on gündür gönüllü sürgün yaşadığım köyümdür. camiyanı, kavak kranı, gagullu gibi adlara sahip yerleri mevcuttur. ilçenin ekonomisi arka tarafında ve ya üst katında maksimum on kişilik oturma kapasitesi olan tekel bayii/koltuk meyhanesi karışımı işletmelere ve buralarda akşam eden köyün orta yaşlı erkeklerine dayanmaktadır. oysa nüfusu genelde muhafazakardır. ilçe merkezindeki düğünlerin takı merasimleri megafon sayesinde cümle aleme duyurulur. kız kaçırma ve ecünni hikayeleri çok popülerdir.
giresun'un en doğudaki ilçesidir. giresun merkeze 80 km, trabzon merkeze ise 60 km uzaklıktadır. ne giresunludur buranın insanları ne de trabzonludur aslında. öyle asil bir duygunun insanlarıdır.
ilçe merkezi küçük bir karadeniz kasabasını andıran görüntüsü ile hafızalarda yer alır. dondurması ve döneri ile meşhurdur. ünlü sis dağı'na bu ilçeden çıkılır/gidilir.
diğer karadeniz ilçeleri gibi çok göç vermiştir. kış aylarında nüfusu çok azdır. yaz aylarında ise gelen gurbetçi vatandaşlarla birlikte ilçenin ekonomisinde hareketlilik yaşanır.
genel olarak geçim kaynağı ise tarımdır. fındık ve çay yetiştiriciliğinin yanı sıra son zamanlarda kivi tarımı, balıkçılık ve arıcılıkta göze çarpan ekonomik faaliyetler arasındadır.
adının ise 1461 yılında fatih sultan mehmet'in trabzon'u fethe giderken burada konakladığı; kendisini ve askerlerini karşılayan, misafir eden ve uğurlayan halkına 'iyi nesil' demesi üzerine eynesil kaldığı rivayet edilir.
güzel memlekettir vesselam. gidip görülesi, toprağı yüzüne sürülesi, suyu içilesidir. doğu karadenizin incilerindendir. candır.
giresun'un doğu tarafındaki en uzak sahil ilçesi. sonrasında trabzon vakfıkebir gelir. küçüktür. en önemli artısı; trabzon-giresun-gümüşhane üçyolunun ortasında olmasıdır. yani transit bölgedir.