açık sokak tiyatrosu olarak, gözle görülmeyen siyasal ve toplumsal baskıya karşı izleyicinin oyuncu haline gelerek tavır almasını amaçlayan tiyatro türü.
önceden yazılmış hazır bir konu yoktur. önceden belirlenen veya o an seyircilerle birlikteyken belirlenen bir konu üzerine işlenir. Seyirci, sadece oyunu seyretmeye gelmez, aksine oyuna birebir katılımda bulunabilir ve fikrini dökebilir. Yani; ezilenlerin tiyatrosunda seyirci-oyuncu kavramı vardır. Joker diye tanımlanan tiyatro ekibinden birisi, seyirci oyuncuları tetikler ve katılımlarını sağlar.
gazete tiyatrosu, imge tiyatrosu, görünmez tiyatro, forum tiyatro, sokak tiyatrosu gibi kategorilerden oluşur.
" etrafımıza baktığımızda tüm toplumların içinde ezen ve ezilenleri görürüz, adaletsiz ve merhametsiz bir dünya görürüz. başka bir dünya yaratmak zorundayız. çünkü bunun mümkün olduğunu biliyoruz.
sahnede ve hayatımızda oynayarak bu dünyayı kurmak bizim elimizde " *
kaynak : halkın sesi
augusto boal'ın kurucusu olduğu tiyatro, kaynağını boal'ın ülkesi brezilya'daki anti-demokratik uygulamalara karşı duran görüşlerinden alır. amacı, insanın olduğu heryerde varolan ezme ve ezilme ikileminin farkındalığını sağlayarak, insanın ezilmekten kurtarılmasına yönelik teyatral eylemleri gerçekleştirmektir.
Augusto Boal, Paulo Freire'nin "Ezilenlerin Pedagojisi" adlı eserinden yararlanarak oluşturduğu tiyatro akımı ve aynı adı taşıyan kitabıdır. Hem ezenin hem de ezilenin özgür olmadığını, özgürleşmelerini sağlayacak olanın ise sadece ezilenlerin olduğunu söylemektedir. Bu sebeple ezen-ezilen ilişkisini sahne üzerinde seyirci-oyuncularla beraber ortadan kaldırabileceğine inandığı bir akımdır.