çinli paleontolog jun-yuan chen'in a.b.d. karşılaştığı, ve birçok bilim insanının muzdarip olduğu sorundur. chen 1999 yılında chengjiang'da keşfettiği sıra dışı fosiller onun yaygın evrim görüşünü sorgulamasına sebep olmuştu. bilimsel bir tavırla seminerlerinde bu eleştirilerine yer verdi. fakat çok az karşı cevap aldı. tepkilerdeki bu sönüklük onu şaşırttı. nihayetinde mihmandarlarından birine problemin ne olduğunu sorduğunda, kendisine abd'de evrime yönelik bu tür eleştirilerin bilim adamlarınca hiç de hoş karşılanmadığı söylendi.
bunun üzerine çin'le abd'de arasındaki farkın şu olduğunu anladığını veciz bir şekilde belirtti: " çin'de biz darwin'i eleştirebiliriz, ama hükümeti eleştiremeyiz; amerika'da ise siz hükümeti eleştirebilirsiniz, ama darwini eleştiremezsiniz.
bu yasakçı zihniyet sadece abd ile sınırlı olmadığını,dünyanın birçok emperyalist ülkesinde baskın ateist zihniyetin, sorulmasına bile tahammül edemedikleri sorundur. şöyle ki, "evrime inanmadığını iddia eden bir kişiyle karşılaştıklarında, onu mutlak suretle cahil, aptal, deli veya kötü niyetli olduğunu iddia etmeleri de nasıl bir zihniyette sahip olduklarını da gözler önüne seriyor"
john lennox "dawkins'in 'doğal seleksiyon' sadece hayatın formunu değil onun varlığını'da izah eder, iddiasının doğru olup olmadığı, sorusunu sormak çok tehlikelidir, diyor ve akabinde, o kadar tehlikelidir ki ışık hızının kararlığını sorgulamak gibi devrim niteliğinde bir şeye kalkışmanın sonucu bile; neo-darwinci sentezin belli başlı özeliklerinin geçerliliğini araştırmaya cüret eden bir insanın başına gelebilecek fırtınanın yanında hiç kalır." diyor.
gerçekten de bu soru dawkins'in damarına öyle fena basmıştır ki, onu bir mutlağa olan inancını ilan etmeye zorlamıştır. kaynak *