içinde bulunduğum gruptur. hayır kuranda evrime inanan dinden çıkar yazmaz ki? bir evrim vardır ve bunu allah yapmıştır kuranda adem peygamberin bir günde değil 40 yılda yaratıldığı yazar. belki 40 yıllık süre bir evrim süresi? belki adem evrim geçirdi? belki tanrı evrim ile yarattı insanı?
ilk insanlar olan hz.adem ile hz. havvanın milyonlarca yıllık evrim sürecinde halklar arasında ilk insansı özellikler gösteren canlı olmadığını kim inkar edebilir ki ?
rahman suresi 29 uncu ayet üzerinde biraz düşünmüş olabilirler, aynı zamanda evrim teorisini inanç/inançsızlık eksenine indirgemeyen uygar ve o düşünsel olgunluğa erişmiş insanlardır. ha bi de inanan değil, doğruluğunu kabul edendirler büyük ihtimalle. teoriye inanılmaz; teori teoridir; %100 aksi ispatlanana kadar kabul edilmeye ya da bulgularından kısmen veya tamamen faydalınılmaya devam edilir.
evrim teorisi hakkında en ufak bir fikre sahip olmayan müslümandır. Kimseyi suçlamıyorum bu teori eğitim müfredatı dışında kaldığı için bilinmiyor,kaldı ki evrim teorisinin dinamiklerini anlamak, makro zaman boyutunda düşünebilme kabiliyeti, önyargısız bakış sahibi olmak herkesin harcı değil. o yüzden çok kısa ve net geliyorum. evrim teorisi tüm dinlerin yanlışlığının kanıtıdır. hem ona inanıyım hem bundan faydalanıyım diyip kendinizi küçültmeyin. neye inanıyosanız sonuna kadar onun arkasında durun.
dipnot: bilimsel teorilere inanılmaz. bilimsel teoriler kabul edilir. evrim teorisini kabul eden kişi eğer teoriyi gerçekten özümsemişse tüm dinlerden kendini soyutlamış demektir. dolayısıyla böyle bir kavram olmamalı.
evrim'e inanmak diye bisey soz konusu degildir. evrim mekanizmalarini ogrenirsin ya da bilmezsin. ancak darwin'in ortaya attigi bu mekanizmalarin yasayan seyleri ortaya cikarmasinda ve prokaryotlardan insana kadar canlilari degistirip gelistirmesinde ne kadar etkili oldugunu tartisabilirsin. kimini ikna eder, evet evrim mekanizmalari yasam yokken milyarlarca yil sonra memelilerin ortaya cikmasina yetiyor der. kimi de hic ikna olmaz. ben dahil bazi insanlar da kismen ikna olur. ben molekuler biyoloji mezunuyum ve rahatlikla soyleyebilirim ki muslumanim. benim icin her ne kadar evrim mekanizmalari bilimsel mantiga sahip olsa da, hic bir zaman tam olarak ikna edemedi bir dokunus olmadan bu kadar turun ortaya cikmasina. en basit bir hucrede bile gerceklesen o molekuler yolaklar, tepkimeler her zaman bas dondurucu gelmiistir bana. evrimin bir urunu olabilir mi diyorum, ama yuzde yuz ikna olamiyorum. inandiriciligi cok daha assagilarda kaliyor. yasayan seyleri bu denli degistirmesine bile ikna olamazken, yasamin baslamasi benim icin tam bir mucize olarak kaliyor. yaradilis ayetlerini tam olarak anladigimiz da soylenemez. cok da bilgim yok aslinda kur'an da gecenlerle ilgili. evrim dersi ve aldigim diger tum derslerde, molekuler genetik, biyokimya, evrim mekanizlari uzerinden kurduk tum fikirlerimizi. su an bir evrimciden daha ikna edici konusabilir ve hatta baskalarini da dinden cikartabilirim. boyle bi altyapim var. ancak kendimi ikna edemiyorum. mekanizlarina karsi sonsuz saygim olmasina ragmen, ikna olamiyorum. bu beni evrime inanan bi musluman yapar mi bilemem.
evrimi reddetmeyen müslümandır. mantıklı olanı yapandır aynı zamanda. zaten kuran, türlerin kendi içindeki evrimini hiçbir zaman reddetmemiştir. eski insanların uzun yaşam süreleri, iri cüsseleri, erken olgunlaşmaları vs. bunlar kuranın kabul ettiği şeylerdir. evrim teorisiyle ayrıldığı nokta, türler arası geçiş üzerinedir. bunu kabul etmesi beklenemez. zira kendi felsefesiyle ters düşer kabul ederse. tanrı tüm canlıları yaratmıştır. bu canlılar oluşmamıştır, yaratılmıştır. eğer türler arası geçişi kabul ederse tanrının yaratma özelliği ortadan kalkacak ve haliyle tanrı gereksizleşecektir. o yüzden bu konudaki red anlaşılabilir. ancak hâlâ her türlü evrimi reddetme gayretinde olan angutlar var ki, onlara laf anlatılmaz. zira kalpleri mühürlü gözleri perdelidir onların.
evrimi reddetmek bilimi reddetmektir. o yüzden, kişi neye inanırsa inansın, bilimle ters düşmemelidir. en azından belirli bir iqnun üzerindekiler. bilimle ters düşen fikirler için ; (bkz: skolastik dönem).
beyninin içinde fillerin çift kale maç yaptığı insanın dilemmalar patlaması içerisinde ortaya koyduğu olanaksız durum. (tabii ki burada evrimden kasıt darwin'in ortaya attığı teori ise)