bilimsel metod'dan bihaber kişilerin, "ama evrim teorisi ispatlansa kanun olurdu" gibi lise düzeyi bilgilerle, umutlanmasıdır ancak.
öncelikle teori ve kanun kelimelerinin bilimsel anlamları nelerdir bunları bilmek gerek. teori demek, sadece "ispatlanmamış varsayım" demek değildir. deney ve gözleme dayalı bilimlerde kanun diye bir şey yoktur, sadece teoriler vardır. bu teoriler doğadaki olguların işleyiş mekanizmasını araştırır.
evrim, doğada gözlemlenebilen bir olgudur. evrim teorisi ise, evrim olgusunun işleyiş mekanizmasını inceler. evrim teorisi yanlışlanabilir, üzerine yeni şeyler eklenebilir ya da tamamen farkli bir teori ortaya konabilir. bilim insanlarının ve evrim teorisinin amacı "doğada evrim var mi" diye araştırmak, onu ispatlayıp kanunlaştırmak değildir ki evrim doğada gözlemlenebilen bir olgudur zaten, tipki yerçekimi gibi. evet "yerçekimi" dedik, "hadi lan ordan yerçekimi kanundur" diyenleri duyar gibiyim, onlara burdan el sallıyorum.
yerçekimi de tıpkı evrim gibi doğada var olan ve gözlemlenebilen bir olgudur. yani yerçekiminin var olduğunu hepimiz biliriz. yerçekiminin işleyiş mekanizmasını araştıran olaya "yerçekimi kanunu" denmiyor çünkü deney ve gözleme dayalı bilimlerde kanuna yer yok.
yani kısacası;
yerçekimi = olgu , yerçekimi teorisi = yerçekimi olgusunun çalışma mekanizmasını açıklamaya çalışan teori.
evrim = olgu, evrim teorisi = evrim olgusunun çalışma mekanizmasını açıklamaya çalışan teori.
anlayacağınız "evrim teorisi" hiçbir zaman "evrim kanunu" olmayacak.
evrim bir doğrudur onun kanun olup olmaması yahut teori olması pek ilgilendiren bir nokta değildir. teori bir olguyu araştırma durumuda değildir teorik bilgiler mateatiksel yaht sistematik denklemlerle açıklanabilen ama gerçek hayatta uygulanışı zor olan bilgilerdir. yerçekimi kanun olmasının sebebide budur sistematiğe dökülmüştür matematiksel bir formülü vardır ve pratikte yani gerçek hayatta uygulanabilirliğide vardır. bu yüzden yerçekimi yasasıdır. evrimde bu yüzden teori kalacaktır çünkü evrimin oluşması için milyonlarca yıl geçmesi gerek yahut bir kaç saniye her an ypıaln her hareket aslında evrimi bir adım daha ilerletiyor ama değişim sadece milyonlarca senede bir çözüle biliyor. burada saçma sapan bir türkçe hata ile kalkıp bilim dünyasına bir çığır açmaya çalışmak ise tamamıyle ahmaklıktır.
bahsedilen "yerçekimi kanunu" sadece, değerler arasındaki ilişkinin kağıda dökülmüş halidir ve tekrar ediyorum yerçekiminin tüm dinamiklerini, nasıl çalıştığını açıklamaz. zaten bilimin de amacı kesin, değiştirilemez kanunlar koymak değildir. gerçekleri gözlemleyip çalışma sistemlerini anlamaktır. senin kalkıp da burda "yerçekimi olgusunun" dinamiklerini ve mekanizmasını araştıran ve bilim için çok önemli sayılan teorilere* bir hipotezmiş gibi yaklaşıp, gerekli kanitları olduğunda "kanun" olacak demen tamamen ahmaklıktır. deney ve gözleme dayalı bilimde kanun olmaz.
bir teorinin kanun olabilmesi için o olayın tekrar tekrar gözlenmesi gerekmektedir. evrim denen sürektede binler yıllıkce bir süreç olduğunu göz önüne alırsak şimdilik(!) kanun olamaz.
ayrıca;
şunu unutmamak gerekir ki bir zamanlar yerçekimi teoriside yer çekimini açıklamaya çalışan bir teoriydi.
hala anlamamakta ısrar edenler var bu konuyu. bilimsel bir teorinin tekrar tekrar gözlendikten sonra kanun olması gibi bir durum söz konusu değildir. burda bahsedilen teori bilimsel teoridir(kuram).
ayrıca;
şunu unutmamak gerekir ki newton'un yerçekimi teorisi eksikleri olan bir teoriydi, einstein da geliştirerek, günümüzde en çok kabul gören bir teoriyi ortaya attı.
