Şu sancılı vize ve final dönemlerinde son güne bırakılan boru gibi dersleri ezberleyemeyenlere yapılan yardım.
Okuyorum, yazıyorum, çiziyorum, kafa patlatıyorum tık yok. Allah'ını seven bir yazar nasıl ezber yapılır bir söylesin olmuyor arkadaş olmuyor sebebi ne bilmiyorum da.
ezberlenen metinleri ikiye ayırıp eşleştirmek en güzeli. iki ayrı kutu yapıp her kutudan bir kagıt seçerek eşleştirmek. bir de dil öğrenirken kelime ezberlemeye yarayan bir uygulama var. semper isimli bu uygulamayı ve benzerlerini tavsiye ederim. doğru eşleştirme olmadan geçemiyorsunuz ve yerini ezberlediniz mi diye karışık soruyor vs.
ezberlenecek olan ders akşam uyumadan evvel bir kaç kez ezber modunda tekrarlanır. ezberlenmeye başlama safhasında bırakılıp başka şeyler konuşmadan uyunur.
sonra sabah aç karnına bir kaç kez daha tekrarlanır. dersin verilmesinden (sınava girilmesi vs.) bi on dakika önce bir daha gözden geçirilir.
(bkz: hafız usulü ezber)
Her insan farkli sekilde hafizaya alir. Yazarak, okuyarak veya dinleyerek. Hangisinde iyiyseniz o sekilde ezber yapin. Mesela ben gordugum ve yazidigim seyleri aninda unuturken dinledigim ve okuduklarimi asla unutmuyorum. Bu durumda okuyunca hizlica ezber yapiyorum ama bazilari yazinca daha kolay ezberler yani ogrenme seklinize gore yapabilirsiniz.
Belki bu önerim benim öğrenmeme hitap ediyodur size kalmış uymak denemek. Ezberlenecek yazıyı once okurum kısım kısım cümlenin anlamını yapısını cokta bozmadan baska bir kağıda yazarım.
görsel hafızayı mümkün olduğu kadar geliştirin. sonra bir a4 kağıda, 6-8-10 veya daha fazla sayıda eş parçaya bölecek şekilde çizgiler çekin. her bölüme ezberlemeniz gereken şeyleri yazın, sonra kağıdı inceleyin. fotoğraf çekin yani. sınavda o fotoğrafı hatırlayıp, bölümlerdeki bilgileri gözünüzün önüne getirmeye çalışın.
ne kadar ayrıntılı olursa o kadar iyi. şöyle ki, bazı bölümleri bilerek çirkin yazın, bazılarında bilerek yazım yanlışı yapın; bazılarını kalemi bastırarak, bazılarını silik bir şekilde yazın.
defalarca sesli şekilde ve tamamen ezberlenmek istenen şeye odaklanarak okumak olabilir. kodlama işinin ezberlenecek şeyin miktarıyla alakalı olduğunu düşünüyorum. mesela yabancı dil öğrencisiyseniz bin tane kelimeyi kodlayarak ezberlemeye çalışırsanız kafanız karışabilir.
insan beyni mantıklı olanlar kadar saçma şeyleri de hatırlıyormuş. buna uygun şeyler de bulabilirsiniz. mesela tombul birini küçük x diye kaydettiğinizde beyin anlamsal bağı yakalamaya çalışırken ismi de hatırlıyor.
sıralamaları da bildiğiniz bir yola yerleştirebilirsiniz. doğudan batıya gelirken şehirleri de kullanabilirsiniz.
Kendinle çevrenle özdeşleştir. Mesela kankim ayşe, fatmaya geçenlerde diss atmıştı aynı Namık Kemalin ziya paşanın harabatina karşılık tahribi harabati yazması gibi ehehe. Somut sayısal derslerde de aynı şey denenebilir.