savunucularının eleştirdikleri yaratılış teorisini savunanlar kadar inançla beslenmesi ve evrimin bilimsel bir teorsi olmaktan çıkıp ateizmin propagandası haline gelmesi.
evrim, canlı türlerinin nesilden nesile kalıtsal değişime uğrayarak ilk halinden farklı özellikler kazanması. bu teoriye göre hayvanlar, bitkiler ve dünya'daki diğer tüm canlıların kökeni kendilerinden önce yaşamış türlere dayanır ve ayırdedilebilir farklılıklar, başarılı nesillerde meydana gelmiş genetik değişikliklerin bir sonucudur.
yaratılış terosi ise her canlının ayrı ayrı yaratılmıştır ve bir türdeki değişimler o tür içinde kalır, bir tür başka bir türe dönüşmez.
bu ikisini birleştiren bünyelere değinmek bile istemiyorum.
evrim bir teoridir ve kanıtlanmış değildir, kanıtlanmamış olması kanıtlanamaz olmadığını göstermez ama sadece bir teoriyi gerçek gibi düşünmek buna inanmaktır. bu teoriyi sunan bilimde olsa kanıtlanamayan bir şeyin gerçek olduğunu düşünmek inanmaktır. senden bir başkası bir yaratıcıya inanıyorsun sen herşeyin kendi kendine geliştiğine. ortak nokta inanç.
evrime başarısız diyen karşısında beni bulur. Ulan bugün bile dünyanın farklı yerlerinde yaşayan aynı tür kuşların bulundukları ekolojik ortama göre gagaları şekil almıştır.Bunun nedeni yiyeceklere kolay ulaşabilmeleri içindir. onu geçin geçin aynanın karşısına vücudunuzdaki kıllara bir bakın;alakasız yerlerde duran alakasız kıllara. bakın onlara ve evrimin uzantısını görün. yada çağımızın sorunu olan erken boşalmanın neden gerçekleştiğini bir araştırın. evrim gözünüzün önünde duruyorken nasıl bu kadar kör olabiliyorsunuz?
teoriyi savunanların teoriyi bilimin dışına çıkararak tartışılmayan bir teori haline getirmeleri, savunucuları tarafından koşulsuz doğru kabul edilmesi hatası, sürekli değişkenliği vaat eden bir teori olması, sürekli kendisini yenilemesi gibi bir avantajı kovalaması, son olarak en önemli etken, yaratıcıyı inkar edenlerin istismar alanını açması.
boş kümedir. "kutuplarda buz olmamasının sebepleri", "futbolun sevilmemesinin nedenleri" gibi.
evrim teorisi, oldukça başarılı bir teoridir. modern biyoloji evrim teorisi üzerine temellenmiştir ki onu oradan çekip çıkartırsanız canlılara dair bildiğimiz ne varsa baştan şekillendirmemiz gerekir.
ha, başarı kriterin anlayıp anlamamaksa bilemem tabi.
allahı reddetmesi, bizimde onu reddetmemize sebep olmuştur.
eğer "allah yaratırken evrimi vesile kıldı" iddasıyla çıksaydı, daha mantıklı olabilirdi ve destekçisi daha fazla olurdu kanımca. allah yoktur diyen bir teorinin başarılı olması zaten düşünülemezdi.
"cennette iken sen git yasak elmayı ye ceza olarak dünyaya gönderil böylece hayat başlasın"
veya "çamurdan yarattık işte yaw.. kimini killi çamurdan yarattık, kimini kireçli o yüzden insanların kimi beyaz oldu kimi siyah kimi kızıl" veya daha eskilere antik yunana gidersek "dünya bir tepsi şeklinde kocaman bir boğanın boynuzu üstünde duruyor, depremlerde bu boğa kıpraştığı zaman oluyor"
tarzı açıklamalar zaten bırakın teori olmayı, her hangi bir tarafından tutacak mantıklı bir tarafı olmadığı için düşünmeye bile gerek duyulmayan konulardır. zaten din de bu yüzden düşünmeyin, inanın der.. *
düşünecek olursak adem ile havva cennete nereden gelmişti. hadi o neyse de cennette yasak elma ne arıyordu. çamurdan yarattıldı isek çamur nereden geldi.
