einstein'in genel gorelilik calismalarindaki denklemlerde buldugu durum. einstein evrenin genisledigini dusunmuyordu. evren onun icin duragan bir seydi. bu yuzden evreni duragan hale getirmek icin gidip denklemlerine uyduruk bir kozmolojik sabit ekledi. birkac yil sonra gozlemlerle evrenin genisledigi kanitlandi. sadece o uyduruk kozmolojik sabit bugun hala ise yarar bir seydir. yani yaptigi bu hata aslinda bambaska bir kapiyi araladi.
herkes hayatında bir kere sormuştur kendisine evren, evrende olmayan bir yere mi genişliyor diye? :Swh Evrenin genişlemesi aslında genişlediği anlamına tam olarak gelmezse şöyle ki her galaksi birbirinden uzaklaşır be yer değiştirir ve uzayın her bir noktası daha da uzun olur. ancak genişlemek için bir merkez olması gerekir. evrende bir merkez yoktur bu yüzden kendi içinde genişler ve bu da evrenin sınırsız olduğu anlamına gelmez. Evrenin ucu bucağı yoktur ama sonsuz değildir. şöyle ki bunu bir balon gibi düşünün. balonun köşesi yoktur ve şiştikçe yüzey birbirinden uzaklaşır ve hatta eğer üstünde bir şey varsa sonsuza dek hareket edebilir çünkü balonun da bir köşesi yoktur. Köşe yoktur ama evren sınırlıdır.
madem kuranda yazıyordu, o halde neden 1929'da hubble evrenin genişlediğini keşfedene kadar hiçbir müslüman bilim adamı çıkıp da evren genişliyor demedi ve bunu ispatlamaya kalkmadı?" diye sorulduğunda nedense cevab gelmez.
cahillerin doluştuğu başlıktır. bigbangin keşfinden önceki kuran çevirileri farklıyken bingbang ile birlikte çeviriler değiştirilmiştir. bigbangten önce göğün genişlemesi ifadesi bulunmamaktadır.
"Biz göğü büyük bir kudretle bina ettik ve şüphesiz Biz (onu) genişleticiyiz.” (Zariyat Suresi: 47)
ek: aşağıdaki ayak fetişi paraz ite cevaben yaşar nuri'nin (ve ilave bazı) kaç yıl önceki mealini de atayım da kendi pisliğini başkasına bulaştırma çabası boşa gitsin.
ek: oo başlığa üşüşmüşler, bu kadar kuduracağınızı bilsem daha önce başlardım bu paylaşımlara.
Göğe gelince, onu biz ellerimizle kurduk. Hiç kuşkusuz, biz, genişleticileriz. ( yaşar nuri öztürk)
Göğü sağlam yaptık, biz genişleticiyiz (kudretimiz geniştir, göğü öyle genişleten biziz). Süleyman Ateş
şimdi gözlemlenebilir evren ışığın bize ulaştığı son nokta. bundan sonrada galaksilerin olduğunu biliyoruz. oranın ışığı bize gelmiyor. bu da evren’in ışık hızından daha fazla bir hızla genişlediğine mi ışaret eder?
bazı bağnazlar hala kuranda bundan bahsedildiğine inanıp ayet sallıyorlar. bakın kardeşim, kuranda evrenin veya göğün genişlediğinden falan bahsetmez. sizi sağlam kekliyorlar, uyanın artık hülyalarda yaşamayın.
"göğün genişlemesi" tabiri teologlar tarafından bilimsel gerçeklerle bağdaştırılmaya çalışılan bir çok ayetten birinin yine eğilip bükülmesi sonucu ortaya çıkan yanlış bir tabirdir.
ilgili ayetin arapçası (zariyat/47)
ve-ssemâe beneynâhâ bi-eydin ve-innâ lemûsi’ûn(e)
sondaki "musiun" kelimesi ayette kilit noktadır. "göğü genişletmekteyiz" anlamının çıkabilmesi için "musiun" kelimesinin sonuna bir هَا(hâ) zamiri gelmeliydi. ancak kelime yalın halde bulunur ve ayetten genel manada "genişlik sahibiyiz" gibi bir anlam çıkarılmalıdır.
ayetin en sağlam 3 kaynaktan meali
biz göğü kudretimizle bina ettik. hiç şüphesiz biz, çok genişlik ve kudret sahibiyiz. (elmalılı hamdi yazır)
ve göğü bir kuvvetle bina ettik ve şüphe yok ki, biz elbette kâdirleriz. (ömer nasuhi bilmen)
göğü kudretimizle biz kurduk ve şüphesiz bizim (her şeye) gücümüz yeter. (diyanet işleri)
bu ayet kuranın bilimsel yönden en büyük mucizesi, müslümanların da en büyük silahı olarak kabul edilir. ancak görüldüğü gibi kuran insanların bilmediği bir bilgi içermez. kuranda mucize arayan kesinkes hayal kırıklığına uğrar.
gözlemlenebilir evrenin genişlemesinden bahsedilirken hepimizin aklına galaksilerin birbirinden uzaklaştığı geliyor. fakat bu tam olarak doğru değil. galaksiler birbirinden uzaklaşabilir veya birbiriyle çarpışabilir. bu ayrı.ama bilim insanları evren genişliyor derken "galaksi kümelerinin" birbirinden uzaklaşmasından bahseder.
yüzlerce, binlerce galaksi bir araya gelerek galaksi kümelerini oluşturur. bu kümeler birbirinden uzaklaşırlar. bilim insanları bunun gözlemini yaparlar. burada bir nokta daha var; galaksi kümeleri birbirinden "hareket ederek" mi uzaklaşıyor yoksa başka şekilde mi gerçekleşiyor bu uzaklaşma ?
