Astronomide uzaklık 'astronomik birim (AB veya au) olarak bilinir. 1 ab=dünyanın güneşe uzaklığı. ~150 milyon km' dir. Evren hâlâ genişlediği için kesin bir mesafe verilmemektedir. Evet ulaşmak imkansız ama bilmekten zarar gelmez. Işık hızıyla hareket edersek dünyadan güneşe ulaşmamız 8 dakika sürüyor,burdan hareketle hesaplanabilir.
ışık hızını ölçmek için ışığın tanımı yapılması gerekli. ışığın tanımı ise hala açıklanmadığı yalnış bir bilgidir. bu tezi yapan kurum bu başlığı açsa idi ona verecek olan entrym su olurdu. (bkz: başlık sıçma)
şaşırdığım durumdur. bazı partiküllerin ışıktan hızlı hareket edebildiği tespit edilmişti ama evren gibi devasa bir kütlenin ışık hızının üç katı hızla genişlemesi bana çok normal gelmemiştir.
Öncelikle evrenin bir yöne doğru genişlemediğini, yani bir ''doğru'' olmadığını belirtmeliyiz. Evren bir noktadan genişlemeye başladı ve 3 boyutlu bir uzay söz konusu. Dolayısıyla bizim baktığımız gökyüzünün ters tarafında da, baktığımız yöndeki uzaklıkların söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Yani bir yerlerde, uzaklığı 2 katına çıkaracağız; zira gittiğimiz yönün bir de tersine doğru genişleme var. Bu elimizde dursun.
Diğer yandan evrenin ''şişme dönemi'' dediğimiz dönemde, ışık hızının 3 katı kadar bir hızla genişlediği tahmin ediliyor; bu olasılığın dışında, evrenin şimdiki halini alması pek de mümkün görünmüyor (evrenin genişleme hızını, ışık hızının geçilememesi kuralıyla sınayamıyoruz, zira ekstrem bir olgu). Işık hızının 3 katı demiştik; 13,7 milyar yaşındaki evrenimizi 3 katına çıkarıyoruz ve 41 milyar ışık yılı ifadesine ulaşıyoruz. Bugün gözlemlediğimiz hızlanan genişlemeyle beraber, bu ifade 46,5 milyar ışık yılı oluyor. Ardından, elimizde duran (x2)'yi de işin içine katarsak, 93 milyar ışık yılı gibi bir ifadeye ulaşıyoruz.