evrenin şekli

entry7 galeri8
    6.
  1. 5.
  2. kozmik mikrodalga arka plan ışınımı ölçümleriyle yapılan çalışmalar ve kritik yoğunluk gibi birtakım parametrelerin durumu göz önüne alındığında, düz olduğu düşünülen şekil.

    henüz net bir şekilde negatif ya da pozitif eğriliğe sahip olduğunu kanıtlayan bir veri olmamakla beraber, yakın zamanda yapılan bir çalışmada farklı bazı sonuçlara varılmıştı. yine de ölçüm hataları gibi bazı ihtimaller göz önüne alındığında, çalışmanın tekrarlanması, aynı sonuçlara ulaşılması ve farklı gözlemlerle de desteklenmesi gerekiyor. o nedenle şu an için bildiğimiz kadarıyla düz olduğunu söyleyebiliriz.
    3 ...
  3. 1.
  4. 0 ...
  5. 4.
  6. sonsuzdur, bu boyutta sonsuzdur. sonsuz olmasa kara delik denilen olaylardan bahsedilemezdi. başka boyutlardan bahsedilemezdi.
    0 ...
  7. 3.
  8. matematiğin ince nakışları, dodecahedron (dodekahedron) şeklini bu muazzam kainata yakıştırıyor.
    1 ...
  9. 2.
  10. evrene sonsuz denilmesinin tek sebebi ışık hızından daha hızlı genişlemesi.
    1 ...
  11. 1.
  12. dünyamızı, güneş sistemini, yıldızları ve burçları, samanyolu galaksisini, ve diğer galaksileri, henüz belirlenemeyen 100 milyon ışık yılı uzaklıktaki cisimleri, ve bilinen en uzak cisim olan quasarları içinde bulunduran; 13,7 milyar ışık yılı çapında olduğu varsayılan evrenin şeklidir.
    bu konuyla ilgili çok fazla görüş ortaya atıldı, çok fazla şekil çizildi.
    fakat elimizdeki bulgulara bakılırsa önümüze 3 yol çıkıyor.

    1. evren sonsuzdur.
    ki eğer böyle olduğunu düşünüyorsak, belirli bir şekli yoktur.

    2. evren, bir ucu sonsuza doğru açılmış bir şekildedir.
    son birkaç yüzyıldır evrenin genişlemesinden bahsedenler, evrenin bir ucunun sonsuza açık olduğunu savunurlar. bu yüzden de megafona benzer bir yapıyı ve ucu sürekli genişleyerek, evrenin yapısı olarak tanımlarlar. yani evrenimiz bir megafona benzer, big bang tan itibaren genişlemiş ve halen de genişleyerek büyümeye devam eder.

    3. evren sonsuz değildir ve kapalı bir şekille çevrelenmiştir.
    insanlara açıklaması kolay ama mantıksız gelen bir durum. ve ilk olarak akla büyücülerin cam fanusunu getirir. ki nasa da evreni video ve görsellerinde bu şekilde betimler. evet evrenin sonsuz değil de sonlu olması insanların düşüncelerini ters düz eder. açıklaması, çizimi, betimlemesi kolaydır ama düşünce boyutu biraz da zordur.
    evrenin kapalı bir şekil olduğunu çoğu insan savunur. ama şeklin neye benzediği hakkında değişik anlayışlar olduğunu görüyoruz. nasa karşımıza üç şekil çıkarır.
    i. düzlem şeklinde bir evren.
    ii. oval, küre şeklindeki eliptik evren.
    iii. eyer şeklindeki, hiperbolik evren.

    matematik yönü ağır basarak olaya yaklaşanlar ise altın orandan yola çıkarak evrenin dodecahedron şeklinde olduğunu savunurlar. mükemmel şekil ve mükkemmel evren. herşeyin sonu olduğu gibi evreninde sonunun olabileceği mantığıyla hareket eder. ki mantıklı gözüküyor. sonuçta allahın bizi farklı bir gezegende yada galakside beklediğini düşünen var mı?
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/282018/+
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük