çakma islami liderler sayesinde görülecek olandır islamda önceki her ideoloji ve inanış gibi yozlaştırılıp çıkar rant ayrıştırma temsilcisi olduğundan bir sonraki ideolojilere inanışlara katlana katlana geçecek insan oğlu. yeterince ölüm ve ayrıştırma gördüğünde.
islami liderlerin malı götürdüğünü fark ettiğinde. bir inanış dışarıdan müdehalelerle bitirilemez ancak güçlendirilir.
ama içerde ki çürük yumurtalar yapabilir bu içi ve o çürük yumurtaar sağlam yumurtaları 21. yüzyılda geçmiştir.
bir 60 100 yıl sonra reankarnasyon agnostik deist ateist bir nesil kalkınacak.
onlar yozlaşıp bozulduğunda başa bir inanış gelecek .
yok taciz olmazmış yok tecavüz olmazmış bunların dinle alakası yok bu kişinin dini önemsememesi sonucunda ortaya çıkan durumdur önemseyen kişi zaten böyle pisliklere bulaşmaz. din bir kere kötü işleri yasak haline getirmesi insanların çoğunu bu pisliklerden uzaklaştırmıştır. eğer insanı kendi haline bıraksaydık o zaman görürdük olayları. kafanıza göre yorum yapmak komplo teorilerinden başka bir yere gitmiyor. din vahşi olan insanı dizginleyen en temel öğedir.
7-14.yüzyıl arası bilimde çığır açan buluşları yapanlar alnı secdeden kalkmayan müslüman ilim adamları. "ilim çin'de bile olsa gidip alınız" diyen islam peygamberi. "bilenle bilmeyen bir olur mu?", "allah, aklını kullanmayanların üstüne pislik yağdırır", "hiç düşünmez misiniz?" ibareleri geçen islam'ın kutsal kitabı.
gel görki ortaçağda avrupa aydınlanırken; da vinci keşfederken, ingiliz fizikte tarih yazarken, nice keşifler yapılırken, ortada çıkan her buluşa "aman hünkarım sizin bekanızı gölgelemesin" diye engel koyanlar da müslümanlar. kendi arasındaki fıkıh tartışması, din tüccarlığı, yozlaşmış düzenle avrupa'nın gerisinde kalanlar da yine müslümanlar.
fakat aynı şekilde 18.yüzyıldaki bilim adamlarının da pek çoğu inançlı ve hristiyan. newton, tanrı'yı anlamak için bilimle uğraştığını söylüyordu. galileo doğayı tanrıyı okuma sanatı olarak tanımlıyordu. altın oran, fibonacci, her buluşta tanrı'ya yakınlaştıklarını düşünüyordu bu inançlı insanlar. descartes, kepler, rousseau... alayı inançlıydı.
insanlık tarihi son 2 milenyumdaki tüm gelişimlerini dine inanan, tanrı'yı anlamaya çabalayan insanlarla kazanırken, buna yine tanrı ile muhalefet edenler de çıktı. peki dini suçlamanın gereği nedir? hezarfen ahmed çelebi'ye "büyücü" diyen inançlı yobazlara bok atmak da varsın, peki ibn-i rüşd, farabi'nin keşiflerinin islamiyetin insanlığa katkısı olduğunu neden kabul etmiyorsun? richard dawkins üzerinden insanlık tarihi temellendiriyorsun, peki john lennox'u neden siktir ediyorsun? diye sormazlar mı adama? dinin, sadece insanlık aleyhtarı kısımlarını alıp insanlığa faydalı olan kısımlarını kestirip atmak ikiyüzlülüktür. kişi, herhangi bir dine inanmasa bile dinin dünyayı ileri götüren etkilerini de göz önünde bulundurmalıdır.
hayvanlara tecavüz olmazdı. kadınlar bu kadar öldürülmezdi. çocuk gelinler olmazdı yokluklan asansörde sevişen dayılar olmazdı.
karsta yaşanan olay gerçekleşmezdi. aykut balk olayı. bugün orda doğuda mezhepsel tartışmalardan millet birbirini öldürüyor olmazdı.
kadınlar kara çarşafa dolanmazdı. taşlanmazdı.
en çok katliamların din üzerinden yapıldığı düşünülürse dünyanın nüfusu daha fazla olurdu.
amerika insanları sadece ırk üzerinden birbirine düşürebilirdi.
neyse ya din mezhep üzerinden ölümler hala devam etmekte ölenler geri zekalı olanlar zaten aklını kullananlar bulaşmıyor bile.
insanlar beynini kulllandığı derece de yaşıyor yani.
Özgür bir yer olurdu.
Demeye çalıştığım şey imagine daki sozler değil. Anlatmaya çalıştığım şey dinlerin bize vaaddettigi Ütopyanin dinler olmasaydı bu dünyada kurulabilecegiydi.
gerek iyimser gerek karamsar tüm tespitlerin içinde yanlışlık payının yüksek olacağı bir sorunsal. din ve insanlık tarihi denildiğinde akla 1500 yıllık islamiyet veya 2000 yıllık hristiyanlık; kısacası semavi dinler gelmemelidir. din insanların tarihi boyunca uyguladığı kutsallaşmış kurallar bütünüdür. neandertal insanlarının ölülerini eşyayla gömmesi de bir çeşit din uygulamasıdır, mağarada yaşayanların aile kavramına sahip olması da.
insanlık tarihi, tarih biliminin açıkladığı süre zarfına göre hemen hemen hiçbir zaman dinden soyut olmamıştır. bu sebeple yapılacak varsayımların çoğu yersizdir. aslında yüz binlerce yıldır dinle gelişen insanlığın sadece 2000 yıllık dinlerden soyut halini varsayıyorsunuz. milattan önceki yaşantıyı oluşturan kavramlar arasında dinin rolünü es geçmiş oluyorsunyuz, haliyle sadece islam aleyhtarı temellendirmeler tutarsız kalıyor.
Cinsellikle ilgili kesinlikle bir sorun çıkmazdı. Çünkü din bu tarz duyguları baskıladığı için sapkınlıklar ortaya çıkmakta. Ve din zaten bir bakımdan mitolojik bir olgudur. insanların manevi açıdan boşluğunun doldurulması için ortaya çıkmış bir olgudur.
değişen bir şey olmazdı. çünkü din olmasa bile, insanlar başka bir şeye inanacaktı. belki bir düşünce olurdu ya da başka bir şey. ve fikirler çeşitlilik kazanır, doğamız bu. o fikirlerin uç savunucuları ya da ne bileyim o düşünceyi hayatının odak noktasına geçirmiş insanlar olurdu. ötekileştirme başlardı. bu yüzden "düşman" kavramı tekrar ayyuka çıkardı. bu sebepten belki de kavgalar, isyanlar hatta savaşlar olurdu. sanırım sorun insanda. belki ajan smith haklıydı, bir virüsüz belki de. dinozorların neslini bir meteor bitirdiğine inanılıyor. bizi ne bitirecek çok merak ediyorum.