semehat geldiay(zoolog)
abdulgafur acatay, ali demirsoy, ayla kalkandelen, feyzi önder, hasan sungur civelek, niyazi lodos, tevfik karabağ(etnomologlar)
ahmet necdet sözer, ali cevat, faik sabri duran, sırrı erinç (coğrafyacılar)
türkologlar : buğra atsız, günay karaağaç, hasan eren, nimetullah hafız, reha oğuz türkkan , süreyya yusuf, zeki velidi togan
dilbilimciler : agop dilaçar, ahmet cevat emre, ahmet ercilasun, ali püsküllüoğlu , özcan başkan, besim atalay, doğan naci aksan, mehmet ali ağakay, muharrem ergin, necip asım yazıksız, necmettin hacıeminoğlu, osman nedim tuna , saim ali dilemre, reşit rahmeti arat, sevan nişanyan, veled çelebi izbudak, mehmet ali yavuz, ömer asım aksoy, ömer demircan, ibrahim necmi dilme, ilhan ayverdi.
fizikçiler : behram kurşunoğlu, can fuat delale, cavid erginsoy, engin arık, erdal inönü, fatma şenel boydağ, feza gürsey, mustafa halilsoy, mehmet özgür okte
bu liste daha uzar gider. demek ki eğitim üniversitelerde de gayet güzel olabiliyormuş. kendini geliştirmeyi bilen insan için okul, medrese, üniversite, o ve bu olmasa da olur. örnek:thomas edison
osmanlı duraklama döneminden itibaren, avrupa osmanlıyı 3-0 geriden gelen liverpool gibi geçmiştir. esas olan ne idik değil , çağa ayak uydurmaktır.
kişisel not ; yazardan üniversitelere laf attığı için özür dilemesini ve islamın yozlaştırılmadan önce yani bilime yatkın olduğu dönemde çok değerli alimler çıkarttığını ama yozlaşmadan sonra bunların geride kaldığını belirtmesini rica ediyorum.
mesele medrese de üniversite de değil, mesele zihin yapısında. adam gibi dini alet edip yozlaştırmadan eğitim veren medrese ne ala, çağdaş ve verimli eğitim veren, harç parasıyla, profesör kaprisiyle öğrencinin anasını sikmeyen üniversite ne ala. dine ya da başka ideolojiye alet olan, statü meselesi, mescide girip namaz kılmak olan, en önemli gayesi öğrenciyi yolmak olan üniversite ne fena, dini yozlaştırıp çağın gerisinde kalan, hiç bi boka yaramayan medrese ne fena...
yukarda saydıklarımın hepsini görüyoruz veya bi dönem örneğini gördük. mesele isimde değil, içerikte. anlatabildim mi?
eğer bir insan müslümansa zaten bunun çoktan farkındadır yok eğer değilse ya da kafası karışmış ise bunun farkında değildir.
bu durumda osmanlı tarihini biraz olsun nceleyen bütün farkındalık sahibi gözler fark edeceklerdir ki o zamanının medreseleri şu anki üniversiteleri ona yirmiye katlamışlardı.
bir ibn-i sina bir ibn haldun bir ibn meymun işte bu medreseler sayesinde dünyada adlarından söz ettirmiştir şimdi acaba kaç türk var medreselerden sonra adam gibi bir eğitim alıp dünyaya ilim ve irfan dağıtmış? ben söyleyeyim "hiç yok"
bu içler acısı durumu artık fark edip bir an önce medreseler tekrar açılmalı ve gerçek ilmin önündeki barikatlar kaldırılmalıdır.