yapılan bir araştırma sonucunu paylaşayım buraya
ilkokul 5 e kadar yaşamsal her şeyi öğrenebiliyor muşuz
lise ya kadar hayatsal anlamda %60 ını halletmiş oluyoruz
üniversite ve üstü ise sadece %40 lık bir dilim içinmiş.
2 soru az yaptım diye istemediğim bir mesleği seçmek zorunda kalacaksam, olmaz olsun böyle eğitim sistemi.
hayallerimizle değil puanlarımızla mesleklerimizi değil işlerimizi seçmek zorunda olduğumuz bir sistem.
bir eğitim 'sistemi' vardır bu ülkenin de elbette, ama insan merkezli toplumsal hizmet görevi hedefi güderek ve durumsal-esnek değil de belirli dogmatik ve hamâsî algıların iki kutuplu olarak nesillere aktarımı ve 'işgüzarlık' odaklı işlediği(!) için bir tür yaşam kuşatıcı oyun olarak icra(!) edilmektedir...
Ülkemizde yerini giderek yokluğa bırakan sistemdir. Durmadan yapılan değişiklikler, daha bunlara uyum sağlamayı beklemeden başvurulan yeni yollar derken adapte sorunuyla birlikte sistemde düzensizliğe de sebep olur. Nihayetinde giderek çöküştedir ve köklü yapılanmaya ihtiyacı vardır.
insanin zekasini curüten yetenekleri doğrultusunda olmayıp körelten ; aslında dahiler yetisebilecekken mala dönüşturen , makina muhendisine kimya doktora geometri gösteren , her sene değişen , türkiyede aslında sistem denmeyecek sistemdir.
Aklımda sadece bir fikir.Kısmet olurda bir çocuğum olursa, bir ihtimal, kendimi yeterli görürsem, maddi varlığım yeterli olursa eğer, bütün zamanımı, yatırımımı kendisine yapıcam.kendisinin dahi olması yada çok iyi yerlere gelmesi için değil, kendi bilincinin farkına varması için.kendisini önce matematiğe başlatmak var aklımda herşeyden önce öğrenmesi gereken insanın öğrenme şekli, sistemi.sistemlerin varlık sebebi.neden ikilik değil de ondalık sistemi seçtim?bunun sebepleri neler?kurcalayıp dolaptan aldığı şişeyi kırmasına izin vericem.kırılan maddenin varlığını sorgulamasını, suyu şişeye doldurup buzluğa koyduğunda neden katılaştığını bilmesine, denemesine izin vericem.önce gazozla parkta eğlenip, ardından buzluğa koyduğunda neden şiştiğini anltıcam.dondurmamızı birlite yalayıp, neden dondurmanın dilimize yapıştığını sistemli bir şekilde, sindirmesine izin vererek anlatıcam.herşeyden önce bilgiye nasıl ulaşması gerektiğini, nasıl elemesi gerektiğini öğreticem.öğrenme sistemini kavramasına ve keşfetmesine yardımcı olucam.sosyoloji,antropoloji, psikoloji, felsefe, dil bilgisi kuralları, bu kuralların neden konduğunu, ardından felsefeyi keşfetmesine yardımcı olmaya çalışıcam.kendi çılgınlıklarını yaşamasına, tekamül etmesine, herzaman izleyerek fakat baskı uygulamayarak izin vericem.kedi iç dinamiklerinin ve toplumun dinamiklerinin, tarihin farkında olmasını sağlamaya çalışıcam.anlatırken ne kadar basit fakat, herşeyi anlamasını değil sadece hatırlamasını sağlamaya çalışıcam, kendisine güzel anılar bırakmaya çalışıp, en başta kendim yaşayarak örnek olmaya çalışıcam.sindirmesi için zaman vericem.sabırlı olucam, sabırımın karşılığını görmeye çalışmayarak.kendisinin ayak bastığı yerin farkına varmasını, başka yerlere ayak basmak istemesini teşvik edicem.perspektifini genişletmeye çalışıcam.umarım bir yerden sonra, öğretmenin öğrenci olduğunu farketmesini sağlamaya çalışıcam.iyi insanların iyi atlara binip gittiğini ama iyi insanların yok olmadığını, terkilerinde hala kendisine yer olduğunu, yada kendi terkisinde başkalarına yer açabiliceğini öğretmeye çalışım.yıkmanın anlamsızlığından bahsedip, herşey yıkılırken, herşeyden kaçan fakat hala faydalı bilginin peşinde koşan, çalışan insanların varlığından bahsedicem.Ve kendisi için dua edicem.
disiplin önemlidir eğitimde. Ya kurallarla bu disiplini sağlarsın ya öğretmene bıraktığın şiddetle bunu sağlarsın.
Bizde önceden öğretmene bırakılan bir şiddet toleransı vardı artık kaldırıldı. Öğretmenler pek bir şey yapamıyor. Genel olarak elbette hala uygulayanlar vardır.
Yarınızdan fazlası zaten öğrencidir ne bok yediğinizi biliyorsunuz okulda. Yapmadığınız piçlik yok. HAdi siz gene iyisiniz bunun bir de meslek liseleri var. Ha nerden mi biliyorum evimin karşısında meslek lisesi var. Bazen okulun önünden geçmeye korkuyorum. Zaten forma olayı da kalktı. Alayı apaçilerle dolu, ellerinde sigara, saçlar dik dar paça şalvar kot sakal falan. Amına koyum özel okulum olsa bu piçi ne kadar para verse de almam mesela. Öğretmene laf atmalar sigara istemeler falan. uçmuş resmen adamlar.
Neyse diyeceğim şu; Disiplinsiz her ortam amacından uzaklaşmaya mahkumdur. Öğrenciler gerektiğinde yaptırımlarla karşı karşıya kalmalı, okuldan uzaklaştırılmalı, başka okula gönderilebilmeli.
Ha aranızda bunlar zaten var diyenleriniz çıkacaktır ama değil efendim öyle. Çok zor işletilen bir sistem var. O da yarım yamalak. onu da uygulayamıyor zaten çoğu okul. Ciddi bir disiplin uygulaması okullara getirilmeli. hem de para cezası ile birlikte.
Öğrettiklerini değil öğretmek istediklerini soran bir sınavla üniversiteye sokar seni. Senin neye yatkın olduğun hangi alanda daha başarılı olacağın önemli değildir. Seni mezun yapar sen işsiz kalırsın ama şu kadar üniversite mezunum var diye hava yapar,bu kadar işsizim var diye üzülmez.