son günlerde medyanın ortak noktası olan kürdistan, barzani, talabani konusu nereyi okusak aynı. kırk gün ne dersen o olur der ya atalar biz de söyleye söyleye kuracağız kardeşlerimize devletlerini! eski cumhurbaşkanımız bir beyanatta bulunuyor. anlaması zor karışık durumlar. acabalarla dolu bir mevzuat bir durumlar var da bundan vatandaşımınızın haberi yok. türkiye eyaletlere mi ayrılacak? ne düşünüyorsunuz? ne yapacasınız? artık yeter! hangi masalarda ne konuşuluyor nelerin pazarlıkları yapılıyor? anlam vermek zor değil mi? bir yerde devlet kurmak isteniyor. bizim topraklarımızdan da alıyorlar biz bakıyoruz bu duruma. devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 'vatan bir bütündür asla bölünemez' demiştir. bunu tartışmak konuşmak mantıksızlıktır. devir ne olursa olsun zaman neyi getirirse getirsin Türkiyenin bütünlüğünü tartışan insanlar geçmişlerine olan saygılarını yitirmesinler! bizler bu topraklar üstünde din, dil, ırk ve ne olursa olsun beraber yaşamaktan mutluyuz. bizim bu mutluluğumuzdan bu topraklarda yaşayan insanların kanlarının asilliğinden rahatsızlık duyanlar bizlerin kutsal değerleri üzerinde asla konuşamaz ve yorum yapamazlar!..
ülkenin gelişmesi,imkan ve olanakların eşit düzeyde dağıtmına olanak verecek olan sistemdir.tabi buradan azınlıklara verilecek olan toprak parçası olarak olaya bakıldığında olumlu görüşlerimi bir anda yitirdiğim sistemdir.
Dünya üzerindeki mevcut fenerasyonlara bakıldığında (Amerika, Belçika, isviçre gibi) bu federasyonların hepsinin de yaşam kalitesi oldukça yüksekdir. Ayrıca dış tehditlere yönelik çok fazla bir endişeleri yoktur. içinde bulundurduğu eyaletleri(küçük devletçiklerin) kışkırtan da yoktur. Buna rağmen bir çok federasyonda hala bağımsızlık istekleri zaman zaman dile gelmektedir (Örn: texas).
Ülkemize bakınca dış ve iç tehditlerin oldukça fazla olduğu, batının içimizdeki değişik kültürleri ve başka halkları sürekli kışkırttığı, terör sorununun olduğu ve ekonominin kötü olduğu bir manzarayla karşılaşılmaktadır.
Hal böyleyken bize oranla sorunları hayli önemsiz olan ekonomik açıdan güçlü ülkelerde bile zaman zaman sorun yaşanırken bizde neler yaşanmaz denilesi durumdur.
Ayrıca Osmanlı Devletinden bölgelerin nasıl koptuğuna bakılırsa özerklik-iç işlerine karışmama ve bağımsızlık üçlemesi görülmektedir. Eyalet sistemi burada özerklikle iç işlerine karışmama arasında biryerdedir. Tahminlere göre sonraki adımlarda bm'in "toplumlar kendi kaderlerini kendileri belirleyebilir" maddesine geçileceği sanılmaktadır.
bugunun haberlerine gore dtp tarafinda tbmm'de dagitilan brosurde istenilen devlet yapisi.
burda konuyu 2 yonden ele alalim.
birincisi dtp nin istedigi sey eyalet sistemi falan degil kurtçe brosur dagitarak huzursuzluk yaratmaktir ve netekim basarilidir. milletvekilleri hemen basladilar kinama açiklamalari yapmaya. yahu adam zaten seni çileden çikartip ileri geri konusmani bekliyo, sende tavuk gibi dusuyosun bu tuzaga. aç brosuru, bak, say ana avrat koy çope gitsin. bugun onlarin istedigi gibi bir sisteme geçilse yarin daha farklisini istiycek. ama hala herseye tepki gosterme manyakligini uzerimizden atabilmis degiliz.
gelelim 2. konuya:
eyalet sistemiyle yonetilen bir ulkede yasayan birisi olarak derim ki bize uymaz.
brezilyadayim. sistem su: devlet baskani, 26 adet kendi bayragi olan eyalet, her eyaletin seçimle gelmis bir valisi, her eyaletin bir metropol baskenti ve eyalet içindeki sehirlerin seçim ile gelmis belediye baskanlari ve o belediye baskani tarafindan gorevlendirilen emniyet muduru. eyalet valileri tamamen ozgur. agizlarindan çikan soz kanun. ama hiçbirisi devlete ait degil. parayi basan ya vali yada belediye baskani oluyor. dolayisiyla hirsizlik rusvet gibi olaylarin onune geçmek imkansiz. kim kime hesap soracak belirsiz. sonuç yilda 55.000 sivil silahli çatismalarda olu.
ama bizim ulkemizde en azindan vali dedigimiz kisi devlet erkani içerisinden gelir. emniyet birimleri ona baglidir.bir yanlis gordugunde parayi basip seçilmis belediye baskanina huoop der durdurur.
bizde olacak eyalet sistemini hayal edin:
guneydogu ivirzivir eyaleti:
vali: ahmet turk
belediye baskani: o. baydemir
emniyet muduru: sirri sakik
o bolgeyi zengin birisine tarla diye satmak daha akillica olurdu heralde.
