öncelikle evrim bir "inanış şekli" değil; yani evrime karşı çıkanların "inançları gereği" karşı çıkıyor olmaları, evrimi bir inanç şekli yapmaz. zaten asıl ayrım noktası da burasıdır; evrim "bilimsel bir teori"dir, bilimsel temellere, deneylere, araştırmalara, yaklaşık bir buçuk asırlık, kontrollü çalışmalara dayanır.
bilimde bir görüş vardır, "bir teori kanun olmadığı sürece mutlak doğru değildir", "yanlış olabilir", "değiştirilebilir", "geliştirilebilir". evrim teorisi ise geçtiğimiz yüzyılda "fazlasıyla geliştirilmiş" ve sağlam temellere oturtulmuştur. bu bir "inanç" değildir, bir "realite"dir...
örnek: okula gitmemin "inanmakla" bir ilgisi yok; ben okula gidiyorum, bu bir "gerçek"... *
bir de teori olması "sallamasyon" olduğu anlamına gelmez, zira "hücre teorisi" dediğimiz, ilkokuldan beri bize gösterilen hücrenin zarı, yapısı ve organelleri de halen teori olmasına rağmen bugün, biyoloji biliminin %99 u bu teori üzerine kurulmuştur...
dini öğretileri, "ruhani" yapıda oldukları ve "inanışla alakalı" oldukları için, sorgulayıp yargılayamadığımız gibi, bilimsel olarak açıklayamayızda, bu da bilimin ve dinin farklı boyutlarda olduğunu gösterir, aynı temel üzerine oturtulamazlar.
"inanan inanır inanmayan inanmaz" diye bir şey yoktur; "evrim teorisinin geçerliliğini öngörenler" vardır -ki bunlar dinsiz kişilerdir haliyle- , bir de "dine inanlar" vardır...
yani asıl konu "evrime inanıp inanmamak" değildir; asıl konu "dine inanıp inanmadığımızdır"...
kavramları birbirine karıştırmak demektir. evrimi dinlerin karşısına koyup da sanki bu dinlere mensup olmayanların inancıymış gibi lanse etmek yanlış. evrime inanmak diye bir şey yok, evrim kanıtlanmış tezlerden meydana gelen bilimsel bir teoridir. bilimsel olan bir şeye inanmak diye bir kavram olmaz.
Bu bir kuramdır. Zamanla hataları çıkabilir üstüne düzeltmeler yapılabilir. Evrim teorisi okunması gereken bir konudur. Bir çok canlı mekanizmasının gelişimini anlamamıza yardımcı olur. Sadece evrim teorisine meşhur maymundan gelen insan fotosuna bakıp değerlendirirseniz yanılgıya düşersiniz. Maymunlar insanların kuzeni denebilir. Bir çok somut örnek barındırır içinden evrim teorisi.
Balinaların arka ayakarı, yarı taş yarı balık canlılar.
bize yakın aklıma gelen örneklerden: yirmi yaş dişlerinin işlevini yitirmesi, safra kesesi gibi.
Teoride aynı zamanda milyarlarca yılın ardındaki hayatta kalma mücadelesi ve gelişimidir. Çok çok fazla konu ve başlık ve alt konular var ama baya kabaca böyle durum.
Sıkılmazsanız okuyun tavsiye ederim.
hayal kırıklılığına uğramaktır.
yllar önceydi...sanki beraber açmıştık gözlerimizi çocukluk arkdaşımla...ilkokul,orta okul derken lisede ayrıldık.ama yine günün 4 saati bitlikteydik.cok seviyorduk birbirimizi,cok şeyi paylaşırdık,taraf olduğumuz hiç bi mahalle maçı yok idi.okuldan cıkınca önlükleri çantaya sokar,eve gidip annemizin fırında pişirdiği o güzelim ekmeğin üzerine tere yağı sürer,top oynardık fındık bahçesinde.hoş günlerdi.hep içimizde yer etti o günler.sonra ne olduysa elimize geldi kazandınız belgesi.artık üniversiteliydik ikimizde.fakat ayrılacak olmak zordu.birimiz memleketin en soğuk yeri erzuruma birimiz en sıcak yeri antalyaya düşmüştük.ünal yarımağan ayırmıştı bizi.ilk sene cok görüştük,sonra bu giderek azaldı ve sadece bir telefona bakar oldu.artık bir birinin yüzünü bile unutmuş olduk.sonra su facebook davası cereyan edince;bi bakayım vardır belki dedim.bi de ne göreyim biizmki olmuş top.insan evrim geçirse böle olmazdı.hayretler içinde kaldım sonra darwin geldi aklıma arık evrime inamaya başlamıştım.cocukluk arkdaşınızın sizin üzerinizde nasıl bir etki yapabileceğinizi düşünün artık.
