Sürekli okuyarak kendi kendine sesli bir şekilde konuşarak tekrarla. Unutursan hatırlamaya çalış. Hatırlayamadıysan tekrar oku. Böyle bir kısmı ezberle ardından diğer kısma geç. Yani bölüm bölüm ayır derim. Veya ayırma sana kalmış nasıl daha iyi yapıyorsan.
ders roma hukukudur. bir dönem daha hiç derse girilmemiş kitap kapağı hiç açılmamıştır. işin mantığını anlamak için tüm çareler tükenmiş ve ezbere mahkum olunmuştur. son çare kitap ezberlenecektir. sınava 12 saat var 300 sayfam var. şöyle bir derlesek toplasak yarı yarıya düşer. her sayfadan 20 kalıp bilgi cümlesi ezberlesem 150 sayfadan 3000 cümle yapar ki, bir cümleyi normal hızda okumayla bitirme süresi 98 saniye. yani biraz uzun. bir de bu yetmezmiş gibi latince kelimeler var her cümlede.
kitap ele alınır. kesinlikle oturulmaz. odanın içinde daireler çizerek cümleler okunmaya başlanır. odanın içinde daireler çizerek okunan her şey akılda kalır. gece 2 de 300 sayfa ezberlenmiştir. kitap yavaşça kapatılır, sadegallahül azim.
ezber yapamayanlara tek onerim yapmayin. zaten yapamiyorsunuz. bosu bosuna ders calismis olacaksiniz. gidin yatin. universiteyi 4 yilda bitirmek gibi bir hata yaptim. ozledim simdiden. (bkz: ineklemenin zararlari).
kelimelerin sende çağrıştırdığı şeyleri düşün. hiç alakası olmayan bir kelime muhakkak hayatında birilerinin ismine tipine veya yaşadığı olaya benziyordur.
Kendinle çevrenle özdeşleştir. Mesela kankim ayşe, fatmaya geçenlerde diss atmıştı aynı Namık Kemalin ziya paşanın harabatina karşılık tahribi harabati yazması gibi ehehe. Somut sayısal derslerde de aynı şey denenebilir.
insan beyni mantıklı olanlar kadar saçma şeyleri de hatırlıyormuş. buna uygun şeyler de bulabilirsiniz. mesela tombul birini küçük x diye kaydettiğinizde beyin anlamsal bağı yakalamaya çalışırken ismi de hatırlıyor.
sıralamaları da bildiğiniz bir yola yerleştirebilirsiniz. doğudan batıya gelirken şehirleri de kullanabilirsiniz.
defalarca sesli şekilde ve tamamen ezberlenmek istenen şeye odaklanarak okumak olabilir. kodlama işinin ezberlenecek şeyin miktarıyla alakalı olduğunu düşünüyorum. mesela yabancı dil öğrencisiyseniz bin tane kelimeyi kodlayarak ezberlemeye çalışırsanız kafanız karışabilir.
görsel hafızayı mümkün olduğu kadar geliştirin. sonra bir a4 kağıda, 6-8-10 veya daha fazla sayıda eş parçaya bölecek şekilde çizgiler çekin. her bölüme ezberlemeniz gereken şeyleri yazın, sonra kağıdı inceleyin. fotoğraf çekin yani. sınavda o fotoğrafı hatırlayıp, bölümlerdeki bilgileri gözünüzün önüne getirmeye çalışın.
ne kadar ayrıntılı olursa o kadar iyi. şöyle ki, bazı bölümleri bilerek çirkin yazın, bazılarında bilerek yazım yanlışı yapın; bazılarını kalemi bastırarak, bazılarını silik bir şekilde yazın.
Belki bu önerim benim öğrenmeme hitap ediyodur size kalmış uymak denemek. Ezberlenecek yazıyı once okurum kısım kısım cümlenin anlamını yapısını cokta bozmadan baska bir kağıda yazarım.