1 ay içinde 2 kez patlayan ve püskürtüğü küllerin rüzgar yardımıyla birleşik krallık, hollanda, belçika, danimarka, almanya, faroe adaları, norveç, isveç, finlandiya, fransa ve rusya'nın kuzeybatı bölgelerine ulaştığı yanardağ. eğer rüzgarın yönü değişmezse bu küller salı günü ülkemize ulaşacak. eğer küller yağmurla inerse kendimizi şanslı saymalıyız, yağmazsa astım ve alerji rahatsızlıklarında patlama görülebilir.
izlanda da eyjafalla dağında oluşan patlamalar yüksek teknolojinin bazı facialar karşısinda hiç bir işe yarayamayacağını
ortaya koydu.hava yolculuğunun akibeti hakkında bir sonuca varmak imkansız.tarihteki örneklere bakılırsa gelecek günlerde
avrupayı neler bekleyebileceği hakkında bir fikir yürütmek mümkün.
island da 1783 yılında laki dağında başlayan patlamalar 1784 yılına kadar sürer.sonuçda hava sıcaklıği bayağı bir
düşüş gösterir.tarih tekerrür eder patlamalar izlanda da uzun süre devam ederse uçak yolculuğu sadece hatıralarımıza
hizmet edecek.
1883 yılında java ve sumatra arasında bulunan krakatau patlamalarında kül parçacıkları tüm dünyaya dağılmış
güneş ortaya çıkamadığından yaz ayları soğuk geçmiş.sonuçda tarım iflas etmiş açlık ve ekonomik kriz sonucu
büyük bir feleket yaşanmış. kısacası global ekonomik kriz bir toz bulutunun altında ortaya çıkmaya hazırlanıyor
olabilir.
püskürttüğü küllerin rüzgarla fransa, isviçre, italya'nın kuzeyi, avusturya, almanya, polonya, beyaz rusya, baltık cumhriyetleri, ukrayna, çek cumhuriyeti, slovakya, macaristan, slovenya, hırvatistan, bosna hersek, sırbistan, romanya, bulgaristan, moldova, finlandiya, rusya'nın ve kazakistan'ın batısına ulaştığı volkan.
türkiye'de hiç kimsenin ismini telaffuz edemeyeceği yanardağ. bu ne lan "Eyyafyallayöküll"? koyacağınız ismi sikeyim. oysa ki ülkemiz öyle mi? bakın bir uludağ, bir erciyes...
patlasalar tadından yenmez...
sanırım bu ismi koyanlar şöyle demek istemiş olabilir.
-Eyyafyallayöküll...!!!
+noldu svenson abi? ne diyosun?
-eyvah yarra yedik dicektim de ne dedim ben?
+Eyyafyallayöküll dedin abi...
-ha işte eyvah dağ yıkıldı dedim sen yanlış anladın sanırım.
+yok yok, Eyyafyallayöküll dedin. aaa bak tekrarladıkça...Eyyafyallayöküll, Eyyafyallayöküll...
-hehe güzel isim lan...hakikaten; Eyyafyallayöküll...
+ama abi bunu ilerde söylemekte zorlanabilirler.
-olsun olsun. bu dağın ismi bundan böyle Eyyafyallayöküll.
+tamam abi nasıl istersen.
avrupa sınırları içerisinde ordan oraya uçuşup duran insan evlatlarını bulunduğu yerlerde kalmaya mahkum eden,küllerini dört bir yana savurmuş yanardağ.
ismini bir dilsizin koyduğunu düşünüyorum.bir şeyler demek isterken ağzından garip sesler çıkarmış, diğer insanlar da bunu isim olarak belirlemişlerdir.ya da çok yaratıcı insanlar.
söyleme güçlüğü nedeni ile spikerlerin baş belası olan volkandır.
--spoiler--
izlanda'nın küçük buzullarından biridir. Daha büyük bir buzul olan Mýrdalsjökull'in batısında ve Skógar'ın kuzeyinde yer almaktadır. Buzulun tepe kısmı, günümüzde göreceli olarak sıklıkla faaliyette olarak yer yüzüne riyolit çıkartan ve 1666 m yüksekliğindeki bir yanardağın üstündedir.
Buzul yaklaşık 100 km2'lik bir alana yayılmıştır. Dağın güney ucu bir zamanlar adanın Atlantik kıyı şeridinin bir parçasıydı. Ancak deniz o dönemden bu yana 5 km geri çekilmiştir. Eski kıyı şeridi ise, en iyi bilineni Skógafoss olan birçok güzel şelalenin bulunduğu dimdik uçurumları oluşturmuştur. Güçlü rüzgârlarda küçük şelalelerin suları dağa kadar savrulur.
3-4 km çapta bir krateri olan volkan, 920, 1612 ve yeniden 1821 ile 1823 yılları arasında püskürdü. Bu iki yıllık faaliyet ölümcül lav taşmalarına yol açtı. Volkan son olarak 2010'da 21 Mart ve 14 Nisan tarihlerinde iki defa püskürdü. Mart'taki olay, yörenin yerlisi olan yaklaşık 500 kişinin bölgeyi kısa süreli tahliye etmesine yol açtı. Ancak Nisan ayındaki faaliyet on ila yirmi kat daha güçlüydü ve Kuzey Avrupa'da hava trafiğinde önemli ölçüde aksamayı beraberinde getirdi.
--spoiler-- *