arama kurtarma timleri de bu terimi kullanırlar. özellikle deprem bölgelerinde, enkaz altından çıkarılacak yakınlarını bekleyen insanları telaşlandırmamak ve ortamı germemek amacıyla.
"şüphesiz ki yeryüzünde yarattıgımız her canlı bir gün ex olmak nedir ne degildir öğrenecektir.ve şüphesiz ki sevgili olmak güzel bir şeydir ve gene şüphe yok ki seni sevmiştim aylin."
bakakalırız giden sevgilinin ardından ve vapurda istanbul size o kartpostal tadında yüzünü gösterirken bir yandan da kulağınızda yankılanıp duran şarkı kellenizin tepesinda bir ampülün anahtarına basar...
"aha! ex olduk lan biz şimdi"
evet yavrum , artık adın dost sohbetlerinde geçmeyecek , belki biri birgün soracak "seninki napıyo" diye.. ex oldu diyeceksin..
bir de sevgilinin ex olmasının da çeşitleri vardır
(bkz: sevgilinin beynimizde ex olması)
(bkz: sevgilinin gönlümüzde ex olması)
uyduruk bir terimdir. ne ingilizcedir. ne türkçedir. gerek tıpta, gerekse diğer iş sahalarında, benzer tarzan ingilizcesi terimler maalesef kullanımaktadır.
iğrenç bir tabirdir. resmen iğrenç ya. "hasta ex oldu." o ne lan. "sizin hasta cacık." desen daha iyi. "mortingen ştrayze" desen bile daha iyi. ex miş...
ozellikle bir saglik calisani icin bu lafa fazla maruz kalmak, mide bulantisi yaratir ve surekli kullanan kisiyle arkadaslik iliskilerinin sorgulanmasina sebebiyet verir. Ayrica bunun yerine pert oldu kullanilsa daha iyi olur, en azindan daha samimi.
hareket halindeki ambulansın ışıkları yandığı halde sirenleri çalmıyorsa, ex olma tabiri geçerlidir. hasta, hastaneye kaldırılırken vefat etmiş demektir.
Nalları dikmek, Cartlağı çekmek, mortu çekmek, tahtalıköyü boylamak hadisesinin tıptaki karşılığı olsa da latince ölüm değil sorun anlamına gelen exitus sözcüğünden gelmedir. Hasta yakınlarına bu ifadeyi kullanmayı tercih eden doktoru kızılcık sopasıyla dövmek gerekir.