tek tip insanın bulunduğu ülkelerde önermeyeceğim sistem. türkiye gibi her din, dil, ırk, mezhep, cinsiyet ve dünya görüşünden insanın bulunduğu bir ülkede ise şart olan sistem. kaldı ki dünyada amerika harici örnekleri de var.
Türkiye'de akp tarafından getirilmek istenen sistem. Özellikle pkklılar tarafından ağızlarının suyu aka aka bu sistemin gelmesi beklenmektedir, amaç ülkeyi eyaletlere bölmek, özerklik verip sonunda güneydoğuda bir kürt devleti kurmaktır.
Türkiye için mecburi sistemdir. ulan geçtim abd yi;almanya, ispanya,ingiltere yi bile geçtim göt kadar belçika da bile uygulanan sistemdir. güneydoğu da örf adet ve ahlaki değerler gereği suç olan marmara da değildir ya da tam tersi.
sen bildiğin yanlış diyemezsin. her eyaletin de kendi yasası olmalı.
eyalet sistemi; "burası senin toprağın ancak bütünlüğü korumak adına ben yönetiyorum" demektir ve bu merkez yönetim ve merkeze dahil olanlar adına çeşitli faydalar getirir.
ancak merkez yönetim eyaletleri elinde tutabilecek güce ve ikna ediciliğe sahip olmalıdır.
Başkanlık sistemine nazaran başkandan ziyade halk odaklı olduğunu düşündüren yönetim sistemi.
Yerel yönetim ağırlıklı sistem.
Her işin yerelde çözüldüğü bir sistem. Toplanan vergiler dahi önce 5-10 yıllık yerel kalkınma planına göre ihtiyaç kısmı bloke edilir, kalanından ulusal giderlere aktarım yapılır. Yerel maden ocakları yerel yönetimce işletilip gelirleri yerli vergi mükelleflerine ödediği vergisi oranında pay dağıtımı yapılır. Yerel şirketlerin (toplu taşıma) (büfe-saha vs kiraları) gelirlerinin zorunlu ve planlanan giderlerden fazlası yine vergi mükelleflerine dağıtılır. Bu oluşum ve şirketlerin yöneticileri veya yönetimi belirleyecek heyetler yerel seçimlerde seçilir.
Eyalet yönetimini seçenler dış güçler, başkan, parti veya para olmadığı, bizzat vatandaş seçtiği zaman bu sistem işler. Bir bakıma Sistem ankara odaklı değil, mahalle odaklı olur. Akıllı kent yönetimi ile harcanan her kuruş, ödenen her vergi takip edilir. Sistem gerçekçi uygulanır ise ver gi kaçırmak anlamsız olur çünkü kayıt altına alınan her üretimin, katma değerin geri dönüşü var.
Böyle bir sistemde %20 si vergi mükellefine geri ödenen %30luk vergi kesintisi yük olmak yerine istikrar sağlayıcı olur. Hoş mevcut KDV ve gelir vergisi de yerelde doğru yönetilse oda iş görür.
Düşününce öyle güzel şeyler oluyor ki.. Kimse kamu malına zarar vermek istemez çünkü daha dar bir alandan etkiliyor. Komşumun daha çok kazanmasını hatta ihracat yapmasını isterim çünkü eyalete giren değerlerin her mükellefe artısı oluyor.
Hem kendi çocuklarımızın hem komşumun çocuklarının daha bilgili yetkin eğitimli olmasını isterim. çünkü dar alanda her olumsuzluk her vatandaşa direk yansır. Hapishane ve okullarında masrafları yerelden karşılanır.
Böyle bir sistemde evrensel temizlik ve huzur için önce kapı önünden başlamak hemen etkisini gösterir. Turisti kazıklamak ve rahatsız etmek istemeyiz. doktorlarımızın daha huzurlu ve imkanlı olmasını isteriz ve bu benim senin onun elinde olur..daha neler neler..Atmadığın her çöpten tut ektiğin her fidana...
her ulke icin sonuna kadar destekledigim, keske tum ulkeler o sistemle yonetilseydi dedigim, oyle olsaydi dunyanin cok daha guzel ve bariscil bir yer olacagina inanmami saglayan yonetim sistemi.
Gündemde olan konulardan biri eyalet sisteminin türkiyeyi böleceği.
Yine tek bir anayasa olacak fakat her eyalet kendi yasasını yapacak. Her eyalet halktan topladığı vergiyi kendi eyaletinde kullanarak daha çabuk gelişecek. Buna bağlı olarak merkezi hükümetin desteği ile sanayi tesisleri doğuya kaydırılarak doğudaki eyaletlerinde ekonomik yönden gelişmeleri sağlanarak göç olayı bitirilmeye çalışılacak.
Eyalet sisteminin asıl amacı coğrafik konumları birbirlerine uzak bölgelerin ihtiyaçlarına göre hızlı bir şekilde kanunlar çıkarılMasına olanak sağlaması ve halkın ihtiyaçlarına daha çabuk cevap verebilmesidir.
Eyalet sistemine geçişle beraber vergiler azalarak bireylerden alınan vergiler merkezi hükümet tarafından eyalet idarelerinden alınabilecek ve yurda giren döviz ve diğer federal gelirler eyaletlere aktarılabilecek.
Asıl ama asıl olanı türkiyeye eyalet sisteminin gelmesi ile beraber federal polisler görev yapmaya başlayacak tıpkı amerika birleşik devletlerinde görev yapan FBI ajanları gibi.
Eyalet sistemi sanılanın aksine ülkelerin bölünmesini değil daha güçlenmesini sağlar. Almanya federal devleti Rusya federasyonu ABD gibi.
türkiye'yi bölecek olan sistemdir. lütfen türkiye'yi almanya ile amerika ile karşılaştırmayalım. oranın coğrafyası, tarihi, siyaseti ile burasının bir mi?
şu an olmazsa bile ilerde olması kaçınılmazdır ve gereklidirde. Bütün eyaletler hızla kalkınacaktır ve sanıldığının aksine daha az sorunlu daha çok özgür ve daha güçlü bir Türkiye meydana gelecektir.
türkiye gibi etnik yapısı dolayısıyla kültürel çeşitliliği fazla bir ülkenin refahı ve selameti için amerikadaki sistemin benzerinin burada uygulanmasına taraftarım. biraz daha değişmiş hali var kafamda ama pabucum ölürüm türkiyemcileri yüzünden hayata geçmez.
osmanlı imparatorluğundaki taşra teşkilatıdır. günümüzde uygulayan devletler abd, avusturya, avustralya *..
abd deki eyalet sistemi osmanlı devletindeki taşra teşkilatının çakma versiyonudur.
bu devletlerin ortak özellikleri bir çok etnik kökeni bir arada barındıran ülkelerdir.
eğer tam anlamıyla eksiksiz hatasız çalışırsa bu sistem türkiyeyi çok yüceltecektir ama keşke yücelse.