Oracle Exadata ile ilgili bir kaç bir şeyler söyleyelim. Oracle dünyasında çok popüler ve merak edilen bir konu, bundan dolayı bu konu hakkında açıklayıcı bir kaç birşey paylaşmanın bu mimariyi merak edenler için faydalı iş yapalım şuraya.
Exadata Oracle’ın donanım ve yazılım teknolojisini aynı kısma toplayarak ürettiği paralel sistemde işlem yapabilme konusunda çok farklı bir level'e sahip complex bir üründür ve bunun çözümüdür. Exadata, çok kuvvetli paralel işlem yapabilme nitelikleri ile çok büyük boyutlu database problemlerini çözebilme yeteneğine sahiptir (Terabytelarca data ve çok daha fazlası). Oracle Exadata’da özelleştirilmiş depolama birimleri kullanmakta(Specialized Storage Area), içerisinde işletim sistemi olarak Oracle Enterprise Linux barındırmakta ve bunun yanı sıra veri tabanı server’nın yaptığı fonksiyonların büyük bir kısmını fiziksel disk seviyesinde yapabilme adına veri tabanı yazılımının işlevsel modülleri fiziksel disk seviyesinde'de bulundurmaktadır. Bu fonksiyonların neler olduğuna bakacak olursak.
gibi fonksiyonların depolama birimi seviyesinde yapılması Exadata ürününde gerçekleştirildi. Bunun sonucu olarakta veri tabanı server üzerindeki kaynak kullanımı düşürüldü. Database server genel anlamda yalnızca storage’lardan geri dönen satırları veya select sonucunda dönen kolonları işleme görevini yerine getirmekte.
Exadata bu yetenekleri sayesinde hem OLTP, hemde OLAP dünyasının performans bazlı problemlerini etkin bir şekilde çözebilmektedir. Günümüzde kurumsal ölçekte bir çok firma(Telco Firmaları, Bankalar, ..) tarafından tercih edilen Exadata gün geçtikçe önemini arttıracaktır.