her zamanki gibi mucize sanılan oysa bilimsel olarak açıklaması olan ve ezanla hiç bir ilgisi olmayan çiçektir. mucize avcılığı ortaçağın karanlıklarından kalan kokuşmuş bir mirastır. artık günümüzde nedenlerin üzerine gitmeyen milletler sömürülmeye dalga geçilmeye ezilmeye mahkumdur. biz de bu çiçek neden ezan okunduğunda açıyorun üzerine gidelim beraber.
öncelikle bilimsel adı Oenothers Biennis'tir. kuzey ve güney amerika'ya özgü bir çiçektir. Gecesefası, Eşekotu diğer isimleridir. peki neden akşam ezanında bu çiçekler açar, çünkü akşam ezanı tam olarak güneşin battığı anda okunur. yani aslında bitkinin açmasını sağlayan ezan değil, güneş ışığının baskılayıcı etkisinin ortadan kalkmasıdır. ezan çiçeği ışığa duyarlı pigmentlere sahip tohumlar içerir. bu özel pigmentlere Fitokrom (phytochrome pigment) ve Cryptochrome denir. güneş ışıklarının belli dalga boylarını algılayan bu pigmentler bitkinin hücre zarlarındaki geçirgenliği etkileyerek gibberellin denilen (çiçek açmayı sağlar) bitkisel hormonun üretilmesini etkiler. güneş ışınları eşik düzeyin altına indiğinde ise gibberrellin salgısı bölgesel olarak artar ve çiçek açılma olayı gerçekleşmiş olur. bilimadamları bu bitkiyle yaptıkları deneylerde giberrellin enjekte ederek güneş ışınlarını beklemeden çiçeğini açtığını gözlemlemişlerdir.
Birçok bitkinin her yıl aynı zamanda çiçek açmasına sebep olan mekanizma yine budur. bu sistem photoperiodism diye de adlandırılır. Bitkiler fitokromları (ışığa hassas pigment) sayesinde günün karanlık kısmını hesaplayıp, mevsimin uzunluğunu hissedebilirler. bitkiler karanlık arasındaki farkı algılayınca, çiçeğin açmasını sağlayacak hormonları yapraklardan çiçek tomurcuğuna gönderilir. böylece çiçek açmış olur.
1998 yılının başlarında Cryptochrome 2'nin de gün uzunluğunu ölçmede rol oynadığı ve bitkinin yaprak ve dal büyümesini durdurarak, çiçek açmaya başlaması için bilgi verdiği bulundu. ama günümüz türkiye'sinde hala çiçeğin müslümanlığına methiyeler dizilmekte, videoları ibret amaçlı paylaşılmaktadır.
bildiğin arsız mı arsız kara kara toparlak tohumları olan akşam sefası çiçeği, ezan çiçeği diyince bir ilginç olmuş. sadece yazın açar bu çiçek.
başlıkta oraya taşınmalı.
açma anına konya'da bir kez tanık olduğum mükemmel çiçek. ezanın başlamasıyla bahçedeki tüm ezan çiçekleri açmaya başlamışlardı. o zamanlar konya erbakan'ın memleketi olduğu için erbakan'la alaka kurmaya çalıştım olmadı. bende bari bilimsel olsun dedim, güneş ışınlarının çiçeğe vurduğu en eğik açı (aynı zamanda akşam ezanının okunma vakti) teorisini ortaya attım. tam bunu makale haline getirip hakemli dergilerde yayımlatacaktım ki "the simpsons" başladı. sonra bugün baktım uzay-zaman teorilermin üstünde duruyor. neyse konuyu dağıtmadan sadede gelirsek var böyle bişey. hakkaten...
"acaba kilise caniyla da acar mi?" sorusunu sordurtan cicektir. **
edit:
allah diye gaklayan kargadan, yine allah diye kukreyen aslandan ve iclerinde, ustlerinde, saginda, solunda allah yazan canlilardan, bitkilerden, sebzelerden, meyvelerden kal geldi artik. yakinda oha falan olcam yani!
akşam ezanı okunduktan sonra açılmaya başlayan sarı renkte olan söylendiğinde kimsenin inanmadığı gördüklerinde ağızlarının bir karış açık kaldığı çiçek. http://www.yogurtland.com...prayer-flowerezan-cicegi/
inanmazsanız izleyin.