insanlarla maymunların genleri %99 oranında benzerdir, bunu bilmeyen islam tanrısı kitabında insanlara yaratılmışların en şereflisi derken kâfirleri ise aşağılık maymunlara benzetmiştir.
sadece bu bile dinlere inanmamak için yeterlidir.
bir tanrı varsa onu da bilim bulacaktır ve bunun insanların günümüzde ve geçmişte inandığı tanrılara hiç benzemeyeceğini bilmek için uzun uzun düşünmeye gerek yok.
Ben 14 yaşında bir Müslümanım. Çevremde kimse evrime inanmaz. Biyoloji öğretmenlerimiz bile inanmaz. Hatta "evrim varsa maymunlar neden insan olmuyor" derler. Fakat ben evrim teorisini 12 yaşımda öğrendim ve birkaç ay inkâr edip sonrasında hemen inandım. Hiç zor da olmadı, çünkü gerçekliği inkâr etmenin bir mantığı yok.
bilimin gelişmeye devam etmesiyle birlike ileride bilinmezlerini de açıklayacağı, mesela ilk varlığın oluşumu gibi, o umarım açıklanabilirdir, inceledikçe insanda doğaya karşı bir hayranlık uyandıran ilginç süreç.
Evrim biyolojinin tutkalıdır. O olmadan her şey eksik kalır. Ne yazık ki günümüzde kamuoyunda din adına konuşan kişiler sözde inançlarını korumak bozmamak için amansızca evrimi reddetmektedir ancak sadece güneşi balçıkla kapatmaya çalışmaktalar ve evrimi bilen kişiler için islamı komik duruma düşürmekteler. Şahsi kanaatim Ademin bir arketip olduğu yönünde. Cennetten "düşman olarak" düşme, diğer melekelerin secde ederken ne hikmetse sadece iblisin secde etmemesi, topraktan yaratılma gibi anlatılar mircae eliade gibi yazarlar üzerinden bir mitoloji kültürü yaratılınca anlaşılabilecek şeyler ve en önemlisi geçmiş müçtehidler müfessirler bilgi birikimi ve çağ toptan değişmişken benim Kuran yorumuma ipotek koyamaz. Hz peygamber bile.
birdenbire olmayan, zaman içinde ve doğal biçimde, kendiliğinden ve sürekli olarak, evre evre olan gelişim, ağır ağır ve kendiliğinden olan niteliksel ve niceliksel değişme süreci.
Morfoloji, filogenetik, ontojeni, gelişim biyolojisi, biyocoğrafya, fizyolojik kalıntılar, türleşme, karşılaştırmalı anatomi, yakınsak fenotipler, jeolojik stratigrafi, kladistik, fosil kayıtları, atavizmler, genomik, ünlü E. Coli deneyi, DNA dizilimi, endojen retrovirüsler, psödogenler, endemizmler ve avida simülasyonu ve daha pek çok olgu bunun kanıtıdır. Ve pek çok bilimsel yargı ve buluş yine evrim ile ortaya çıkmıştır. Buna karşı çıkanlar , bütün bu buluşları utanmadan kullanırlar. Yaptıkları tek eziyet, ülkesinde bunları öğrenmeye çalışan şanssız insanlaradır.
gelecek sefer evrimi gösteren kanıtlar sıralamanızı istediklerinde kendi vücudunuzu örnek gösterebilirsiniz: bilekleriniz, kulak kaslarınız, üşüyünce tüylerinizin diken diken olması ve elbette kuyruksokumunuz evrimi kanıtlayan en bariz göstergeler arasında.
evrim teorisi kanıtlanmış bir teoridir ve evrim gerçektir. biz insanlar vücudumuzda atalarımızdan kalma birçok anatomik özellik taşıyoruz; ama bunların bir kısmını artık kullanmıyoruz. yine de evrim sayesinde pek kullanılmayan dokular ve organlar dna ile kuşaktan kuşağa aktarılıyor, bedende varlığını sürdürüyor.
örneğin 20 yaş dişini atalarımız değirmenin icat edilmediği yıllarda, 10 bin yıl öncesine kadar sert tahılları çiğnemekte kullanıyordu. artık bu dişler sadece ağrı yapıyor. diş etlerimizi yararak dışarı çıkmaya çalışırken genellikle diş ağrısına yol acıyor.
buna apandis de dahil: körbağırsak üzerinde yer alan apandis eskiden atalarımızın yedikleri gıdaları açlığa karşı içlerinde saklamasını sağlıyordu. artık böyle bir işlevi yok; tersine apandisite (iltihaplanmaya) ve apandisitin patlanmasıyla hayati tehlikeye yol açabiliyor.
evrim eskiyi çöpe atmıyor
yine de vücudumuzda yer alan ve evrimi gösteren bütün anatomik izleri kalıtımsal gen aktarımı olarak düşünmemeliyiz. apandis içinde barındırdığı iyi huylu sindirim bakterileriyle hayat kurtarıyor. kolera gibi hastalıklardan sonra bağırsak florasını yenileyerek sindirim sistemini yeniden başlatıyor.
1. gelelim bileklere
hemen elinizi çevirin ve bileklerinize bakın. elinizi yumruk yapıp hafif yukarıya büktüğünüzde tam bileğinizden geçen tendonu görüyor musunuz? görmediyseniz sorun yok; çünkü insanların yüzde 10-15’inde bu tendon yok (bazılarının tek elinde var).
söz konusu tendon palmaris longus denilen bir kasa bağlanıyor. ancak, günümüz insan anatomisinde bu kasın yeri bulunmuyor. bazı insanlar bu kas olmadan doğuyorlar; ama eksik kas onların kapının kolunu kavramasını, otobüs demirlerine tutunmasını veya torbayı yerden kaldırmasını zorlaştırmıyor.
öyleyse nereden çıktı?
3,5-4 milyon yıl önce ağaçların dallarında yürüyen atalarımız elleriyle dallara daha sıkı tutunmak için palmaris longus kasını kullanıyordu. bugün de lemur ve kuyruklu maymunlar kullanıyor. nitekim evrimi gösteren kanıtlardan biri de vücutta hemen hiçbir şeyin çöpe atılmadığıdır. bu kasın genlerini kalıtımla aktarılıyor. belki gelecekte tekrar işe yarayacaklar.
--- spoiler ---
doğanın kanunudur. neden ve nasıl olduğunu açıklamak ise teoridir. biten bir şey değildir. sürekli devam eder. en zekinin veya en güçlünün değil şartlara en iyi uyum sağlayanın hayatta kalacağını söyler. bilimin zirve buluşlarından biri.