evrim teorisi adı üzerinde teori

entry5 galeri0
    1.
  1. türkçesine soktuğum bazı insan yavrularının pek sık kurduğu cümledir, bazı kişilerin konu evrim olunca standart lafıdır.

    neymiş efendim? evrim teoriymiş.

    tdk ya bakalım mı öküzcüğüm? ; "sistemli bir biçimde düzenlenmiş birçok olayı açıklayan ve bir bilime temel olan kurallar, yasalar bütünü, nazariye."

    aaa neymiş? bir bilime temel olan kurallarmış.

    senin bu gün "kanun" olarak bildiğin pek çok şey; ama pek çok şey yani öyle şaka değil, zaten hali hazırda "kuram"dır. yani teoridir.

    cehaletinizden öyle sinirleniyor ki insan, söyleyecek laf kalmıyor bazen.
    5 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. Cahillerin çok sık kullandığı bir yanlış anlamadır aslında bunu uzun bir şekilde yazmıycaktım ama son dönemlerde çok sık ileri sürüldüğü için yazmaya karar verdim.

    Bilimsel anlamda kullandığımız bazı ifadeler sokak dilinde çok farklı anlamda kullanılabiliyor ve bu da karışıklıklara sebep oluyor. Bilim adamları "gerçek" kelimesini "doğrulanmış gözlem" anlamında kullanırlar. Gerçekler ilginçtir ancak çok da heyecan verici değildir çünkü çok fazla gerçek vardır ve bunlar tek başlarına pek fazla işimize yaramazlar. "Hipotez" test edilebilir ifade demektir. "Şu ve şunun arasındaki ilişki nedir?" gibi soru sorup soruyu teste tabi tutarsınız ve sonunda da bu ilişki hakkındaki ifadenizi ya kabul eder ya da reddedersiniz. Hipotezler oldukça faydalı şeylerdir. Teorileri inşa etmemize yardımcı olurlar. Bilimdeki en önemli şeyler ise teorilerdir. Bir bilim adamı için teori demek açıklama demektir. Teoriler gerçekler, test edilmiş hipotezler ya da kanunların mantıklı ve tanımlayıcı bir şekilde bir araya getirilmiş ve düzenlenmiş halleridir. Ve belirli doğa olaylarını anlamamıza yardımcı olurlar. Çoğu kişi teorilerin tahminler ya da önseziler gibi çok da ciddiye alınmaması gereken şeyler olduğunu sanar. "O kadar da önemli bir şey değil" diye düşünürler. Bilimde ise tam tersi. Bilimde en önemli şey teorilerdir.
    maalesef bazı okul kitapları gerçekten başarılı olan teorilerin kanuna dönüştüğü gibi bir yanlış anlamaya sebep oluyor. Sanki iyi olan teoriler kanunlara dönüşüyormuş ve kanunlar teorilerden daha önemliymiş gibi. Bilimsel anlamda "kanun" demek tanımlayıcı bir genelleme demektir. Örneğin termodinamik Kanunları ısının belli koşullar altında nasıl davranacağını söyler. Ya da Mendel'in geliştirdiği kalıtım kanunları. Bağımsız çeşitler kanunu gibi. Teoriler bu kanunları açıklar. Yani bilimdeki açıklama hiyerarşisi genel kamuoyundakinden çok farklıdır. Genel anlayışa göre en önemli şey gerçeklerdir. Sonra kanunlar gelir. sonrada hipotezler ve teoriler. Hipotez ve teorinin yeri bazen değişebilir. Öteki yandan bilimde ise en önemli şey teorilerdir. sonra kanunlar gelir
    sonrada hipotezler. Bilimsel bir açıklamanın belkide en önemsiz kısmı gerçeklerdir. çünkü elinizi sallasanız elli tane gerçek bulabilirsiniz. ve gerçekler tek başlarına hiçbir şeyi açıklamazlar.
    2 ...
  5. 4.
  6. evrim teorisi doğru yanlış kanıtlansın kanıtlanmasın, pek çok yeni keşfe sebep olarak ve farklı bakışlar getirerek yararlı olmuştur. herkes evrim teorisini Darwin'le özdeşleştirir, ama ondan yüzlerce yıl önce islam'ın bilimde altın çağı yaşayan devirlerinde, ibni Sina gibi islam düşünürleri evrim konusunda Darwin'i aratmayacak görüşler ileri sürmüşlerdi.
    0 ...
  7. 5.
© 2025 uludağ sözlük