egirdire girmeden dagdaki beyaz yazilari okudugunuzda varligini fark ettiginiz ve ilceye hemen giriste sag tarafta bulunan, askerlerin kisin sirtlarindaki kilolarca cantalar ve herbirinin elinde farkli tufek, tabanca ve hatta bazuka tasiyarak ispartadan egirdire yurutuldugu okul.
14 ay bilgisayar başında, nöbetleri yazan, istediğini yapan bir bölük çavuşu idim.
Acemiler için mi ?
Burada Allah yok ben varım lan! diyen uzman çavuşlarınız olacak, yemekleri siz yaparsınız, patatesleri soyar, börekleri sarar, pişirir, gece 4 te işiniz biter 5:30 da uyanırsınız.
3 Ay süren bir eğitimden sonra %99 hakkari kavuşak, diyarbakır tapantepe lice vs. şırnak cizre vs. gibi yerler dağıtımlar çıkaran birliktir.
Eğitimi çok zordur, emdiğiniz süt burnunuzdan değil, başka tarafınızdan çıkacaktır.
3 ay önce asteğmen adayı olarak gidip eğitimleri başarıyla tamamlayıp komando asteğmen olarak evime döndüğüm güzide okulumuzdur eğirdir dağ komando okulu. 3 ay önceki entryimde eğitimimi tamamladıktan sonra deneyimlerimi aktaracağımı belirtmiştim.
Öncelikle bu yazıyı okuyan 356. dönem kardeşime sesleniyorum. korkmana gerek yok. kimseyi asmıyorlar, öldürmüyorlar ya da hayattan bezdirmiyorlar. eğirdir dağ komando okulunun sana asıl kazandırdığı kendini tanımandır. evet kendini tanıyacaksın orada. daha önceden yapamam dediğin şeyleri ne kadar kolay yapabildiğini göreceksin. örneğin; sırtında 25-30 kg sırt çantası, elinde 3,9 kg piyade tüfeği ile dağ bayır 52 km yi yürüyünce buna sende inanamayacaksın ilk başlarda.
önceki entryimde objektif olacağımı söylemiştim. eğitimler gerçekten zor ve ağır ama yapılamayacak bir eğitim değil. yemin törenine kadar sürekli olarak yanaşık düzen eğitimi verilir. sağa dön, sola dön, selam ver, yürüyüş kararı say, saf düzenine geç, çek dizleri, salla kolları vs. ( çek dizleri ve salla kolları ikilisi çokça duyulur bu süreçte )
Yemin töreninden sonra asıl eğitimler başlar. ilk önce 25 m sıfırlama atışlarına gidersiniz. sonra mayın-eyp dersleri başlar. ilk intikalinizi bu derse gidiş gelişlerde yaparsınız. sonrasında sırasıyla sızma parkurunun tadına bakarsınız. dikenli tellerin altından geçerek 100 m sürünmenin verdiği tarifsiz hazza ulaşırsınız * bu arada üzerinizden mg3 ve pkms ile atış yapılır. dağcılık dersleri başladığında biraz nefes alırsınız çünkü zevklidir dağcılık. öncelikle düğümleri öğretirler size sonra sizi alıştırmak için önce 8 metrelik kuleden indirirler sonra ise 76 * korkmayn 76 metreden indirmiyorlar 40 metrelik beton kısmından aşağı iniliyor.
Atış dersleri çok zevkli geçer. 200 m gündüz, 50 m gece atışları yaparsınız hk33 ile. eğer mg3 nişancısı ve ya rpg7 nişancısı iseniz atışlarda sizi bonus bekliyor. mg3 nişancıları ve yardımcıları sırasıyla mg3 ve pkms ile ateş etmenin zevkini yaşayacaklar. rpg7 nişancısı veya yardımcısı iseniz sizde rpg7 ile anti tank roketi atmanın zevkini yaşayacaksınız. ( ben rpg7 nişancısıydım * ) atış derslerinin içinde iki erin koordineli atışı diye bir ders vardır o da zevk alınacak bir derstir.
