iç huzurunu başka olgularda bulmuş kimselerin müzik dinlerken duymaktan nefret ettiği, sadece annem söylediği zaman dikkate aldığım, "saygı duy" demenin daha sert bir dille ifade edilmesidir.
saygıdır hoştur.
alevinin de deyişinde halay çekmemek gerekir.
hıristiyanın da çanına tükürmemek gerekir.
yahudinin de havrasına karışmamak gerekir.
ateistin de dünyasına müdahale etmemek gerekir...
saygı istenmez, hakkedilir. madem herkes saygıdan dem vuruyor o halde ezan okunurken saygıya davet edenler ezan okunurken müzik sesini kısmayan ya da benzeri eylemler içerisinde bulunanlara da saygı duysunlar. Bırakalım da müslümanlığa saygı zorunluluktan/baskı ile(istemekle) değil de sempatiden gelen bir saygı(hakkedilerek) ile duyulsun.
saygıdan ileri gelir. siz birisini çağırırken yanınızda başka birisi son ses müzik çalıp engel olsa "kıssana şunun sesini" demez misiniz. bunun gibi birşey işte. ezan da insanları namaza çağırıyor en nihayetinde.
millet olarak dürtülerek iş yaptığımızdan dolayı illa birisinin uyarısına ihtiyaç duyuyoruz. halbuse o ezanı herkes işitiyor ama kiminin işine gelmiyor müziği kısmak.
kapatan kapattıran da vardır. saçmalıktır kanımca. fakat madem inandığın değer adına bunun doğru olduğunu düşünüyorsun, buna saygım vardır sesini kısabilirim dedirtir ama kapatmak, kapattırmak saçmadır harbiden.
(bkz: dondurmam gaymak)' da geçen bir repliği hatırlattı bu başlık bana. şöyle ki ;
(ezan okunur)
-arkideş niye kestik sazı?
-yaahu ezan okunup duru duymadın mıı?
-okunsun varseya. biz çalalım onlar okusun.. herkesin yeri ayrı mekanı ayrı.. bi kere de onlar anlayış gösterivesin yaa bu adamlar içip durular eylenip durular diyee. bu seferlik okumayıverelim desinler..zaten 3-5 dene ihtiyar gidip duru camiye. onu da telefonla çağırıvesinleer.
sadece saygıdandır. ezanı dinlemek gerekir. o çağrıya sadece kulak vermek değil, çağrıdan sonra ibadeti yapmak da gerekir. çünkü ezan, kurtuluş ve saadet vaat eder. onlara çağırır.
bizim evde ezan okununca konuşmalar kesilir müzik bilmem ne çalan radyo tv kapatılır ya da sesi sonuna kadar kısılır hoş yani yerinde bi davranıştır bir dine inanıyorsak kurallarına uymak gerekir kafamıza göre anlamlar yüklememeli.
dinen saygıya davettir lakin karşı tarafında bu daveti geri çevirme hakkına sahip olduğunu unutmamak gerekir. çünkü müziğin sesini kısmayan kişi bu durumu saygısızlık olarak nitelendirmeyebilir. -ki dini öğeleri aşağılamadığı sürece bu tabiidir. saygıya davet eden kişininde bu redde saygı duyma yükümlülüğü vardır.
velhasıl kelam; her birey kendi işine baksın. aşağılama, kötüleme gibi durumlar olmadığı sürece insanların davranışlarına, inançlarına karışamazsınız.
şu tip başlıkların, yargıların varlığına şahit olmak ise insanı ayrı bir rahatsız ediyor. bunları çoktan aşmamız gerekiyordu. ama biz hala tartışmaya devam ediyoruz.*
tek başımaysam evde kimse yoksa kısmam hatta ezan gelmesin diye sesini biraz daha açarım. ama yanımda bir arkadaşım varsa sesini kısmak yerine komple kapatır onunla birlikte ezanın bitmesini bekleriz.
inanana saygı inanmayana saygı.
birde böyle bir durum var ben ezandan rahatsız olmuyorum ama eğer olsaydım yanımdaki arkadaşım ona gösterdiğim saygıyı bana gösterirmiydi duymak istemiyorum diye sesini açar mıydı tabiki hayır.ama yine de derler;
ezana saygının belirtisidir. kendini "çağdaş" diye tanımlayıp da bunu yapmayı gereksiz bulanlar, 2 gram saygıdan yoksun haldeyken bu kadar çağdaş(!) olmayı nasıl başarıyorlar merak ediyorum.
Hadis-i Şerif
--spoiler--
Ümmühâtu'l-Mü'minin'den olan Ümmü Habibe radıyallahu anhâ'nın anlattığına göre, "Resûlullah aleyhissalatu vesselam, yanında iken, ister gece, ister gündüz olsun, her ne zaman müezzinin ezanını işitirse, müezzinin söylediğini aynen tekrar etmiştir."
--spoiler--
Aslında bu bir gelenektir.
Şöyle ki, eski zamanlarda bugünkü gibi megafonlar olmadığı için, imam-müezzin minareye çıkar, oradan çıplak sesle okurmuş. Bu ses de haliyle çevrede bir düğün, dernek kurulduğunda duyulmazmış. Bunu önlemek için de eğlenceye ara verilir, herkesin ezanı duyması sağlanırmış. Teknoloji ile beraber gelenekler de şekil değiştirmiş, düğün derneğin yerini Pioneer'ler almış, ezan da megafonlardan okunmaya başlanmıştır.
bir müslüman için saygı göstergesidir. öyle olabilir yani.
ama bi ateist için yapılması gerekmeyendir. aslında saygı gereği ezanın diğer insanları rahatsız etmemesi lazımdır da neyse, insanların bunu anlaması için bi asrın daha geçmesi gerekmektedir.