sonsuz evren modeli big bang ile uyuşuyor ve bu noktada dinsel açıklamalara ihtiyacımız yok. bilimsel spekülasyonlar eldeki bilimsel modeller üzerinde sınanıp ispatlandığı için dinin bilim dışı, hayali iddiaları bunun yanına bile yaklaşamaz asla. sonsuz zaman içinde sonsuz evrenin yoktan var olduğunu bilimsel tahminlere dayanarak bilmek ayrı, evrenimizin bir başlangıcı olduğunu ve bir evrenin ortada yokken yine fizik kanunlarıyla 0'dan var olabileceğini bilmek ayrı.
dengesiz teist arkadaşlar fizik kanunlarını benim ya da iddiamın hiçe saydığımı iddia ediyor. fizik kanunlarını hiçe sayan ben değilim sanal parçacıklardır. varlıkları da delilleriyle ispatlıdır. açın bi' nature, science artığı dergiden bunu öğrenin. adamlar laboratuvarda deneyliyor bunları.
hayır madde var olmamıştır çünkü zaten vardır. burda tanrı için yapılan tanım madde için de yapılabilir. tek farkı var o da tanrı diyenler bunu belli bir mantığa bağlıyor, madde diyenler bunu olasılıklara bağlıyor. ayrılınan nokta budur. yoksa madde tanrının kendisidir demekle, tanrı madde dışında bir metafizik varlıktır demek arasında tanrıyı ifade etmek açısından fark yoktur. yoksa tanrı için olan sınırsızlık kavramı, başı sonu olmaması durumu, yok olmaması, yoktan var olmaması durumu madde içinde geçerlidir. sadece dindarlar bir yaratma tanımı ve akılı tasarım modelini ortaya atıyor. ateist kanat ise yaratma diye bir şeyin olmadığını ve akıl tasarım diye bir şeyin olmadığını söylüyor. yoksa tanrı için söylenenler ikisi içinde aynıdır. dindarların ayrıldığı nokta, madde dışında bir tanrı oluşturarak maddenin dışına çıkıyor, böylece maddeyi yok olabilecek, yaratılan, başı sonu olan bir duruma sokuyor ve metafizik bir tanrı modeliyle maddenin gerçekte var olan yanlarını ona yüklüyor. ayrıca o yarattığı tanrıya yaratma işlevini vererek maddeyi de onun yarattığını öne sürüyor. ancak materyalist felsefe veya bilim böyle bir durumun palavra olduğunu daha ilk yasalarında gözler önüne seriyor.
ateist, teistler gibi sabit fikirli, dogmatik değildir. ateist, aklıyla gerçekliği ele alır; metafizik saçmalıklar üzerinden değil. bu yüzden de gerçeklikteki bilimsel bilgileri takip ederse kendi felsefi ile çelişmez. materyalizm, bilimin temelidir. deneysel mantığa dayanır. deney temelli bir mantık. şimdilik elimizdeki en doğru bilgiyi veren kaynak da budur. ve bilimsel gelişmelerle bilgilerimiz sürekli güncellenir.