yakın zamanda ortaya çıkmış olan bu kavramı benimseyenler evrimi sadece "maymundan insan olmaz" sözü ile kestirip atmak yerine derinlemesine incelemeyi tercih etmişlerdir.
evrimle yaratılış, günümüzde pek çok islam araştırmacısı tarafından yanlış bir inanış olarak görülmekte, bazıları tarafından ise kuran-ı kerim'den bazı ayetler ile savunulmaktadır. bunlara en iyi örnekler, kuran-ı kerim'de yer alan, yaratılışın sudan başladığını anlatan ayetlerdir;
o inkâr edenler görmüyorlar mı ki, (başlangıçta) göklerle yer, birbiriyle bitişik iken, biz onları ayırdık ve her canlı şeyi sudan yarattık. yine de onlar inanmayacaklar mı? (enbiya suresi / 30)
allah, her canlıyı sudan yarattı. işte bunlardan kimi karnı üzerinde yürümekte, kimi iki ayağı üzerinde yürümekte, kimi de dört (ayağı) üzerinde yürümektedir. allah, dilediğini yaratır. hiç şüphesiz allah, her şeye güç yetirendir. (nur suresi / 45)
ve insanı bir sudan yaratıp onu, neseb ve sihriyyet (sahibi) kılan o'dur. senin rabbin güç yetirendir. (furkan suresi / 54)
sizi basbayağı bir sudan yaratmadık mı? (mürselat suresi / 20)
ayetlerde geçen su kavramı açıklanırken bazı yerlerde bu suyun basbayağı bir su olduğu anlatılmakta, bazı yerlerde ise bu suyun sperm olabileceği savunulmaktadır. bununla birlikte bazı ayetlerde yine su kelimesi geçmekte fakat hiç şüphe olmadan bu "su" spermi işaret etmektedir. bu ayetler;
bir damla sudan yarattı da onu 'bir ölçüyle biçime soktu. (abese suresi / 19)
insanı bir damla sudan yarattı, buna rağmen o, apaçık bir düşmandır. (nahl suresi / 4)
bir damla sudan (döl yatağına) meni döküldüğü zaman. (necm suresi / 46)
şüphesiz biz insanı, karmaşık olan bir damla sudan yarattık. onu deniyoruz. bundan dolayı onu işiten ve gören yaptık. (insan suresi / 2)
insan, bizim kendisini bir damla sudan yarattığımızı görmüyor mu? şimdi o, apaçık bir düşman kesilmiştir. (yasin suresi / 77)
dökülüp atılan bir sudan yaratıldı. (tarık suresi / 6)
görüş ayrılıkları da tam burada başlamaktadır. kimilerince bahsi geçen su, her zaman spermi işaret ederken, kimilerince big bang sonrası içinde hayatın başladığı varsayılan su işaret edilmektedir.
tüm bunlarla birlikte insanın öncelikle topraktan yaratıldığına dair ayetler de mevcuttur;
kendisiyle konuşmakta olan arkadaşı ona dedi ki: "seni topraktan, sonra bir damla sudan yaratan, sonra da seni düzgün (eli ayağı tutan, gücü kuvveti yerinde) bir adam kılan (allah)ı inkar mı ettin?" (kehf suresi / 37)
ey insanlar, eğer dirilişten yana bir kuşku içindeyseniz, gerçek şu ki, biz sizi topraktan yarattık, sonra bir damla sudan, sonra bir alak'tan (embriyo), sonra yaratılış biçimi belli belirsiz bir çiğnem et parçasından; size (kudretimizi) açıkca göstermek için. dilediğimizi, adı konulmuş bir süreye kadar rahimlerde tutuyoruz. sonra sizi bebek olarak çıkarıyoruz, sonra da erginlik çağına erişmeniz için (sizi büyütüyoruz). sizden kiminizin hayatına son verilmekte, kiminiz de, bildikten sonra hiç bir şey bilmeme durumuna gelmesi için ömrün en aşağı ucuna (yaşlılığa) geri çevrilmektedir. yeryüzünü kupkuru ölü gibi görürsün, fakat biz onun üzerine suyu indirdiğimiz zaman titreşir, kabarır ve her güzel çiftten (ürünler) bitirir. (hac suresi / 5)
allah sizi topraktan yarattı, sonra bir damla sudan. sonra da sizi çift çift kıldı. o'nun bilgisi olmaksızın, hiç bir dişi gebe kalmaz ve doğurmaz da. ömür sürene, ömür verilmesi ve onun ömründen kısaltılması da mutlaka bir kitapta (yazılı)dır. gerçekten bu, allah'a göre kolaydır. (fatır suresi / 11)
o'dur ki, sizi topraktan, sonra bir damla sudan, sonra bir alak'tan (embriyo) yarattı; sonra sizi bir bebek olarak çıkarmakta, sonra güçlü (erginlik) çağınıza erişmeniz, sonra da yaşlanmanız için size (belli bir ömür vermektedir). sizden kiminin daha önce hayatına son verilmektedir; adı konulmuş bir ecele erişmeniz ve belki aklınızı kullanmanız için (allah sizi böyle yaşatır). (mü'min suresi / 67)
görüldüğü üzere topraktan yaratılma bahsi içerisinde de her zaman su mevcuttur.
bugün onlarca canlının birbiri ile bağlantısı ortaya çıkarken evrimle yaratılış kavramı gözardı edilemeyecek popülariteye ulaşmıştır. zira yaratmak için sadece "ol" demesi yeterli olan allah isteseydi hiç bir canlı birbirine benzemezdi.
bir diğer önemli nokta ise Allah'ın yaratma işini bitirmemiş ve bu yaratılanları kanunlara terk etmemiş olmasıdır. rahman suresi'de de belirtildiği gibi,
"o, her an yeni tecellilerle iş başındadır.
kısacası allah, daima faal ve ayrı bir iştedir.
ve başka bir kavram ise, Allah'ın yapacağı herşeyi yatkınlık yani mehille yapması ve bununla insanlara ders verir mahiyette olmasıdır. allah'ın tüm yaptıkları belirli bir seyri takip halindedir.
belki de bir araya gelerek bugünkü ekosistemi oluşturması neredeyse imkansız olan olasılıkları aynı anda gerçekleştirmek kimileri tarafından daha etkileyici bulunuyordur. kim bilir...