verecek okul sayısı artırılmalı.Bu çocukların ailelerinin maddi durumu yetersiz olduğunda sistem içinde heba olup gidiyorlar. Bir çoğu uyum sorunu yaşıyor.
-Öğretmenler gereksiz evrak yükünden kurtarilmali
-Değerler egitimi yapılmış olmak için yapılmamalı
-Tum okullar tam gün eğitim vermeli (sabahin karanlığında okula giden çocuklar istisnasız ilk 2 ders uyuyorlar)
-Sistemin içinde bir eğitimci olarak diyebilirim ki Teog sınav sistemi gerçekten berbat.Sınavların uyılanı biçimi değiştirilmeli.
Daha çok var da bunlar şimdilik aklıma gelenler...
gecekondu mahallesindeki okulda okuyan öğrenciyle, zengin muhit mahallesinde okuyan öğrenci aynı ve eşit eğitim görüyormuş gibi merkezi sınavla öğrenci seçmek kadar büyük bi haksızlık olamaz..
din derslerinde önce sorgulayın sorgulamak iyidir, saygı duyun diğer insanların dinlerine vs. dedikten 1 ders sonra salak saçma sebepler sunarak diğer dinlerin neden doğru olmadığını kanıtlama çabasına girmeye çalışmaları yasaklanmalı. sadece öğrwncilerin sinirini bozuyor çünkü. din dersinden not alınmamalı. çocuklara zorla bir dinin gerekleri öğretilmemeli. din dersleri isteğe bağlı olmalı.
edit: eklemeyi unutmuşum, artık lise öğrencileri çok fazla düşünmesin diye felsefe dersini 11. sınıfa kadar kaldırmışlar. eskiden 9'dan başlıyordu. sağlık dersinde de eşcinselliği karşı cins gibi davranma, cinsel kimlik bozukluğu olarak göstermişler. felsefe dersi kesinlikle geri getirilmeli. yoksa amaçsız saçma sapan bir nesil yetişecek. eşcinselliği kötülemelerine, aşağılamalarına ise tek bir kelime bulamıyorum.
Eğitim sisteminde yapılan yanlışların olumlu&olumsuz yönlerini söylemek. Olumsuz yönlerinden bahsetmek gerekirse;
1)ders sayısını azaltıp, uygulamaya yönelik çalışma
2)ygs/lys yerine tamamen yetenek & istek üzerinden üniversitelere yerleşme
3)kitap okuma sayısını yükseltmek
4)12 yıllık eğitiminin kısaltılması
5)müzik resim ve beden eğitim derslerinin boş yada verimsiz geçmesini engellemek
6)hocalar konuları bitirmek için hızlıca geçmesini engellemek amacıyla yıllık plan adlı dosyanın kaldırılması
7)rehberlik dersleri hergün yapılmalı
8)ailelerle irtibat hiç kesilmemeli gerekirse hocalar ailelerin evlerine gitmelidir.
9)her yıl bir derste ki tüm konuları bitirmek yerine, her yıl farklı konular üzerine yoğunlaşması
10)vatan sevgisi, atatürk, peygamberimizin hayatı konuları özel eğitmenlerle birlikte verilmelidir.
11)kpss denilen şaçmalıkla dolu olan sınav bir önce kaldırılmalı !
12)eğitim tam anlamıyla düzelmiş demek için okul tatil olunca her öğrenci gülerek, hoplayarak, oyunlar oynuya oynuya değil de biraz hüzün kapladığında eğitim tam anlamıyla öğrenciler için yer etmiş olur.
aslında eleştirlecek çok yönü var sınavların kaldırılması, ödevlerin olmaması, cezaların kaldırılması, devamsızlıgın kaldırılması gibi. eğer eğitim öğretim düzgün olsaydı öğrenciler sınava tabii tutulmazlardı yada okuldan kaçan, okuldan nefret eden, o gün ki ödevini yapmayan öğrenciler olmasaydı devamsızlık hakkıda olmazdı.
bunlar benim şahsi düşüncelerim doğuda eğitim aldığımdan dolayı eleştiriler bitmek bilmiyor..