(bkz: genel görelilik kuramı)
teorinin kanun olacak bir formülizasyonlar bütünü olduğunu sanmakla gelişen yanılgı.
teori kanun olmayı bekleyen bir şey değildir. teori ayrıdır kanun ayrıdır. ilkokul bilgileri burada işe yaramaz yani.
Teoriler asla yasaya dönüşmezler. Teoriler bilimsel gerçeklerin açıklanmasıdır.
Evrim teorisi yasa OLMAZ, Çünkü bir canlının nasıl evrim geçireceğinin kesin kuralları yoktur, değişkendir.
bilimsel anlamda teori günlük hayatta kullandığımız tahmini anlamına gelmez karıştırmamak lazım, bilimde teori demek bir bilimsel gerçeği açıklamaktır, ve bu açıklamadan yola çıkarak yeni bilimsel gerçekler keşfedebilmektir. eğer evrim bir bilimsel gerçek olmasaydı bugün genetik ve biyoloji dalındaki ilerlemelerimiz gerçekleşemezdi, hepsi evrim gerçeği üzerine inşa edilmiştir günümüzde.
evrim teorisi ise evrim'in (yani bir gerçek olan evrimin) nasıl gerçekleştiğini mekanizmasını açıklamaya yarar, bu mekanizma yanlış tanımlansa bile bu evrim gerçeğinin olmadığı anlamına gelmez.. yani bir kar tanesinin nasıl oluştuğu yanlış olarak açıklanırsa bu elektrostatik çekim kuvvetlerinin iş başında olduğu gerçeğini değiştirmez...
sanmak değil, olması için savaşmaktır. bazıları döve döve kabul ettirmek istiyor maymundan geldiğimizi... hiçbir fikre karşı olmak bu kadar büyük tepki çekmiyor.
mesela ben çıksam şurada desem ki, "izafiyet teorisi yalandır" kimse dönüp bakmaz. ama evrim teorisi yalandır dedin mi, kıyamet kopuyor. neden, evrim teorisi, izafiyet teorisinden daha mı gerçek?
alakası yok. "ben maymundan geldim" dedin mi, tamam zaten. iyi ve kötü bir şey kalmıyor.
umut beslemektir. teori, o vakte kadar yanlışlanamamış hipotez demektir. yani evrim teorisi bu vakte kadar yeni bulunan bulgularla çürütülemediği için hala vardır. eğer evrim teorisini yanlışlayacak bir şeyler bulunabilseydi evrim teorisinin postulatlarını değiştirmek gerekecekti. evrim teorisini kesin olarak destekleyecek bulgular da bulunamamıştır. ama sonuçta bu bir görüştür. bir görüşü ileri sürmek için illa ki bir kanıt göstermek gerekmez. "bence böyle olmalı" demek yeterlidir. ama görüşü çürütmek için o görüşü yanlışlayacak bir şeyler öne sürmek zorunludur. "bence de böyle olmalı" deyip işin içinden çıkılmaz. ve bilinenin aksine eğer evrim teorisi doğrulanacak olsaydı, bütün yönleriyle, kanun olmazdı. hatta bu iki kavram arasında bir bağ bile yoktur. acı ama gerçek.
teori: çok sayıda gözlem ve deneylerle desteklenebilen bir hipoteze teori (kuram) denir. bir başka deyişle teori kökleşmiş bir hipotezdir.
açıklamada çok sayıda deneyle desteklenen diyor. evrimde bir teori olduğuna göre demekki çok sayıda deneyle desteklenmiştir.
ancak ülkemizin yobaz cahilleri olayı çözmüş evrimi çoktan çürütmüşlerdir.
teoriler neden kanun olmaz çünkü iddia edilen şeyin bilim adamları tarafından tekrar tekrar ispatlanması gerekir ancak evrimde zaman milyon yılları kapsar yani bir bilim adamının 70-80 yıllık ortalama ömründe 3 milyon yıl süren kanatların pençelere dönüşmesinin ispatlanma şansı yoktur.
birde sizin karşılık olarak inandığınız yaradılış ın ne olduğunu düşünürsek bilimsel bir gerçeklilik taşımayan bir hipotez bile değildir olsa olsa efsane olabilir.