veya yaratıyorsa neden bizi yarattı. canı mı sıkıldı da insanlığı yarattı?
boğa ile tepsi konusuna girmiyorum. o zaten uzaydan fotograflar cekıldıgınde ıspatlandı. dıgerlerını malesef ispatlayamıyoruz.
bazı insanların anlamakta güçlük çektikleri olgu.ortada evrim açmazları olduğunda da bu iş , "çamurculuk ve balçıktan gelme teorisiyle " çözülmüyor.
bilimin işi inancı ispat değildir.evrim teorisi , tek hücreliden beri canlılığın evrimini anlatır.ancak , dogmalar bununla çeliştiğinde, evrimin teorisinin yapacak bişşeyi yok.çünkü amacı dogma ispatı değil.
başarısız değildir, sadece canlıların çeşitliliğini bize tam olarak açıklamakta yetersizdir.
bu sözlükte uzun ve bilgi içerikli yazıların okunmadığını bir kez daha gördüm. farklı kaynaklardan türkçeye çevirip emek verip yazmama rağmen kimse okumuyor sonra cahil saldırısı yapılıyor. bin kitabın bilgisi, arapça bir tane kitabın cümleleri tarafından yok sayılıyor, ilginç...
bir kez daha deniyorum şansımı evrim/izafiyet/yerçekimi hakkında (#5369362)
ve teori/hipotez/bilimsel kanun arasındaki farkı bilmeyen yaratılışçılara (#5370130)
evrim doğada var olan, varlığından kesinlikle çelişkiye düşemeyeceğimiz bir ilerleme mekanizmasıdır.
evrim teorisi ile bu olayı/olguyu açıklamakta kullanılan bilimsel çıkarımların tümüdür. mekanizmayı açıklamakta tamamen yetkin olmayabilir ama bu tek bir anlama gelir. teorinin olan biteni anlatmakta açıklamakta yetersiz kaldığı. bu yetkinsizlik evrim yoktur anlamına gelmez.
bilimsel düşünce ve bilimsel yola göre de bir gün evrim teorisinin şu anki hali ile tamamı ya da bir ksımı çürütülebilir. ama o gün lduğunda ki aslında hergün olmaktadır bu, kimse evet abi evrim yok diyip işi gücü bırakıp notlarını yakmayacaktır. çünkü bilimsel yöntem evrim teorisini çürüttüğünde yerine evrimi açıklamak için daha yetkin başka bir şey koymuş olacaktır.
ve o yeni şey de varolan evrimi açıklamaya çalışan bir bilgi bir yordam olacaktır.
çürütülmeyen teori bilimsel olarak başarısız değil başarılı olduğu için olmayan sebeplerdir. Defalarca değişik yerlerde söylendiği gibi teori varsayım değildir, ispatlanma ihtiyacı yoktur, çürütülme ihtiyacı vardır. Çürütmedikçe herhangi bir teoriye başarısız diyemezsiniz. Darwin esasen 3 şey ortaya atmış:
- Dünyanın zannedildiği kadar yeni ortaya çıkmadığı ve en az 200 milyon yaşında olduğu (az bile söylemiştir).
- Canlıların önce basit formlarda oluşup sonra karmaşıklaştığını söylemiştir. Ki bulunan tüm fosillerin sayılarına bakıldığında ve yeni fosiller bulundukça bu görüş daha da kuvvetlenmektedir.
- Üreme açısından elverişli/avantajlı özelliklerin diğer nesillere aktarılma şansı arttığı için gittikçe kalabalıklaşacağını; dezavantaj sağlayan özelliklerin yokolacağını söylemiştir ki bu da bir çok deney ve gözlemle desteklenmektedir.
Bu üç temel ifadenin birinin dahi çürütülmesinden önce evrim teorisinin çürütülmesinden bahsedilemez. Bahsedenler, "ben müslümanım kur'an ı kerim allah ın kitabı ama ben namaz kılmasam da günah olmaz" demektedir.
teorinin başarısız olma sebebi değil, ispat edilememe sebebi olmasındandır. zaten teori adı üstünde teoridir. ortaya atıldığı anda yanlış olma ihtimali en az % 50 dir. bunda %100 olması aslında başarılı olduğunun göstergesidir *