evrim teorisinin ne olduğunu bilmeyen, bilimden zerre anlamayan insanın kullandığı kalıptır.
bilmeyen, anlamayan, basmayan için ısrarla (bkz: evrim teorisi).
sevabına edit: birincisi, evrim teorisi adı üzerinde bir teoridir ve bilmeyenler bilsinler, bilimsel bir teoridir. evrim teorisi üzerinde serbestçe fikir beyan eden arkadaşları, kuantum teorisi, relativite ve termodinamik üzerinde de fikir beyan etmeye çağırıyorum. hazır elleri değmişken öklid dışı geometrilerin ihtimali ve dinen caiz olup olmadıklarına da değinsinler bir zahmet. bilimsel bir teoriyi dini manada açıklamaya çalışmak ucubeliktir (rasyonel bir kavram dogmalarla açıklanamaz). adı üzerinde bilim bu, bilimde bilirsin veya bilmezsin, inanmak söz konusu değildir. sonuçları itibari ile bilimde inanç yoktur işin özü.
Teorik olarak yanlış bir başlıktır (düşüncedir). Neden:
(okumaya üşenenlere özet sonda. Ona da üşenen varsa Özetin özeti en sonda.)
inanmak kavramı karşılık beklemeden yapılan ve net bilgi gerektirmeyen bir kavramdır. içten gelir. Ve 'inanıyorum' dediğinizde neden diye sorulmaz. Çünkü bunun bilgisi olmaz. Ki bu yüzden bütün dini sistemler ve mitler inanç başlığında toplanır. Soyuttur yani soyut. Örneğin iyiliğe inanıyorum dediğinizde benim size neden diye sormam boş olur. Çünkü çilekeş bir hayatı yaşayan kişiysem size hassiktir oradan derim ve siz iyiliğe olan inancınızla kalırsınız. Bu sizin inancınızdır. Tanrı kavramı da böyledir. Varlığına inanmak istedikten sonra, buna delil olarak onlarca madde sayabilirsiniz. Aynı şekilde yokluğu için de öyle. Yani insan neye inanmak isterse beyni o yönde kanıtlar arar.
Gelelim evrime inanma kısmına. Evrim bir inanç sistemi değildir. Evrim; hiçbir bilimsel ret almamış, aksine öne sürüldüğü ilk tarihlerden beri güçlü kanıtlarla bilimsel bir gerçeklik kazanmış bir teoridir.(teoriyi hâlâ kanıtlanamamış bilgi olarak bilenler kendine benden bir çay koysun) hiçbir gerçek, kendisine inanan bir kitle beklemez. Gerçek vardır. Ya o gerçeğe götünü dönersin ya da seve seve kabul edersin. Etmezsen gerçekler yoktur anlamına gelmez. Kabul etmediğinle kalırsın. Mesela dünya bal gibi de 24 saatte dönüşünü tamamlıyor. Sen koltuğunda beyaz atletinle tv izlerken "banane lan dünya dönmüyor. Dönse duramazdın" desen de dönmeye devam edecek.
Özet:
evrim inanç değildir bilimsel bir gerçektir. O yüzden ya kuyruğunuzu bacaklarınızın arasına sıkıştırıp kaçarsınız ya da seve seve kabul edersiniz. inanmıyorum deme lüksünü size vermez.
Özetin özeti:
Gerçekler demokrasiyle belirlenmez,vardırlar ve bulunmayı beklerler...
aslı evrimi kabullenmek olan çarpıtılmış cümledir... bu kabullenme sonucu doğaya ve içinde bulunan her organizmaya karşı hoşgörü sahibi olunabilir... evrimi kabullenmek insanı dinginleştirebilir ve duyarlılığını arttırabilir...
edit: daha doğrusu darwin' i desteklemek bunları sağlayabilir...