şişen balon örneği bunu güzel anlatıyor. herkes bilir. balonun üzerine noktalar çizilir. balon şişmeye başladıkça noktalar arasındaki mesafe artar. ama noktaların yeri aynıdır. genişlemeyi de böyle anlatıyor bilim insanları. galaksi kümeleri aynı noktada olmasına rağmen aralarındaki mesafe "uzay-zaman dokusunun" genişlemesiyle artıyor.
evren insan zihninden bağımsız değildir. herkes aslında kendi evreninde, algılayabildiği seviyede deneyimler herşeyi. Biz insanı evrenin bir parçası, evrenden ayrı olarak görmek yerine aslında evrenin ve bizim bir yanılsama olduğumuzu anlamalıyız. evren insanın kendine ait ilüzyonu.
Her ne kadar ilk defa duyanlar için çılgınca gelebilmiş olsada. bütün fiziksel kanunları bilinçle tamamlanıp ortaya çıkıyor. evrenin genişlemeside aslında bağımsız bir olay değil bizden. Holografik evren teorisine eskiden ütopik bakardım, derinlemesine incelemeden önce. Lakin şu an günümüz biliminin geldi nokta bu ve noktayı biz hayatımızda yaşadığımız bazı konseptlerlede gözlemleyebiliriz. Mesela rüya görmek, rüya görmek bilinçaltındaki bilginin dışa vuran hologramıdır ve bize ipuçları verir.
1400 yıl öncesinden haberi verilmiştir.
onca bilim adamının "evren durağandır, büyümez" demesine karşılık sonradan,
evrenin durağan olmadığı, tam tersine galaksilerin inanılmaz bir hızla birbirlerinden uzaklaştığı, yani evrenin genişlemekte olduğu ispatlanmıştır.
(bkz: /ZÂRiYÂT-47: Ve sema; Biz onu büyük bir kudret ile bina ettik. Ve muhakkak ki (onu) genişletici olan elbette Biziz.)
evren genişliyor, bunu galaksilerin birbirinden uzaklaşmasından anlıyoruz.
genişleme galaksiler arası çekim kuvveti var oldukça devam edecek, sonunda çekim kuvveti ortadan kaybolduğunda evren savrulacak galaksi ve yıldız sistemleri kendi içine çökecek.
kur'an'da kıyamet sahneleri anlatılırken "güneş dürüldüğünde, yıldızlar döküldüğünde" ,ifadeleri yer alır bu durumda galaksiler arası çekim kuvvetinin son bulmasını anlarız.
ahir zaman alametlerin pek çoğu çıktı, artık kainatında fazla ömrü kalmadığını (yani milyonlarca milyarlarca zaman) düşünüyorum.
evren nasıl genişler dediğinizi duyar gibiyim ben de bunu düşündüm. evren dışında hiçlik varsa hiçliğin içinde nasıl ilerler( boşluk değil yalnız bakın)
şimdi boş bir kağıt alıp üzerine bir nokta koyun, sonra bu noktayı küre olacak şekilde genişletin. ya da büyütün fark etmez. bu nokta neyin içinde genişledi?
kağıt da yok, kağıt dışında hiçbir şey de yok. işte evren aslında kendi içinde genişliyor mantığı budur.
bunu anlamak zor çünkü bizim mantık dediğimiz şey bu dünyanın fiziksel yasalarına tabidir. biz mantıklı düşünürken aslında bu yönde düşünürüz. ancak evren dışı mantık senin mantığına göre işleyecek diye bir şey yok.
burada bir pinpon topunu suya attığında su onu kaldırıyor ama belki başka evrenlerde pinpon topunu kaldırıyordur?
ben böyle düşünmüştüm. aklıma bunlar geldi. yanlışlık olabilir ancak mantığı ben böyle kurup anlamaya çalıştım.
Saçma salak bir mevzu. Bir seyin genişlemesinden soz edebilmek için o şeyin bilinen sınırlarının ölçümlenmesi gerekir ki hadi ölcebiliyorsun diyelim ama evrenin sınırlari belli değildir.
big bang in etkisinin devam ettiğini gösterir.
genişleme bittiğinde geri çökme başlayacak işte o kıyamet.
Yer uzatılıp dümdüz edildiği, içlerindekini atıp boş kaldığı ve Rabbine boyun eğdiği zaman ki, bu mutlaka gerçekleşecektir, o zaman herkes yaptığının karşılığını görecektir." (inşikâk, 84/3-5)