hiç degilse karsiliginda para gelir.
veya istanbulu dusunun
vali: fettos gulen
belediye baskani: ofer ailesinden birisi
emniyet muduru: muslum gunduz
ahlak masasi ve çocuk sube muduru: huseyin uzmez.
varin gerisini siz dusunun...
türkiye'de uygulandığı taktirde olumlu ve olmusuz 2 sonuç doğabilir:
önce olumsuza bakalım: eyalet sistemi ayrılığı bu şekilde de parçalanmayı getirebilir. güneydoğu kürt özerk bölgesinden, kürdistan devletine dönüşebilir, başka bir bölge de islamcı kesim çoğunlukta ise "federe islam devleti" kurabilirler, böyle böyle ülke parçalanır, 10 yıla kalmaz türkiye cumhuriyeti diye birşey kalmayabilir.
olaya şimdi de olumlu yandan bakalım: türkiye merkeziciliyetten kurtulur, ankara'nın ağzına bakmaktan kurtulur, yatırımlar yerel düzeyde daha hızlı olur, büyük şehirlere göç azalır, bireysellik ön plana çıkar, her bölge kendi kaynağını yaratır duruma gelir, "şark hizmeti", "zorunlu görev" kavramı zamanla tarih olucağından insanlar daha kısa sürede hayatlarını kurarlar, ankara'nın da ağırlığı azalacağından ankara daha da rahatlar, türkiye 10 sene içerisinde önce bölgenin, sonra avrupa'nın en sonunda dünyanın süper gücü haline gelebilir.
her eyalet'in verdiği vergiler o eyalete yapılacak yatırımlar için harcanacak...
ancak bu şekilde kabul görebilecek sistemdir.
hem eyalet isteyip, hem özerk olmak isteyip hem de herşeyi devletten bekleyecekler için;
(bkz: türkiye nin artık bölünmesi gerekliliği/#9395716)
evet.
artık biz istiyoruz demokratik özerklik.
güney marmara eyaleti istiyoruz,
batı ege eyaleti istiyoruz,
çukurova eyaleti istiyoruz...
bölücülerin, bdp lilerin ülkeyi bölmek amacıyla savundukları anlayışla değil de, daha farklı, çağdaş bir anlayışla artık memeleketimde de olması gereken bir sistemdir.
ülkenin milli bilinci ve halkın refah seviyesi ile ilintili olarak uygulanabilirliği değişen sistem. bu kriterler olumlu ise uygulanabilirlik de o derecede artacaktır. ülkemiz için şu an tam bir felaket senaryosudur.
osmanlı imparatorluğundaki taşra teşkilatıdır. günümüzde uygulayan devletler abd, avusturya, avustralya *..
abd deki eyalet sistemi osmanlı devletindeki taşra teşkilatının çakma versiyonudur.
bu devletlerin ortak özellikleri bir çok etnik kökeni bir arada barındıran ülkelerdir.
eğer tam anlamıyla eksiksiz hatasız çalışırsa bu sistem türkiyeyi çok yüceltecektir ama keşke yücelse.
türkiye gibi etnik yapısı dolayısıyla kültürel çeşitliliği fazla bir ülkenin refahı ve selameti için amerikadaki sistemin benzerinin burada uygulanmasına taraftarım. biraz daha değişmiş hali var kafamda ama pabucum ölürüm türkiyemcileri yüzünden hayata geçmez.
şu an olmazsa bile ilerde olması kaçınılmazdır ve gereklidirde. Bütün eyaletler hızla kalkınacaktır ve sanıldığının aksine daha az sorunlu daha çok özgür ve daha güçlü bir Türkiye meydana gelecektir.
türkiye'yi bölecek olan sistemdir. lütfen türkiye'yi almanya ile amerika ile karşılaştırmayalım. oranın coğrafyası, tarihi, siyaseti ile burasının bir mi?
Gündemde olan konulardan biri eyalet sisteminin türkiyeyi böleceği.
Yine tek bir anayasa olacak fakat her eyalet kendi yasasını yapacak. Her eyalet halktan topladığı vergiyi kendi eyaletinde kullanarak daha çabuk gelişecek. Buna bağlı olarak merkezi hükümetin desteği ile sanayi tesisleri doğuya kaydırılarak doğudaki eyaletlerinde ekonomik yönden gelişmeleri sağlanarak göç olayı bitirilmeye çalışılacak.
Eyalet sisteminin asıl amacı coğrafik konumları birbirlerine uzak bölgelerin ihtiyaçlarına göre hızlı bir şekilde kanunlar çıkarılMasına olanak sağlaması ve halkın ihtiyaçlarına daha çabuk cevap verebilmesidir.
Eyalet sistemine geçişle beraber vergiler azalarak bireylerden alınan vergiler merkezi hükümet tarafından eyalet idarelerinden alınabilecek ve yurda giren döviz ve diğer federal gelirler eyaletlere aktarılabilecek.
Asıl ama asıl olanı türkiyeye eyalet sisteminin gelmesi ile beraber federal polisler görev yapmaya başlayacak tıpkı amerika birleşik devletlerinde görev yapan FBI ajanları gibi.
Eyalet sistemi sanılanın aksine ülkelerin bölünmesini değil daha güçlenmesini sağlar. Almanya federal devleti Rusya federasyonu ABD gibi.