Gelelim zorlu bir ders bloğuna. spor bloğu. bu bloğun içindeki dersler sizi baya zorlayacak derslerdir. engelli koşu parkuru ( pentatlon ), test 1 ( şınav, mekik, barfiks, 1500 m koşu, bomba koşusu ve 100 m sürünmeyi kapsayan bir testtir kendisi. ) 32 km yürüyüş, 52 km yürüyüş vardır bu blokta. komando brövesi almak için bu bloktaki 32 km ve 52 km yi bitirmek çok önemlidir. önce 52 km yi yürütürler. sırt çantanız, hücum yeleğiniz ve silahınızla birlikte gece çıkıp sabaha karşı bölüğe dönersiniz. 32 km yürüyüşü ise üs bölgesi eğitiminde yürütürler. 32 km nin dönüşünde hiç dinlenmeksizin 3 gün uykusuzluğa, yorgunluğa ve strese karşı dayanma eğitiminiz vardır.
bir diğer zorlu eğitim ise büyük traverstir. kendisine neden büyük sıfatını yakıştırdıklarını içine girince çok daha iyi anlayacaksınız * traversten sonraki hafta ise ki zaten son 2 haftanız oluyor tatbikatınız başlar. 5+5 şeklindedir. tatbikatta resmen insanlıktan çıkarsınız. tatbikat dönüşü istediğiniz kadar banyo yapın o kir çıkmaz hamam şart o yüzden *
Buraya gelen asteğmen adayı arkadaşlara tavsiyem eğer buradan komando brövesini alarak burdan ayrılmak istiyorlarsa 32km ve 52 km yi, üs bölgesi eğitimini, büyük traversi ve tatbikatı mutlaka tamamlayın. bunları tamamladıktan sonra diğer eğitimler çocuk oyuncağı gibi gelecek.
unutmayın şu söz sizi çok gaza getirecek " güçlüyüz, cesuruz, hazırız!!! "
11 yıl olmuş... içindeyken zor gelen, şimdi baktığımdaysa ne günlerdi dediğim, kursiyer olarak üç ayda 17 kilo verdiğim, 72 mt'den aşağı indikten sonra tekrar tekrar diye zıpladığım mekan. hala iyi dostlara sahip olmama neden olan yer.
ah evet, aldığım eğitimlerdeki konuların çoğunu hala biliyorum. nasıl eğittilerse...
çok da zorlanırsanız kafanızı kaldırıp bir sivritepeye bir de göle bakın. ikisine de eğitimdeyken gideceksiniz.
369 kdy olarak bünyesinde olduğum okul. 370'lere bir açıklama olsun. Korkmayın boş işler yapacaksınız. Burada elden geçirilenler asteğmen adayları, uzmanlar vs.. Kısa veya uzun dönem askerlik yapacak arkadaşlar için gayet normal bir yerdir. Askerliğimin bitmesine 43 gün var dah on metre koşmuşluğum yok. Ha sorsanız komandoyum. Hesap edin oradan işte..
1926'da tabur büyüklüğünde kurulup, bu gün tümen olan okul. batı sınırları barla'ya kadar eğirdir gölünü kapsarsa da, askerlerin eğitim alanı doğu da yenişarbademli, aksu yaylalarına kadar uzanır. asteğmen ve çavuş talimgahı, okulun küçük bir bölümüdür. subay, astsubay ve uzman çavuş yetiştirme ile beraber bile toplan asker sayısını bilemezsiniz. savaş pilotlarına kaçma-kurtulma eğitimleri bile burada verilir.
ne burada, ne de ekşide subay-astsubay-uzman entarisine rastlamamış olmamın nedeni muhtemelen
muvazzaf (google baktım, böyle yazılıyor ve söyleniyormuş) askerlerin burayı anlatmasının yasak olmasıdır.